3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Noi măsuri fiscale: probleme pentru microîntreprinderi, IT-iști sau lucrătorii din construcții

Cele mai citite

Praguri noi pentru impozitare, creșterea TVA pentru alimente sau eliminarea scutirii de impozit pentru unii IT-iști sunt câteva dintre măsurile fiscale propuse de Guvern.

Draftul proiectului de ordonanță a fost consultat de Hotnews, care a prezentat principalele măsuri fiscale.

Astfel, IT-iștii vor fi scutiți de impozit doar pentru salarii de până la 10.000 de lei brut și ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator.

Iar scutirea se aplică doar la un singur angajator.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt de 1% pentru cele care realizează venituri de până la 300.000 lei inclusiv și de 3% pentru cele cu venituri peste această valoare.

Impozit de 3% ar urma să achite și firmele care se ocupă de editare jocuri de calculator, produse software, servicii IT, restaurante, catering pentru evenimente, alte servicii de alimentaţie și baruri.

Care sunt principalele măsuri din acest proiect de ordonanță:

-Microîntreprinderile din IT, catering, servicii medicale, notari și avocați, care realizează venituri de peste 300.000 lei vor avea de plătit un impozit de 3% din venituri

-Impozitul va fi de 1% pentru cei cu venituri sub 300.000 lei

-În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

-Sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.

-Impozitul pe dividende crește la 10%

-Impozit suplimentar de 1% pentru proprietățile cumulate care depășesc 2,5 milioane lei: sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit titlului IX Impozite și taxe locale depășește 2.500.000 lei.

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

-Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. Practic, li se elimină excepția.

-Impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare – atât la locuințe, cât și la terenuri.

-TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru livrarea de energie termică în sezonul rece, dar și pentru multe alte servicii.

-În IT, scutirea de impozit se aplică doar pentru venituri sub 10.000 lei

Noile prevederi ar urma să se aplice de la 1 septembrie.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect