Alexandru Rafila, a informat, miercuri, că în cursul anului trecut au existat peste 1.700 de urgenţe medicale pe fondul consumului de droguri, majoritatea pacienţilor fiind persoane tinere.
Ministrul Sănătăţii a informat, miercuri, că în cursul anului trecut au existat peste 1.700 de urgenţe medicale pe fondul consumului de droguri, majoritatea pacienţilor fiind persoane tinere, scrie Agerpres.
Alexandru Rafila a adăugat că priveşte „cu precauţie” aceste cifre, în contextul în care deţinerea şi consumul de droguri sunt incriminate, iar acest lucru poate să genereze reticenţe în ceea ce priveşte prezentarea la medic.
„Au fost peste 1.700 de urgenţe anul trecut. Majoritatea au fost tineri. S-au prezentat, (…) cred că au fost poate mai mulţi, dar faptul că această activitate de deţinere şi consum de droguri poate fi incriminată, câteodată poate să creeze anumite reticenţe în a te prezenta la medic.
Sunt şi câteva decese înregistrate din cauza consumului de droguri. (…) Nu avem o statistică că ar fi mai multe urgenţe (comparativ cu anii anteriori), dar eu iau cu precauţie aceste cifre. Chiar, aparent, a scăzut cu un mic procent numărul de urgenţe în 2022. Sigur, înainte au fost anii pandemici. E greu să faci o corelaţie. Dar, o politică pe termen lung pentru prevenţia utilizării de droguri cred că este o politică raţională. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le oferi soluţii de tratament, de dezintoxicare, dar prevenţia este clar importantă”, a arătat Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă.