5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiul, gazdă în premieră a finalei Cupei României

Cele mai citite

Sibiul va găzdui, pentru prima dată în istoria sa, finala Cupei României, unde se întâlnesc Universitatea Cluj şi Sepsi Sfântu Gheorghe, miercuri, 24 mai, ora 20.30, pe Noul Municipal sibian.

Decizia Federaţiei Române de Fotbal de a organiza la Sibiu finala Cupei României vine la 6 luni de la inaugurarea noului stadion municipal al oraşului, eveniment ce s-a petrecut la începutul lunii decembrie 2022. Sibiul se înscrie pe lista scurtă a oraşelor care au avut onoarea de a găzdui finala Cupei României, în condiţiile în care în perioada comunistă finala competiţiei a fost găzduită zeci de ani la rând de capitala ţării, Bucureşti, pe vechiul stadion Republicii şi, mai apoi, pe Stadionul 23 august. Chiar şi după Revoluţie, multe dintre finale au avut loc tot în Bucureşti, de data aceasta din cauza lipsei infrastructurii din provincie, adică stadioanele din ţară nefiind modernizate. După 2010, în România au apărut mai multe stadioane noi, ce au găzduit finala Cupei României, astfel că pe acest trend se înscrie şi Sibiul, cu Noul Municipal.

Multiculturalismul şi fotbalul din Transilvania în esenţă pură

Onoarea de a găzdui finala din acest an este cu atât mai mare, în condiţiile în care se întâlnesc două echipe din Ardeal, cu istorii şi trecut diferite, o confruntare între generaţi, dar şi o oglindă elecventă a multiculturalităţii din Transilvania. Universitatea Cluj reprezintă istoric românismul din Ardeal, fiind înfiinţată în 1919, în timp ce Sepsi şi-a pus, în ultimii ani, eticheta că reprezintă comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc, dacă nu din Transilvania. La mijloc, se află Sibiul, care în această perioadă este dominat de o echipă cu un nume de rezonanţă săsească – FC Hermannstadt, care putea juca în acest an finala Cupei României, tocmai pe teren propriu, în Parcul Sub Arini. Mergem mai departe şi putem afirmă că după Dictatul de a Viena din 1940, Universitatea Cluj a devenit echipa de suflet a sibienilor, în urma refugiului de la Cluj. Pe perioada exilului de la Sibiu, echipa clujeană s-a numit chiar Universitatea Sibiu şi a jucat o finală de Cupa României.

Sibiul, prin noul stadion, orașul numărul 8 din istoria finalelor. Cupa a ajuns la finala cu numărul 85. Ce moment aniversar!

Prima finală a Cupei României s-a disputat în 1934 la Timișoara, dar rejucarea ei s-a mutat în Capitală. Abia în 1989, prin Brașov, ultimul act al Cupei a ieșit din nou din București. Așadar, la începutul fotbalului românesc după Revoluția din 1989, doar Timișoara, prin ediția inaugurală, și Brașovul se puteau mândri că au găzduit finala Cupei României. În 2007, Timișoara primește iar ultimul act, de data aceasta prin stadionul ”Dan Păltinișanu’’ (în 1934 fusese ”Electrica’’), apoi alte orașe de provincie devin organizatoare ale meciului de poveste. Doar 7 orașe au primit până în 2023 onoarea de a găzdui ultimul act din Cupa României. Topul este dominat autoritar de București, iar după Capitală urmează Ploiești (4 finale), Brașov și Timișoara (câte două fiecare), Târgu Jiu, Iași și Piatra-Neamț. Practic, Sibiul devine al doilea oraș din Ardeal, după Brașov, gazdă prin finala Cupei României Betano 2022/23. O performanță istorică, având în vedere că ne așteaptă finala numărul 85 a competiției. Noul stadion Municipal din Sibiu, inaugurat la finele anului trecut, are o capacitate de 12.363 de locuri și aici joacă în Superligă formația FC Hermannstadt. De multe ori, finala s-a disputat pe arene cu capacitate mai mică decât cea sibiană; e suficient să ne gândim la finalele găzduite de Brașov și stadionul Regie din Capitală, ori la ultimul act disputat la Iași, Târgu Jiu ori pe ”Electrica” bănățeană.

Premieră pentru Sepsi, iar ‘U’ se simte ca acasă!

Sepsi Sf. Gheorghe nu a apucat să joace încă pe noul Municipal din Sibiu. De la inaugurarea arenei în decembrie 2022, covăsnenii au întânit FC Hermannstadt doar pe teren propriu, apoi au avut drum separat în play-off-ul Superligă. Așadar, Sepsi se află în premieră pe Noul Municipal. Și aceasta, în vreme ce Universității Cluj stadionul finalei pare să îi priască. A jucat deja aici 3 partide, două în campionat (sezon regular și play-off), dar și sferturile de finală ale Cupei României Betano. S-a impus cu 1-0 în fața lui FC Hermannstadt în campionat, apoi cu 2-1 în Cupă. Finala ediției din acest an va pune față în față pe Sepsi OSK, deținătoarea trofeului, și pe Universitatea Cluj, câștigătoare a Cupei României în 1965 și de patru ori finalistă.

Preambulul finalei

La fel ca în ultimii ani, finala juniorilor se dispută în deschiderea finalei Cupei României. Duelul pentru trofeu dintre Farul Constanța și FCSB în Cupa ”Liga de Tineret” este programat miercuri, 24 mai, ora 14:00, pe stadionul Municipal din Sibiu. Cu doar câteva ore înaintea partidei Sepsi – U Cluj, finala Cupei României.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: CCR va anunța luni, 2 decembrie, dacă va anula turul I al prezidențialelor

Curtea Constituțională a României va anunța luni, 2 decembrie, la ora 17, decizia privind turul I al alegerilor prezidențiale.ȘTIREA...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect