3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ala Eddine, studentul algerian îndrăgostit de Sibiu

Cele mai citite

Sibiul este gazda unei comunități de studenți din toate colțurile lumii. Printre aceștia se află și Ala Eddine Mansouri, un tânăr de 25 de ani originar din Algeria. Student la Facultatea de Medicină, specializarea Farmacie, Ala Eddine a ales ca Sibiul să îi devină acasă după ce a călătorit în mai multe țări.

Povestea sa începe în Algeria, unde a studiat economia, însă pasiunea pentru medicină l-a făcut să străbată întreaga lumea: America, Germania, Spania și Franța, unde a fost admis la una dintre cele mai prestigioase universități, Université Paris-Saclay. Agitația acestor orașe l-a făcută însă să se stabilească la Sibiu, unde a ajuns întâmplător: „Eram la București, la fratele meu care studiază și el tot medicina. Într-o dimineață m-au sunat niște prieteni să mergem cu autobuzul în Sibiu. A fost foarte frumos, am cântat la chitară și ne-am distrat. Nu știam nimic despre oraș, totul a fost imprevizibil”, spune Ala Eddine. Intrând în anul patru la Farmacie, tânărul ne-a dezvăluit că sibienii l-au primit cu căldură, și-a făcut ușor prieteni și s-a simțit integrat în comunitate: „Mi-a fost ușor să mă acomodez, am avut niște colegi foarte amabili care m-au ajutat cu orice am avut nevoie, la fel și profesorii. Aș vrea ca oamenii să nu creadă că noi, studenții străini, suntem altfel, doar vrem să ni se explice clar și noi înțelegem”.

„Puteam merge să studiez la Arad, însă studiile erau în limba franceză și eu voiam să învăț neapărat româna”

Vorbitor fluent al limbilor arabă, franceză, engleză, română și germană, Ala Eddine subliniază importanța studiului și a îmbunătățirii sistemelor medicale. El ne spune că lipsa medicamentelor în Algeria l-a motivat să devină farmacist și să contribuie la rezolvarea acestei probleme. Provocările din Algeria privind medicina sunt multe și ne spune că, deși e un simplu om, va încerca să le ofere tuturor pacienților o îngrijire mai bună. Ala Eddine mai are încă 7 frați, pe care îi grupează în două categorii: cei care lucrează în medicină și cei care activează în inginerie. Sora lui mai mare este biochimist în Franța, iar unul din frații săi este oftalmolog în București.

„Vreau să facem bine. Să ne ajutăm, să fim o comunitate. Este foarte important aceasta. Totul a pornit din copilărie, când vedeam cum mătușa mea, care era bolnavă, reușea cu greu să facă rost de medicamente”, mărturisește el.

L-am întrebat pe Ala Eddine ce ar schimba la Sibiu. Ne-a spus hazliu că studenții străini au nevoie de mai multe activități: „Aș organiza activități pentru studenții veniți din alte țări, și aici nu mă refer la petreceri, ci la activități sportive și de comunicare. Se simte această lipsă”. Desigur, am atins și subiectul taxelor. Tânărul plătește 3.500 de euro pe an facultatea, iar cazarea ajunge undeva la 160 de euro pe lună: „Pentru că trebuie să învăț foarte mult, nu am timp să muncesc, deci am ajutorul părinților. Pe timpul verii lucrez și așa îmi adun bani pentru tot anul, însă taxele sunt destul de mari”.

„Dăm importanță medicinei. Noi vrem să ne dezvoltăm”

Ala Eddine aduce în discuție situația Facultății de Medicină din Sibiu. Conform spuselor sale, modernizarea medicinii este esențială pentru progresul societății, iar dezvoltarea acestui sector joacă un rol important în asigurarea sănătății comunității. Cu toate acestea, el crede că există oportunități pentru îmbunătățiri, exemplificând situația de la Facultatea de Medicină din Sibiu, unde studenții se confruntă cu absența materialelor noi: „Aș vrea să intru în laborator și să folosesc substanțe care nu sunt expirate”.

Studenții din domeniul medical trebuie să aibă acces la cele mai recente descoperiri și tehnologii pentru a-și construi competențele și pentru a se adapta la schimbările rapide din lumea medicală. Dezvoltarea infrastructurii și aducerea în laboratoarele facultăților a materialelor moderne sunt aspecte cheie în asigurarea unei formări de calitate, căci studenții de azi sunt medicii de mâine.

Conducerea Universității ”Lucian Blaga” anunța, în 2022, că peste 1,5 milioane lei au fost investiți recent în infrastructura educațională a Facultății de Medicină. De asemenea, la Sibiu avem și specializări care se fac în limba engleză: Balneofiziokinetoterapie și recuperare și Medicină. Aceste specializări au avut un mare impact, mulți studenți din alte țări venind să studieze în orașul de pe Cibin. Însă Ala Eddine consideră că este esențial să îi menținem pe tineri atrași de Sibiu nu doar prin specializări în limba engleză, ci și prin materiale noi.

Acasă ajung foarte greu. Ultima dată a fost acum aproape trei ani

Facultatea, studiul și distanța fac rare deplasările în Algeria. Puțin înduioșat, studentul ne spune că îi este dor de casă și atunci când își vizitează familia, constată că frații lui mai mici nu mai sunt tocmai… mici: „E foarte ciudat când ajung acasă și îi văd pe frații mei mai mici că s-au maturizat și că se comportă ca niște adulți. Se schimbă foarte mult. La fel și familia mea; mama plânge de dor aproape de fiecare dată când vorbim. Anul trecut au venit și părinții mei în Sibiu, însă mama tot tristă era, căci își dorea să fim cu toți, așa cum eram în copilărie”.

În final, tânărul le mulțumește tuturor profesorilor și colegilor, familiei și în special fratelui său Hakou pentru sprijin și pentru toate sfaturile și îndrumările primite în lumea medicinei. Pentru tineri are un mesaj simplu: „Nu lăsați școala. Nu aduceți argumente ca să lăsați studiile”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect