Un concurs naţional de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilităţi a avut loc, sâmbătă, la Leorinţ, lângă Aiud, judeţul Alba în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, desfăşurat de Fundaţia Pentru Comunitate.
Judeţul Sibiu a fost reprezentat de Asociaţia DAR. Acesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilităţi, aceasta fiind a VII-a ediţie, la care au participat 15 organizaţii din 10 judeţe, care oferă terapii cu ajutorul calului. Participanţii s-au întrecut în trei probe specifice de călărie, pe trei categorii de vârste. Creşterea stimei de sine a celor care au participat la concurs, astfel ca ei să devină şi modele pentru ceilalţi copii cu dizabilităţi, au fost scopurile principale ale evenimentului găzduit de manejul din Leorinţ al Asociaţiei Hip-Tep din Aiud. „Copiii care se prezintă la acest concurs, transmit bucurie, împlinire şi curaj, devenind astfel modele pentru cei care se uită sau cei care vor participa în anii următori. Sunt convinsă că în urma acestui concurs mai mulţi copii vor avea o stimă de sine mai crescută”, a declarat Balogh Csilla, iniţiatoarea concursului.
Participanţii, cu vârste cuprinse între 5-16 ani, însoţiţi şi ajutaţi de terapeuţi, au concurat în trei probe specifice de călărie, toţi fiind recompensaţi cu diplome şi medalii. Categoriile de vârste au fost între 5-8, 9-12 şi 13-16 ani. Concursul a cuprins trei probe specifice de călărie pentru copii cu dizabilităţi: voltijă (gimnastică pe cal), călărie individuală pe un traseu marcat cu obstacole pe care copilul conduce singur calul, fiind supravegheat de terapeut şi călărie în echipe formate din trei copii, pe un traseu combinat cu probe de îndemânare, precizează comunicatul organizatorilor, potrivit agerpres.ro.
În acest an s-au înscris cele mai multe organizaţii din cadrul celor şapte ediţii de până acum, fiind înregistrate 15 echipe din zece judeţe: Asociaţia Kavalkada din Galaţi, Asociaţia Social-Culturală Dedalis din Balc, Bihor, Asociaţia Kozmutza Flóra Egyesület din Cluj, Asociaţia Clubul Sportiv Ambasadorii Speranţei din Timişoara, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilităţi din Vaslui, Centrul de consiliere şi asistenţă specializată a copiilor cu tulburare de spectru autist din Vaslui, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 din Oradea, SKAI – Sprijinim, Clădim, Antrenăm din Oradea, Asociaţia CES – Colaborăm, Educăm, Sprijinim din Oradea, Asociaţia Sfântul Ladislau din Sânsimion, Harghita, Asociaţia Varázsló din Pănet, Mureş, Asociaţia DAR din Sibiu, Centrul de Echitaţie Curtuius din Maramureş, Asociaţia Hip-Tep din Aiud şi Recuperare şi agrement prin călărie din Leorinţ, Alba. Programul MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundaţia Pentru Comunitate, este finanţat din fondurile asigurate de Compania MOL România.