Inteligența artificială a fost folosită pentru descoperirea unui nou antibiotic eficient împotriva unei superbacterii rezistente la antibioticele cunoscute.
Studiul, publicat în revista științifică Nature Chemical Biology, arată că inteligența artificială a restrâns căutările și testele pe aproximativ 6.700 de substanțe, a căror eficacitate era necunoscută, la doar 240 de compuși chimici.
Cercetătorii s-au concentrat asupra uneia dintre cele mai problematice specii de bacterii – Acinetobacter Baumannii – una dintre cele trei superbacterii pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a identificat drept amenințări “critice”. Acest tip de superbacterie poate infecta rănile și provoca pneumonie, scrie Biziday.
Cercetătorii, ajutați de AI, au constat că un antibiotic experimental foarte puternic – abaucin – pare să fie una dintre cele mai eficiente substanțe.
Compusul chimic urmează să fie testat înainte de utilizarea în masă, însă experimentele au demonstrat că e capabil să trateze rănile infectate la șoareci și să ucidă mostre de A. baumannii de la pacienți.
Specialiștii estimează că primele antibiotice dezvoltate cu ajutorul cu AI urmează să fie disponibile la scară largă în 2030.