5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Te afli într-o situație de criză cu banii? Iată cum poți să ieși din impas!

Cele mai citite

Că vrem sau nu, viața nu încetează niciodată să ne surprindă cu situații stresante, la care se adaugă, uneori, și cele care ne provoacă stres financiar. Luând în calcul creșterile de prețuri de la început de an, care nu par să se oprească, toți românii se așteaptă să experimenteze pe parcursul lui 2023 cel puțin o criză financiară, de mică sau mare amplitudine.

Din păcate, la aceste creșteri de prețuri (nejustificate, am spune noi), se pot adăuga și alte evenimente cauzatoare de stres financiar, printre care o problemă medicală care necesită o rezolvare sau investigații medicale stringente, reparația la autovehicul, achiziția unui nou electrocasnic sau, în cel mai rău caz, decesul unei persoane apropiate.

Românii sunt oricum mult mai prevăzători, de unde și deviza ”paza bună trece primejdia rea”, iar mulți dintre ei și-au conturat un plan de acțiune pentru a-și menține stabilitatea financiară și pentru a face față cu încredere acestor provocări. 

Best Credit IFN vine și îți oferă alte câteva sfaturi utile pentru a face față acestor provocări:

Creează-ți un fond de urgență

Fondul de urgență este vital pentru eventualele situații financiare neprevăzute. Acest fond reprezintă o sumă de bani pe care o păstrezi într-un cont accesibil, pentru a acoperi cheltuielile neașteptate, fără a fi nevoit să apelezi la un credit rapid până la salariu sau alte tipuri de împrumuturi cu dobândă ridicată.

La modul ideal, în fondul de urgență ar trebui să existe o sumă de bani care să acopere cheltuielile de bază pe circa 3-6 luni, tocmai din acest motiv este important să economisești regulat, chiar și sume mici de bani. Nu uita că un fond de urgență este o componentă esențială a planificării financiare responsabile. 

Prioritizează-ți cheltuielile

Chiar dacă te confrunți sau nu cu o criză financiară, cheltuielile tot trebuie prioritizate în funcție de importanța lor. Identifică cheltuielile esențiale, precum cele pentru locuință, alimentație, sănătate și transport, și asigură-te că le acoperi înainte de a te ocupa de cele secundare (abonamentele, hainele și activitățile recreative) sau cele de lux (vacanțele scumpe, cumpărăturile de lux și mesele în restaurante sofisticate).

Abia apoi treci la stabilirea obiectivelor financiare, doar în baza analizei veniturilor și cheltuielilor. În funcție de obiectivele financiare setate ajustează-ți cheltuielile în fiecare categorie, astfel încât să îți îndeplinești obiectivele. Acest lucru poate însemna reducerea sau eliminarea unor cheltuieli neesențiale sau de lux, pentru a-ți permite să acoperi cheltuielile esențiale sau să economisești pentru obiectivele prioritare.

Mai trebuie menționat faptul că plata cheltuielilor stringente contribuie la stabilitatea financiară și la bunăstarea generală. Astfel, te poți bucura de siguranța și securitatea personală, îți poți menține un nivel de trai adecvat și chiar previi acumularea de noi datorii. De altfel, și plata la timp a facturilor și a altor obligații financiare esențiale, cum ar fi ratele la credite sau ipoteci, contribuie la menținerea unui istoric de credit sănătos. Un scor de credit bun îți poate facilita accesul la finanțare, cum ar fi creditele sau cardurile de credit, în condiții avantajoase.

Reorganizează-ți bugetul ori de câte ori este necesar

Nu aștepta criza financiară pentru a-ți reevalua și reorganiza bugetul, ci ia măsurile necesare atunci când observi că au început să crească cheltuielile în mod nejustificat. Nu ar strica să identifici nici eventuale surse de economisire, cum ar fi reduceri de costuri sau renegocierea unor contracte.

Caută și alte surse de venit, dacă timpul îți permite

Diversificarea surselor de venit te poate ajuta să faci față cheltuielilor urgente și să îți asiguri o mai mare stabilitate financiară pe termen lung. Spre exemplu, transformă-ți pasiunile sau abilitățile într-o afacere de acasă sau într-un job part-time, investește în active care generează venituri pasive, cum ar fi proprietăți închiriate sau dividende de la acțiuni și, în final, vinde obiecte pe care nu le mai folosești.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CSU Sibiu în colaps… sportiv și managerial

Baschetul sibian este în colaps. Două înfrângeri jenante și rușinoase, în fața Universității Cluj-Napoca, în deplasare, și acasă, cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect