Tricoul de uriaș este cel mai nou record Guiness realizat de o echipă din România. Astăzi, de Ziua Mondială a Pământului, măsurătorile judecătorilor de la Cartea Recordurilor au confirmat confecționarea celui mai mare tricou din lume.
Proiectul Tricou de uriaș a fost inițiat de Ovidiu Neamțu, de la Asociația 11even, în parteneriat cu Kaufland și Federația Română de Rugby. Evenimentul de atestare a recordului a avut loc pe Stadionul Arcul de Triumf, din București, casa rugby-ului românesc, în prezența unui judecător Guiness. Au fost de față și sportivii din echipa națională de rugby a României.
Cel mai mare tricou din lume are 108,96 metri lungime și 73,48 metri lățime. Până astăzi, recordul era deținut de un tricou confecționat în Iordania, ce are în jur de 72 de metri lățime și 103 metri lungime.
Organizatorii au gândit evenimentul și pentru a da un exemplu de reciclare creativă. Data aleasă pentru certificarea acestui nou record Guiness, Ziua Mondială a Pământului, nu este întâmplătoare. Materialul din care a fost confecționat tricoul este făcut din 250.000 de PET-uri colectate la magazinele Kaufland din întreaga țară. După certificarea recordului, din Tricoul de uriaș se vor produce peste 12.000 de tricouri de adulți și copii. Majoritatea vor fi donate pe parcursul anului în cadrul evenimentelor Asociației 11even. O parte vor deveni echipament sportiv pentru cluburi din țară, în principal de rugby.
De când celebrăm Ziua Mondială a Pământului
În fiecare an, Ziua Pământului se sărbătorește în data de 22 aprilie. Această zi a fost fondată de senatorul american, Gaylord Nelson, în anul 1970. În primul an, circa 20 milioane de cetățeni americani, au sărbătorit evenimentul. 20 de ani mai târziu, peste 200 de milioane de oameni din 141 de țări s-au alăturat speranței de a proteja viitorul Terrei. Ziua de 22 aprilie a fost declarată în anul 2009, de către Organizația Națiunilor Unite, sărbătoare oficială a planetei Pământ.
Cu aceeași ocazie, Google a lansat astăzi un site global care prezintă date despre trendurile în acțiunile de protejare a mediului. Aici puteți găsi informații despre trei subiecte principale: deplasare; reducerea deșeurilor și economisirea resurselor în fiecare casă. Scopul site-ului este de a oferi utilizatorilor dovada socială a impactului acțiunii individuale. El este disponibil la această adresă: goo.gle/climatetrends.