Maratonul Internațional Sibiu este cel mai mare eveniment de alergare pentru strângerea de fonduri destinate proiectelor din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu. An de an, începând din 2012, reunește la start sute de persoane, ce aleargă pentru a susține una dintre cauzele înscrise.
Maria Cismaru aleargă și face fundraising de mulți ani, de la începutul evenimentului. A alergat inclusiv în perioada în care era însărcinată. Participă pentru campania Animal Life de sterilizări gratuite de câini și pisici. Obiectivul campaniei este sterilizarea gratuită, în județul Sibiu, a unui număr de minim 300 de animale. Potrivit inițiatorilor, astfel se pot preveni mii de cazuri de abandon, accidente și suferință. Am întrebat-o pe Maria Cismaru mai multe despre cum este să alergi pentru cauza în care crezi.
”Este un proiect care ajută la soluționarea unei probleme a comunității, problema animalelor fără stăpân…” – Maria Cismaru
Spune-ne ceva despre tine și proiectul pentru care alergi. Am înțeles că ești una dintre ”veteranele” alergării la acest eveniment. De când faci lucrul acesta?
Despre mine nu îmi place sa vorbesc prea mult, prefer ca ceea ce fac și felul meu de-a fi să vorbească despre mine. Despre proiectul pentru care alerg ar fi în schimb atât de multe de spus. În primul rand vreau sa subliniez ca nu este un proiect care să se adreseze doar iubitorilor de animale, este un proiect care ajută la soluționarea unei probleme a comunității, problema animalelor fără stăpân, fie că le iubim sau nu.
Sterilizarea este singura soluție viabilă pe termen lung pentru stoparea abandonului și oprirea unui lung șir de suferințe pentru animalele nimănui. Trebuie să fim conștienți că animalele de pe stradă nu răsar din pământ, ele provin tot din gospodăriile oamenilor, care din diverse motive aleg să nu își sterilizeze animalele ci să se debaraseze de ele abandonând-le.
Atunci când sterilizarea este oferită gratuit, cred că nu mai există nicio scuză pentru a nu îți steriliza cățelul sau pisica. Doar anul trecut, prin intermediul Animal Life, s-au sterilizat 2175 de animale. Campaniile de sterilizări sunt organizate constant din 2016. Miile de animale sterilizate nu vor mai aduce pe lume zeci de mii de pui nedoriți. Cred ca nu doar pentru mine asta înseamnă ceva!
Am alergat la fiecare ediție a Maratonului Internațional Sibiu, de fiecare dată cu aceeași bucurie și nerăbdare să mă încarc cu energia nemaipomenită a acestui eveniment.
Chiar dacă primele antrenamente au fost chinuitoare, Maria Cismaru a perseverat, de dragul animalelor
Mereu pentru aceeași cauză?
La prima ediție am alergat pentru proiectul SMURD, iar de la a doua ediție până în prezent pentru proiectele Animal Life.
-De ce alergi? Pentru plăcerea de a alerga sau pentru că vrei să ajuți și acesta este modul în care poți contribui cu ceva? Cât este de greu sau de ușor să alergi cei 5 km?
Încă de la început am alergat pentru a ajuta, la primele antrenamente a fost mai mult chin decat plăcere. Dar gândul că alergând pot să ajut atât de mult a făcut ca și alergarea să devină o plăcere. Cred că 5 km, în limita de timp de o oră, oferă oricui posibilitatea de a alerga pentru cauza dragă lui. De la 2 km alergați cu greu la primul antrenament am ajuns să particip și să duc la bun sfârșit și semimaratonul. Cu motivația potrivită cred că 5 km sunt un efort mic pentru realizări mari.
Maria Cismaru participă în fiecare an la Maratonul Internațional de la Sibiu
De ce ai ales cauza respectivă? Ce reprezintă pentru tine?
Toate cauzele sunt speciale, toate atât de importante pentru nevoi ale comunității. Dar pentru că întotdeauna am fost sensibilă la suferința animalelor, am ales să alerg pentru proiectele Animal Life. Vreau să îmi aduc aportul în schimbarea situației animalelor fără stăpân. Participarea la Maratonul Internațional Sibiu este una din modalitățile prin care pot sa fac asta.
În afară de Maratonul Internațional, faci și altceva pentru a susține proiectul pentru care alergi?
După câteva participări la maraton am devenit și voluntar al Animal Life, iar asta m-a făcut sa îmi dau seama și mai mult câtă nevoie de ajutor există. Timpul petrecut cu cățeii din adăpost, participarea ca voluntar la campaniile de sterilizare sunt o parte din modul meu de a mă implica.
Cum te pregătești pentru cursă? Din punct de vedere sportiv, fizic și mental, dar și ca fundraiser. Există o strategie pe care o aplici pentru a fi vizibilă cauza pe care o susții și pentru a încuraja oamenii să te susțină?
În limita timpului disponibil, încerc să mă antrenez, ce-i drept nu mai reușesc atât de mult ca în trecut, fiind proaspătă mamică. Pentru a strânge cât mai multe fonduri mă folosesc de postări pe Facebook. Întotdeauna am trimis mesaje prietenilor pentru a face cunoscut proiectul pentru care alerg și participarea mea la Maratonul Internațional Sibiu. Cred că deja toată lumea știe ca nu ratez nicio participare.