Sibiul şi culturismul fac casă bună. Şcoala sibiană de culturism obţine performanţe de top în competiţiile europene şi mondiale de culturism. Sibianul Robert Frăţilă domină culturismul european la juniori.
În această lună, la Santa Susanna, lângă Barcelona, în Spania, acesta a devenit dublu campin european, adugându-şi în plamares alte două medalii, bronz şi argint, plus un loc patru la seniori. Aceste performanţe au venit să competeze cele 5 titluri de vicecampion mondial obţinute anul trecut în Iran. Deşi are doar 19 ani, obiectivul său primordial a devenit titlul de campion mondial în 2023. Dar în spatele acestor performnaţe stau multe sacrificii, multă muncă, costuri mari, un antrenor extrem de profesionist, Felicia Popa, dar, din păcate, şi o acută lipsă de finanţare şi de sponsori. În tot acest interval, Robert a fost sprijinit de familie şi de câţiva parteneri care au intuit în el capacitatea de a deveni campion european şi vicecampion mondial. Un alt merit îi revine şi Clubului Sportiv Şcolar Sibiu, unde este legitimat.
Robert a dat fotbalul pe culturism
Cariera lui Robert Frăţilă a prins contur cu puţin înainte de venirea pandemiei de coronavirus. A jucat aproape 10 ani fotbal, pe post de fundaş, iar pregătirea fizică pentru el era primordială. Însă a venit pandemia de coronavirus, iar viaţa i s-a schimbat destul de abrupt. „Pe perioada pandemiei mi-am cumpărat echipament şi m-am antrenat acasă. Într-o zi, am fost invitat de un prieten la grătar, iar când m-a văzut tatăl său, m-a întrebat imediat dacă nu vreau să fac culturism şi să concurez. O cunoaştea pe doamna antrenoare Felicia. Am fost deschis la propunere şi în câteva zile m-am întâlnit cu doamna Felicia şi am început colaborarea. Am fost susţinut şi de părinţi în alegerea făcută”, mărturiseşte Robert. Practic, fotbalul a trecut în plan secund şi a început cariera în culturism. Rezultatele şi medaliile au venit imediat atât la întrecerile naţionale, cât şi la Cupa României.
A trecut apoi şi pandemia de coronavirus şi lucrurile au devenit mult mai serioase şi aplecate spre marea performanţă. „În scurt timp am intrat în sală cu doamna Felicia, iar antrenamentele au devenit o obişnuinţă. Mai mult, am decis împreună să schimbăm categoriile de concurs, iar apoi toate s-au legat. Am câştigat Cupa României, rezultate notabile la naţionale şi performanţele de excepţie de la Campionatul Mondial din Iran”, afirmă sportivul sibian.
În 2022, a fost desemnat de Federaţia Română de Culturism şi Fitness juniorul anului în România. „Participarea la Mondialele din Iran a fost una costisitoare pentru mine, însă mi-am asumat să merg acolo. Am depus toate eforturile pentru a mă prezenta. Pe lângă motivaţia necesară, a trebuit să rezolv şi partea financiară. Costurile s-au ridicat la 1.100 de euro, dar am avut un sponsor care m-a ajutat şi căruia vreau să-i mulțumesc. Acum, la Europene, situaţia s-a schimbat radical, deplasarea a fost suportată de federaţie”, spune Robert. Situaţia este simplă; cât timp se află la lotul naţional, la concurs, costurile sunt suportate de federaţie; când se află la Sibiu, aceste cheltuieli sunt asigurate de clubul CSŞ Şoimii. Un simplu calcul arată că Robert Frăţilă are nevoie de aproape 5.000 de lei pe lună pentru a face performanţă la cel mai înalt nivel, în condiţiile în care 800 lei costă susţinătoarele de efort suplimente, iar 2500 de lei se duc pentru alimentaţie sa pentru a rămâne în formă. Acesta locuieşte împreună cu părinţii, care la acest moment îi asigură aproape totul.
Cum decurge o zi din viaţa campionului european
Proaspătul campion european ne-a făcut zilele trecute o vizită la Redacţia Sibiu 100%. Ne-a povestit cum decurge o zi din viaţa sa. Robert este student la două facultăţi din Sibiu, Educaţie Fizică şi Sport şi Matematică – Informatică. „Mă trezesc dimineaţa, la ora 5.30, iar apoi la ora 6.30 începe antreanamentul la sală. Urmează apoi prima masă şi mă îndrept spre şcoală, la cursurile de la facultate. După cursuri, mă duc la masaj, iar reiau exerciţiile la sală. Pot spune că antrenamentul meu zilnic în sală durează o oră şi 45 de minute. Trebuie să spus că sunt situaţii în care la amiază dorm pentru că este cea mai bună recuperare”, povesteşte Robert Frăţilă. Totodată, acesta are o viaţă sportivă exemplară, iar alimentaţia sa este pe măsură. Alimentaţia necesară se compune din ovăz, orez, cartofi copţi sau fierţi, ouă, peşte slab, somon, piept de pui sau de curcan, vită şi salate. Toate, în funcţie de necesarul său zilnic de calorii. Spune că nu are probleme cu controlul greutăţii. La 19 ani, nu bea alcool, nu fumează şi nu merge în cluburi. Prietenii îi sunt alături şi îi înţeleg sacrificiile pe care le face.
Ochi de antrenor
Imediat ce l-a cunoscut antrenoarea lui Robert, Felicia Popa i-a transmis că poate ajunge în topul culturismului european. „Imediat ce l-am văzut, i-am spus că poate fi campion. Pregătirea tehnică şi antrenamentele sunt foarte importante. Robert mai are mult de urcat în acest sport. Este la început de drum, însă are câteva calităţi excepţionale şi native, genetice. Însă atuurile sale sunt structura osoasă şi musculatura. Acum, sălile din oraş sunt pline de tineri care vor să facă fitness, însă sportul de performanţă este un alt nivel”, ne-a declarat Felicia Popa. Aceasta spune că sprijin important a venit de la preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, care a transformat în ultimii ani în bine culturismul românesc. În plan local, un ajutor important a venit din partea judecătorului Marius Mazilu, un susţinător al acestui sport şi organizatorul celei dea zecea ediţie a Campionatului Naţional de Culturism şi Fitness, ce va avea loc în luna septembrie, la Sibiu. “Vreau să mulţumesc CSŞ Sibiu – director Florin Troancă, Universităţii Lucian Blaga, prodecan Iulian Stoian şi partenerilor Decathlon şi FitnessWelt – Simona Creţariu şi Adela Roman”, ne-a declarat Felicia Popa.
Titlurile aduc recunoaştere, dar nu şi siguranţă financiară
Performanţele obţinute în ultimii doi ani încep să-i aducă recunoaştere internaţională lui Robert. Sibianul va participa în Statele Unite ale Americii, la Las Vegas, la o competiţie prestigioasă în lumea culturismului. Este vorba despre IFBB PAN – AM International Championships, ce va avea loc 4 – 6 august 2023. România va fi reprezentată de Robert Frăţilă şi de cel mai bun sportiv senior din România în 2022.
Robert Frăţilă:
„În încheiere, aş vrea să vă îndemn să nu vă daţi bătuţi în faţa dificultăţilor, să vă urmariţi mereu visurile voastre şi să nu vă lăsaţi niciodată înfrânţi. Succesul nu vine niciodată ușor, dar cu multă muncă și dedicare, poate fi obținut”.
Sportivul legitimat la Clubul Sportiv Școlar Șoimii a luat două medalii de aur la Campionatul European desfășurat la Santa Susanna, în Spania, în mai 2023. El a mai obținut câte o medalie de argint și bronz. Sportivul pregătit de prof. Felicia Popa a obținut titlul de campion european la categoriile Junior Games Classic Bodybuilding și Junior Classic Bodybuilding.
Robert Frățilă mai are două clasări pe podium la Santa Susanna. În proba de Junior Bodybuilding a obţinut medalia de argint, iar la Junior Classic Physique, pe cea de bronz. Sibianul a concurat și la seniori, clasându-se pe locul al patrulea la categoria Games Classic Bodybuilding up to 175cm.