5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Eveniment marcant în istoria comunei Şura Mică

Cele mai citite

În cadrul evenimentelor prilejuite de aniversarea a 700 de ani de atestare documentare a localității Șura Mică, luni, în Curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal a avut loc lansarea volumului „O (ne)obișnuită așezare. Cercetările arheologice de la Sura Mică-Râsloave”, ed. Martin Rill, Răzvan Mateescu, Ed. Mega, 2023.

Printre cei care a vorbit despre acest proiect s-au numărat Alexandru Constantin Chituță, manager interimar Muzeul Național Brukenthal, Martin Rill, editor și coordonator, Valentin Ristea, primarul comunei Șura Mică, Răzvan Mateescu de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, Raluca Teodorescu şi Claudia Urduzia, co-autori.

Din partea Muzeului National Brukenthal, Martin Rill și Valentin Ristea au primit Diplome de excelență.

Volumul a văzut lumina tiparului datorită colaborării între Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca ca instituții deținătoare ale patrimoniului, sub coordonarea profesorului dr. Martin Rill, membru al colectivului de cercetare arheologică de la Șura Mică-Râșloave.

„Între așezările cu existență veche și continuă din preistorie încoace se situează și satul Șura Mică, din județul Sibiu. Localitatea a beneficiat de o atenție specială printr-o amplă monografie recentă dedicată existenței sale medievale și moderne-contemporane de către un grup de reputați istorici, în frunte cu neobositul dr. Martin Rill. De data aceasta, cercetătorii s-au oprit la arheologie și au dat la iveală cea mai amplă investigație din acest domeniu, începând cu istoricul săpăturilor din secolul al XX-lea și din secolul nostru, trecând prin așezările preistorice, prin cea dacică, apoi daco-romană, ajungând până în Evul Mediu Timpuriu. Profesionalismul acestei migăloase munci evidențiază din nou o anumită temeinicie, un stil profund și sigur, o abordare corectă, complexă și de interferență. Autorii – Diana Bindea, Nica Ciubotariu, Cătălin Cristescu, Adrian Georgescu, Gabriela Gheorghiu, Răzvan Mateescu, Liliana Mateescu-Suciu, Paul Pupeză, Raluca Teodorescu, Claudia Urduzia – vegheați de spiritul din înalt al lui Ioan Glodariu și de sufletul rămas la Șura Mică al lui Martin Rill, au elaborat o lucrare monumentală, adevărat model pentru cărțile dedicate genului. Aducem un prinos de recunoștință autorilor și, în special, Domnului Martin Rill, adevărat animator în Germania al cunoașterii istoriei și moștenirii populațiilor germane de pe teritoriul României, devenit el însuși o instituție menită să fie punte de legătură între cele două țări și popoare”, susţine în prefaţa lucrării Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect