0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Radu Nechifor își ia liber de la evenimentele private în 2024. Peste două săptămâni, ultimul concert din acest an

Cele mai citite

Atunci când cuvintele se dovedesc neputincioase, iar tăcerea nu reușește să acopere golul din suflet, muzica își găsește calea către cele mai tainice emoții și se face soluție pentru orice problemă.

Radu Nechifor știe foarte bine asta! Iar sibienii îl iubesc tocmai pentru că muzica lui i-a însoțit în cele mai frumoase momente ale vieții lor, atunci când Radu, cu naiul său fermecat, pur și simplu i-a vrăjit. Și i-a tras după el într-o poveste care când i-a însuflețit, când i-a făcut să lăcrimeze a nostalgie sau, mai ales, i-a lăsat să dea frâu liber imaginației fiecăruia dintre ei.

Radu Nechifor. Foto: Arhiva personală

”Pentru mine poate să fie un an de pauză. Poate fi așa sau poate rămâne o decizie pe viață”

Radu Nechifor este un artist de care nu poți să nu te îndrăgostești. Pentru că muzica sa te caută, te regăsește și te locuiește în cele mai sensibile cute ale sufletului. De la evenimentele private sau concertele din Sibiu, până la aparițiile sale pe marile scene ale lumii, Radu este mereu egal cu sine. Transmite și trăiește, după cum ne spune, aceeași emoție, (se) dăruiește la fel de mult și își pregătește cu aceiași responsabilitate fiecare moment artistic.

De un an jumătate, Radu Nechifor a decis să renunțe la evenimentele private. În decembrie, acest an, onorează ultimele contracte. După care intenționează, măcar un an, să fie liber de contract. Iar, dacă va fi să mai apară public în această perioadă, o va face doar în cadrul unor concerte, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului următor. Ca semn de rămas bun însă, pe 6 octombrie 2023, la sala de evenimente Expo Redal, începând cu ora 20.00, va susține concertul ”Autentic”, împreună cu Marius Preda și având ca invitat Taraful Cezar Cazanoi. Concert în cadrul căruia va fi lansat și albumul cu același nume.

L-am întrebat pe Radu Nechifor ce îi veni să renunțe la evenimentele private? Taman acum, când e ”pe val”, solicitările sunt tot mai numeroase, onorariile tot mai de luat în seamă, iar apetitul oamenilor pentru muzica sa e unul de invidiat. ”Am vrut să închei un capitol, ne spune Radu. A fost ok, acum vine altceva. Acum hai să vedem ce vine. Mai vreau să las liber, să se întâmple viața. Îmi lipsește hazardul din viață. De atâția ani de zile, cu doi ani înainte știu tot! Unde mă duc, ce fac, ce cânt, cât trebuie să când, tot! Înspre mine nici măcar nu veneau lucruri. Din cauză că toată lumea știa că eu sunt ocupat până peste cap. Pe lângă faptul că asta făceam, cântam, aveam alte cinci job-uri.

Acum nu mai predau, mi-am dat demisia de la Casa de Cultură Cisnădie. Vreau să las timp să vină idei, să las timp să vină inspirația. Am avut atâta timp 5 job-uri full time. Și nu unele ușoare. Am fost manager la Casa de Cultură Cisnădie. Și acolo m-am zbătut, am făcut chestii, nu mă duceam acolo o oră pe zi să joc Solitaire. Am avut în paralel atelierul, unde chiar am lucrat. Am avut restaurantul Vegan. M-am dus și am gătit acolo în timpul pandemiei, numai să meargă treaba. Am fost profesor la Liceul de Artă atâția ani, am predat în Elveția, vreme în care am cântat non-stop, toți acești ani. Numai faptul că știu că va veni acel timp și deja entuziasmul crește și îmi vin idei.

Sigur se vor întâmpla lucruri. Unde ajung dacă mă duc la evenimente? Care e potențialul în 10 ani? Să mă duc la și mai multe evenimente? Nu mai am când. Să cânt pe și mai mulți bani? S-a întâmplat asta. În toți acești ani s-a întâmplat asta. Dar cu cât mai mult? Cu cât să câștig mai mult? Nu mă mai satisfac de mult banii. Și cu ce rămân? Când fericirea e singurul lucru care contează. Pentru ce iau decizii? Și dacă ar fi să câștig mai mulți bani, pentru ce o fac? Nu în perspectiva că acei bani mă vor face mai fericit la un moment dat? Nu mă fac! Pur și simplu nu mă fac! Eu vreau mai mult timp de calitate, de exemplu, cu fiica mea. Vreau să am timp să stau cu naiul, și poate nici să nu cânt! Să mă gândesc cum ar fi să cânt ceva. Sau să cânt, dacă vreau să fac asta. Acum nu am timp să fac aceste lucruri”.

Radu Nechifor. Foto: Arhiva personală

Totodată, artistul e foarte realist în ceea ce privește atât volumul de lucru, cât mai ales efectele ”colaterale” ale acestui ritm: ”Mai am zece ani de energie? Pentru că văd cum e energia mea acum, față de cea de la 25-30 de ani, când am făcut primele concerte mari. Atunci mutam munții din loc! Deja încep să simt scăderea nivelului de entuziasm și energie. Deci mai am așa, 10 ani, cu indulgență. Dacă voi avea concerte anul viitor, voi începe din vară încolo. Până acum, ca să eliberez programul, am refuzat tot. Pentru mine poate să fie un an de pauză. Locul acela al meu nu pleacă nicăieri. Poate fi așa sau poate rămâne o decizie pe viață și să găsesc alte metode să suplinesc această alegere. Nu am vrut să îmi creez de aici viitorul. Este o concluzie, nu o pregătire pentru viitor”.

”Dacă îmi depun energia, timp de o săptămână, pot face un material care să bucure toți oamenii din lumea aceasta când vor ei”

Nu e deloc ușor să iei o astfel de decizie. Radu Nechifor nu își poate ignora publicul. Și e ”condamnat” la prețuirea și relaționarea cu el. În fond, e o interdependență contagioasă, din care e o greșeală să scapi. Muzica sa a creat ea însăși o lume în sine, în care și-a invitat iubitorii de frumos. Și el știe mai bine ca oricine asta. De aceea publicul îl va găsi în concerte, pe care își dorește să le facă cu totul speciale. Am vrut să știu cum va gestiona pe viitor partea aceasta, de relaționare cu publicul.

Radu Nechifor. Foto: Arhiva personală

”Eu cred că dacă anul viitor am să fac un singur concert, dacă nu poate dormi cineva că nu poate să mă vadă la o nuntă, va veni la concertul acela. Și la acel concert va fi exact ce trebuie! Eu chiar mă implic. Oriunde mă duc, îmi dau chiar tot interesul și energia. Închid ochii și mă transpun ca și cum ar fi cel mai important concert din viața mea. Dar pur și simplu sunt om. Și ai 50-60 de evenimente de genul acesta pe an. Nu ai cum să dai totul la toate! Nu pot, nu că nu vreau! Pentru că te epuizează la un moment dat. Pe când la un concert construiești totul. Tot concertul îl construiești pentru emoție. Și dacă cineva care vine la o nuntă va veni la acel concert, nu l-ar uita după o lună! Emoțiile acelea pe care le trăiești la acel concert, trebuie să țină toată viața. Și să te influențeze. Măcar niște momente din acel concert, care ți-au declanșat niște stări și ți-au creat niște emoții, rămân.

Majoritatea lucrurilor pe care considerăm că ni le  amintim sunt completate de creierul nostru. Ne amintim, de fapt, niște stări pe care le-am avut și niște emoții pe care le-am trăit, iar acele frânturi creierul nostru le pune cap la cap, le lipește, să se potrivească amintirile între ele. Dar cât de mult bagi mâna în foc că ce povestești tu  despre firul evenimentelor din viața ta e exact acela? Așa funcționează creierul! Uită foarte mult. Tu îți amintești cel mai mult stările, emoțiile pe care le-ai trăit. Spun doar că lucrurile pe care le-aș putea face în acel timp pot fi mult mai mari.

Nu spun că voi și reuși să le fac sau că îmi vor ieși. Spun doar că dacă merg pe cealaltă cale, consumând săptămână de săptămână energie mai mult decât pot strânge acum, în decursul săptămânii, sigur nu voi reuși să fac asta foarte mult și cât e, atâta e. Eu sunt în Sibiu. Oamenii care se bucură de mine mă găsesc aici”.

Radu Nechifor. Foto: Arhiva personală

Iar la întrebarea ce face cu tot acest capital de energie al publicului, care dorește să îl vadă și să trăiască emoțiile ”în direct”, cât mai des, inclusiv în cadrul evenimentelor private, Radu Nechifor mai are un argument imbatabil:

”Acolo, la acel eveniment, ar fi venit 300 de oameni, dintre care probabil doar 50 ar fi fost entuziasmați. Restul ar fi fost la un eveniment la care le-a plăcut muzica. Sau avem scenariul unui eveniment în care toți 300 de oameni sunt entuziaști și nu mai pot dormi cu o noapte înainte de entuziasm că vin la o nuntă la care va cânta Radu Nechifor. E un scenariu ideal. Maximul ce pot să fac în acest context e să consum energia mea pe 10 ore pentru a face 300 de oameni să se simtă bine. Eu, în 10 ore, dacă îmi depun energia, timp de o săptămână, pot face un material care să bucure toți oamenii din lumea aceasta când vor ei! Să poată să intre și să dea play pe o melodie și să zică: Aceasta e muzica de care am nevoie! E exact ce îmi trebuie!”

Radu Nechifor. Foto: Arhiva personală

Despre Autentic, concertul lui Radu Nechifor de la Expo Redal

Pe Radu Nechifor îl puteți vedea, asculta și vă puteți bucura împreună cu el și invitații săi vineri, 06 octombrie, ora 20.00, la Expo Redal, unde va avea concertul Autentic. Un eveniment cu Radu Nechifor, Marius Preda și Taraful Cezar Cazanoi.

De unde a venit ideea acestui concert? Ne spune tot Radu: ”Am un material pe care l-am înregistrat deja de aproape un an, cu Marius Preda, cel mai complex muzician pe care l-am cunoscut vreodată. Am început proiectul spre sfârșitul pandemiei. La un moment dat, în 2021, mă pregăteam pentru concertul cu Vladimir Cosma, de la Paris, cu Le Grand Rex. Mai cântasem cu el. Și aveam niște piese cu părți de improvizație. Și i-am zis: Nu stai un pic cu mine? Că tu știi bine piesele. Și ești și genial pe improvizație. Hai să mă ajuți un pic. La mine era și timpul foarte scurt. A trebuit să pregătesc tot materialul pentru concert într-o lună și jumătate. Lucram la piese și discutam despre faptul că noi, cântând destul de mult folclor, până la o anumită vârstă – ne-au ocupat 20 de ani cântând folclor –, avem niște reflexe, inclusiv de gândire, mult îndreptate spre stilul folcloric. Și am rămas așa, cu o treabă parcă neterminată. Ultimul album de folclor l-am înregistrat în 2007 și era așa, un sentiment că mă leagă și nu m-aș desprinde încă de folclor. Simțeam că trebuie măcar, după atâția ani, să mai trag o linie și să zic că e ceva, acolo, cu care rămân. Că lumea nu are nimic la ce să se raporteze la ce s-a întâmplat în urmă cu 15 ani în viața mea muzicală, în afară de niște concerte, dar nu înregistrări.

Așa m-am apucat să trag albumul acesta de folclor. După care a durat încă un an, în care, împreună cu Marius Preda, am tot avut tot felul de idei: ba să facem albumul cu o orchestră simfonică, ba cu Junii, să sune mai tradițional, ba un album doar cu noi doi, cu nai și cu țambal. Dar hai să îl luăm pe Cezar Cazanoi, cu care, din 2011, am făcut primele proiecte. Dar nu merge numai flaut, nai; ne trebuie bas, acordeon. Hai să îl luăm pe ăsta, hai pe ăsta! Într-un final, l-am sunat pe Cezar, el și-a luat doi instrumentiști cu el și ne-am apucat de treabă. Am tras materialul în două zile. Și apoi a mai stat un an pe raft!”

Autentic se anunță un spectacol de excepție, cu piese folclorice de forță, reinterpretate în stilul caracteristic. La cum îl știm pe Radu Nechifor, fiecare moment al concertului va fi unul cu preaplin de emoție și intensitate. Și, la fel cum Radu Nechifor vrea ca să se întâmple și să îl surprindă viața, și noi ne dorim, ca și de această dată, să ne lăsăm surprinși de Autentic.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect