Din păcate nu tot ce este natural este și sustenabil. Mătasea și cașmirul, materiale simbol al luxului, vin cu un impact serios asupra mediului.
Mătasea și cașmirul sunt folosite de sute de ani pentru producția unor articole de îmbrăcăminte deosebite atât ca aspect cât și ca senzație tactilă. Dar, conform indexului Higg, procesul de fabricare al mătăsii sau cașmirului afectează grav mediul natural. Indicele Higg este un standard de autoevaluare a industriei de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru a evalua sustenabilitatea socială și de mediu de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Mătasea naturală provine din firul produs în faza de cocon, de fluturele de mătase (Bombyx mori). Mătasea provine din China ea fiind una dintre principalele mărfuri aduse din Asia Orientală. După ea a fost denumită și calea comercială Drumul Mătăsii care lega China, Japonia și India de Europa. Procesul de fabricare laborios și finețea materialului rezultat, au dus la statutul său de produs de lux.
Producerea mătăsii necesită o mare cantitate de apă
Deși este un material natural, producerea lui nu este fără urmări asupra mediului. Aceasta, datorită cantității de apă necesare și impactului asupra biodiversității. Viermii de mătase sunt omorâți iar coconii în care cresc sunt utilizați la fabricarea țesăturii. Pentru obținerea cantităților mari solicitate de industria modei se ajunge la monoculturi uriașe.
Pentru un singur gram de viermi de mătase sunt necesare aproximativ 35-40 kilograme de frunze de dud, hrana lor exclusivă. Este nevoie de aproximativ 2.500 de viermi de mătase pentru obținerea a jumătate de kilogram de fibră naturală.
Un index Higg ridicat are și cașmirul. Lâna de cașmir, este o fibră obținută de obicei de la caprele de cașmir și de la cele pashmina. Aceste rase constituie 0.5% din populația caprelor de pe pământ. Ele se simt în largul lor pe platourile friguroase ale munților din apropierea Chinei, Mongoliei sau Himalaya. Datorită rarității acestei specii de capre, a muncii intensive și a procesului de țesere, cașmirul este catalogat ca un material de lux pentru pulovere, șaluri sau plăpumi.
Dar cașmirul are prețul lui. Considerat una dintre cele mai fine și luxoase materiale tricotate, cererea lui a dus la exploatarea intensivă a caprelor. Acestea au ajuns să fie forțate să producă și în crescătorii, lipsite de libertate. Industria amenință biodiversitatea în Mongolia și unele părți ale Chinei. Cu cât este mai ieftin cașmirul, cu atât este vorba de mai multă cruzime în producerea lui.
Nu spunem că mătasea naturală și cașmirul ar fi principala dumneavoastră țintă vestimentară, datorită costurilor ridicate. Dar, dacă totuși le alegeți, încercați să limitați numărul articolelor de îmbrăcăminte din aceste materiale.