Pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, această vară a marcat al doilea an de implementare cu succes a unui proiect multianual ambițios: ReThink Finance – integrating innovative paradigms and digital technologies into financial teaching and literacy.
Proiectul urmărește amplificarea calității învățământului academic din domeniul finanțelor și adaptarea conținutului materialelor educaționale la noile direcții științifice și practice din domeniu finanțe . În calitate de lider de consorțiu, ULBS a materializat astfel un parteneriat valoros și fructuos alături de: Universita degli Studi di Siena (Italia), Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (Spania), Uniwersytet Opolski (Polonia), Bold Tehnologies (România) și Institut de Haute Formation aux Politiques Communautaires (Belgia).
Activitățile au debutat în perioada 27 iunie – 4 iulie 2022 prin derularea „Development of digital skills and modern teaching methods for economics teachers”, un program intensiv și complex dedicat metodelor noi de predare, adresat personalului didactic universitar din domeniul științelor economice. Cei 25 de profesori participanți au fost selectați din trei universități partenere: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (România), Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (Spania) și Uniwersytet Opolski (Polonia). Aceștia au beneficiat de prelegeri și training-uri găzduite de lectori internaționali cu experiență: Desiderio García Almeida, Lucas Pérez Martín și Norberto Ramos Calero. În același timp, programul a promovat un transfer eficient de cunoștințe, schimbul de bune practici și expertiză valoroasă, îmbogățind experiențele și înțelegerea participanților asupra subiectelor abordate, extinzând totodată interesele de cercetare ale acestora. Programul a fost conceput pentru a amplifica impactul proiectului și pentru a propaga rezultatele acestuia prin fiecare viitoare generație de absolvenți.
FinTech: digital finance and blockchain
Apoi, între 15 și 25 iunie 2022 a fost implementată prima școală de vară pentru studenții de licență: „FinTech: digital finance and blockchain”. Acesta a urmărit introducerea paradigmelor actuale în finanțe în procesul de educație, fundamentarea competențelor teoretice și practice în domeniile actuale și viitoare ale finanțelor prin metode profesionale și software de actualitate, explorarea peisajului fintech și a evoluției sale rapide, impactul acestuia asupra industriei financiare și dincolo de aceasta, descoperirea de noi dezvoltări tehnologice, aplicații potențiale și dezvăluirea oportunităților oferite de activele digitale. Prin urmare, 40 de studenți selectați din trei universități partenere (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Università degli Studi di Siena și Uniwersytet Opolski) au participat la prelegeri și training-uri organizate de profesori internaționali reputați: Maurizio Pompella, Antonio Fasano, Marta Maciejasz, Robert Poskart, cu obiectivul de a crește accesibilitatea acestora la informații valoroase, teoretico-aplicative și de actualitate specifice domeniului financiar în vederea alinierii competențelor acestora la cerințele pieței muncii.
From traditional finance to neurofinance
Cel mai recent, în perioada 12 – 22 iunie 2023 a fost derulată a doua școală de vară pentru studenții de licență: „From traditional finance to neurofinance”. Acest program intensiv a abordat domenii inovative ale finanțelor prin integrarea de informații de actualitate, într-o manieră aplicată, cu scopul principal de a alinia competențele studenților la nivelul cerințelor actuale ale pieței muncii. Parcurgând programul, studenții au putut identifica fundamentele emoționale în adoptarea deciziilor financiare, contextualiza existența riscurilor specifice și totodată testa propria capacitate de luare a deciziilor financiare prin simulari financiare bazate pe scenarii complexe, folosind software specializat (Traderion, Stock Track Simulator, Thomson Reuters Refinitiv Eikon software). Astfel, 28 de studenți selectați din cadrul a celor trei universități partenere s-au bucurat de training-uri susținute de profesori internaționali: Maurizio Pompella, Ruggero Bertelli, Marta Maciejasz, Robert Poskart, Florin Grosu, Lorenzo Costantino.
Prin cooperarea instituțiilor partenere, ReThink Finance promovează racordarea mediului academic la evoluțiile actuale din domeniul finanțelor, inovarea, schimbul de experiență și know-how. Proiectul este finanțat prin fondurile „Erasmus +” dedicate parteneriatelor pentru cooperare în domeniul învățământului superior (referință proiect 2021-1-RO01-KA220-HED-000029551).