5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

România vrea să reducă dependența de China în aprovizionarea cu ingrediente farmaceutice

Cele mai citite

România și alte state din UE vor să reducă dependența de China în aprovizionarea cu ingrediente farmaceutice.

În ultimul an mai multe state europene, inclusiv România, s-au confruntat cu o criză de medicamente în farmacii, pe fondul creșterii consumului din cauza unor epidemii de boli infecțioase.

Un document al Comisiei Europene arată că 19 state membre solicită Executivului UE să ia măsuri mai drastice pentru a asigura securitatea aprovizionării cu ingrediente farmaceutice esențiale, potrivit Agerpres.

Cele trei măsuri principale menționate în document

-crearea unui mecanism voluntar de solidaritate între statele UE pentru reducerea penuriilor de medicamente

-elaborarea unei legislații pentru medicamentele critice (Critical Medicines Act) pentru a reduce dependența de importul de medicamente și ingrediente critice

-elaborarea unei liste de medicamente critice în UE, pentru care urmează să fie monitorizate aprovizionarea, producția și lanțurile de valoare.

“Aceste trei propuneri sunt pe termen scurt, mediu și lung și trebuie considerate ca fiind complementare inițiativelor deja luate (…) sau anunțate (legislația farmaceutică). Împreună, acestea ar trebui să prevină scenariile cele mai pesimiste, în care pacienții nu sunt tratați corespunzător din cauza lipsei unor medicamente, și să ofere un răspuns structural la cauzele fundamentale ale problemelor cu care ne confruntăm”, menționează documentul.

Care sunt cauzele crizei

Documentul menționează că UE s-a confruntat în ultimele luni cu crize severe legate de aprovizionarea cu anumite medicamente, iar una dintre cauzele fundamentale este dependența mare de importurile de ingrediente farmaceutice de la câțiva producători.

În 2019, peste 40% din API la nivel mondial proveneau din China, iar aproape toți producătorii de API depind de China pentru ingrediente farmaceutice intermediare, chiar dacă operează în alte țări.

În afară de concentrarea geografică, există și o concentrare la nivelul siturilor de producție: pentru peste 50% dintre ingredientele farmaceutice active există mai puțin de cinci producători la nivel mondial, menționează 360medical.ro.

Din această cauză, statele din UE, ca și restul lumii, depind de câțiva producători pentru cea mai mare parte a aprovizionării cu medicamente.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect