-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

De unde îşi cumpără sibienii autovehiculele rulate

Cele mai citite

Sibienii au adus, în ultimii doi ani, maşini second-hand din Germania, Franţa, Austria, Italia şi Olanda. Acesta este topul primelor cinci ţări din care sibienii îşi cumpără autovehiculele, potrivit datelor solicitate de Sibiu 100% de la Registrul Auto Român, reprezentanţa Sibiu.

Sibiul se înscrie în trendul datelor gestionate la nivel naţional de RAR. În anul 2022 și în primele trei luni ale anului în curs, pe primele cinci poziții în topul țărilor de proveniență pentru vehiculele utilizate se află:

  • Germania (2022 – 45,15% din totalul de vehicule utilizate / 45,36% din totalul de autovehicule utilizate, în primele 3 luni ale anului 2023);
  • Franța (2022 – 10,03% din totalul de vehicule utilizate în 2022 / 10,02% din totalul de autovehicule utilizate, în primele 3 luni ale anului 2023);
  • Austria (2022 – 8,8% din totalul de vehicule utilizate / 8,65% din totalul de autovehicule utilizate, în primele 3 luni ale anului 2023);
  • Italia (2022 – 7,8% din totalul de vehicule utilizate / 7,4% din totalul de autovehicule utilizate, în primele 3 luni ale anului 2023);
  • Olanda (2022 – 5,52% din totalul de vehicule utilizate / 6,33% din totalul de autovehicule utilizate, în primele 3 luni ale anului 2023). 

Sfaturi utile când îţi cumperi o maşină rulată

RAR vine şi cu câteva informaţii necesare pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină second-hand, indiferent că este adusă din străinătate sau achiziţionată din ţară. „Principala recomandare a Registrului Auto Român pentru cei care urmează să achiziționeze un autovehicul utilizat, aflat la prima înmatriculare în România, este ca tranzacția să fie acceptată doar după ce vânzătorul a obținut în prealabil CIV (n. red., Cartea de Identitate Vehicul), în acest mod existând garanția autenticității elementelor de identificare ale vehiculului. Totodată, îi sfătuim pe cei care doresc să cumpere un vehicul utilizat să meargă la un service autorizat pentru o verificare amănunțită. Considerăm că nu prețul ar trebui să fie elementul care dictează achiziția, deoarece un preț scăzut poate ascunde un istoric încărcat de evenimente care pot aduce dezavantaje cumpărătorului”, susţin specialiştii RAR.

Cum stăm în judeţul Sibiu la starea tehnică a mașinilor rulate

Legislația din România prevede mai multe filtre tehnice prin care trec autovehiculele care ajung să circule pe drumurile publice, primul fiind chiar înainte de intrarea vehiculului în parcul național, la eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) în reprezentanțele Registrului Auto Român. “Astfel ne asigurăm că el corespunde normelor tehnice pentru a circula pe drumurile publice. Ulterior, mașina trece prin inspecția tehnică periodică și poate fi oprită în trafic pentru control tehnic de echipele mixte formate din polițiști rutieri și specialiști RAR. Nu trebuie omisă din vedere obligația legală ca deținătorul autovehiculului să mențină starea tehnică a acestuia între două prezentări la ITP. Apreciem că un vehicul utilizat nu înseamnă în mod obligatoriu unul cu probleme tehnice, dacă ținem cont de faptul că mașinile provin preponderent din țări în care educația, puterea financiară și conștiința utilizatorilor fac ca autovehiculul să fie îngrijit corespunzător pe perioada exploatării”, afirmă reprezentanţii RAR.

Iată care sunt datele pentru judeţul Sibiu. În anul 2021, reprezentanța Sibiu a eliberat CIV pentru 10.218 vehicule utilizate, adică 2,08% dintr-un total de 490.666 de CIV eliberate la nivel național pentru vehicule utilizate. Această valoare a plasat județul Sibiu pe locul 23 în topul județelor, după numărul de vehicule utilizate pentru care s-a eliberat CIV. Un an mai târziu, în 2022, reprezentanța Sibiu a eliberat CIV pentru 9.346 de vehicule utilizate, adică 2,34% dintr-un total de 398.676 de CIV eliberate la nivel național pentru vehicule utilizate. Județul Sibiu s-a situat pe locul 19 în topul județelor, după numărul de vehicule utilizate pentru care s-a eliberat CIV.

În primul trimestru din 2023, reprezentanța Sibiu a eliberat CIV pentru 2.381 de vehicule utilizate, adică 2,51% dintr-un total de 94.800 de CIV eliberate la nivel național pentru vehicule utilizate, iar județul Sibiu este pe locul 17. Pentru o bună înțelegere a ierarhizării, menționăm că pe primul loc în această statistică este județul cu cea mai mare valoare a numărului de CIV eliberate pentru vehicule utilizate, iar pe ultimul loc este județul cu cea mai mică valoare a numărului de CIV eliberate pentru vehicule utilizate. O explicație pentru valorile înregistrate în ceea ce privește vehiculele utilizate pentru care s-a solicitat CIV este și disponibilitatea redusă a mașinilor noi, situație generată de lipsa anumitor componente din industria constructoare de mașini.

Second-hand, dar bune pentru sibieni

Registrul Auto Român nu acreditează teoria că un autovehicul utilizat reprezintă, în sine, un pericol pentru siguranța traficului rutier, dacă acestuia i se oferă mentenanța corespunzătoare și i se fac reparațiile necesare în atelierele autorizate. În urma controalelor efectuate în trafic, în județul Sibiu s-au evidențiat date statistice care pot descrie fenomenul. În anul 2022, au fost verificate 1.470 de vehicule. Dintre acestea, 40,34% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte. Prin comparație, la nivel național procentul mediu al neconformităților a fost de 45,04%. Tot la nivel național, cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), emisiile poluante (22,65%), punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%) şi  vizibilitate (12,6%).

În urmă cu doi ani, în 2021, au fost verificate în judeţ 1.456 de vehicule. Dintre acestea, 33,1% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte. Prin comparație, la nivel național procentul mediu de neconformități a fost de 45,61%. Totodată, cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%), emisiile poluante (21,1%), punți, jante, anvelope, suspensie (12,9%) şi parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

“Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din județul Sibiu, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, ne-au transmis reprezentanţii RAR.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

FOTO: Ce mașini vor avea polițiștii din România pentru intervenții. Primele imagini au apărut deja

Cel mai nou model Dacia va fi folosit de polițiștii din România, câteva imagini cu un asemenea transport de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect