În această dimineaţă, în curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu, a avut loc parada celor 6 ansambluri folclorice din Republica Moldova prezente la Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”
Alături de acestea s-au aflat meșteri din raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni care vor face, în acest week-end, demonstrații ale priceperii în prelucrarea lemnului, broderie, țesut, dar și producători locali care ne vor încânta cu plăcinte, gogoși și apreciatul vin moldovenesc. După parada artistică a urmat deschiderea festivalului, în care au vorbit Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Nicolae Ivășchescu, secretar general al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, şi Valentin Cebotari, președintele Raionului Dondușeni.
Week-end moldovenesc la Sibiu
„Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este proiectul prin care Consiliul Județean Sibiu promovează schimbul de bune practici din domeniul culturii și tradițiilor dintre Județul Sibiu și Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni din Republica Moldova. În cadrul proiectului vor fi realizate vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, evenimente gastronomice, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.
Astfel, timp de trei zile, între 14 și 16 iulie a.c., o delegație de peste 140 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”, derulat ca parte a proiectului amintit.
Încă din anul 2017, Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni, care a permis o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor fiecărei părți, dar și extinderea legăturilor de colaborare cu Raioanele Criuleni și Strășeni.
Publicul larg este invitat să participe la următoarele evenimente:
Vineri, 14 iulie:
orele 15.00 – 17.00, Biblioteca Județeană „Astra” – simpozionul cultural „Sfântă ni-i vatra!”. Expoziție de carte, pictură și documente privind istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Sâmbătă, 15 iulie:
09:00 – 21:30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.
16:45 – 22:00, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, scena Târgului de Țară Spectacol folcloric „Sfântă ni-i vatra!” – vor evolua 6 ansambluri tradiționale din Moldova și „Junii Sibiului”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu.
Duminică, 16 iulie:
09.00 – 12.30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.
Oaspeții din Moldova vor avea parte o serie de vizite de studiu în Rășinari, Tilișca, Săliște, Biertan, Valea Viilor și Axente Sever pe tema valorificării patrimoniului local ca parte în promovarea turistică și de seminarii privind managementul cultural și bune practici din administrația publică în accesarea fondurilor nerambursabile destinate dezvoltării infrastructurii culturale.
Proiectul ”Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este derulat de către Consiliul Județean Sibiu în cadrul unei finanțări acordate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Bugetul total al proiectului este de 392.112 lei, din care 18.672 lei reprezintă cofinanțarea de 5% a Consiliului Județean Sibiu, iar 373.440 este finanțare nerambursabilă.
Partenerii Consiliului Județean Sibiu în derularea proiectului sunt: Consiliile Raionale Dondușeni, Criuleni și Strășeni, Grupul de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, Grupul de Acțiune Locală Plaiul Codrilor, A.O. Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova și Teatrul „Veniamin Apostol” din Raionul Soroca.