25 de studenți ai facultăților din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu au reușit să demareze afaceri din fonduri europene, în urma unui proiect accesat de universitatea sibiană.
Aceștia au deschis afacerii în diverse domenii, între care lucrări de instalații electrice, fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice, fabricarea sucurilor de fructe, legume și produselor din carne, întreținerea și repararea autovehiculelor, producție cinematografică și video, lucrări de construcții sau finisare.
Totodată, studenții sibieni și-au pornit o firmă cu bani europeni în prelucrarea ceaiului și a cafelei, repararea încălțămintei și a articolelor de piele, editarea de ziare, comerț cu textile, inginerie și consultanță tehnică, patiserie, în domeniul mobilei, tehnologia informației și creație artistică. Poveștile lor au fost spuse, astăzi, în conferința de închidere a proiectului cu fonduri europene, accesat de universitatea sibiană, la care a participat și Sorin Radu, rectorul ULBS. Aceasta a avut loc la sediul EduHub, Complexul Studențesc Parc, la parterul Cantinei studențești.
Adrian Tița este unul dintre tinerii studenți sibieni care s-a aruncat în vâltoarea afacerilor. A fost student la Medicină, însă societatea sa de antreprenoriat se dezvoltă în domeniul repararii încălțămintei și a articolelor din piele. „A fost o oportunitate extraordinară și voiam să fac o afacere. Nu am avut mare experiență, dar aveam ideea și am venit la cursurile desfășurate în cadrul programului”, spune Adtian Tița.
La rândul său, un student la marketing, revenit în țară după 20 de ani de străinătate, Adrian Lepădat, s-a lansat în afacerile din domeniu marketing-ului on-line. „În plus, realizăm și producții foto și video, cu nivel CEO avansat. Am început cu trei angajați, iar acum am mai adăugat unul planului de afaceri. Au fost momente dificile la început, până când am reușit să ne impunem”, spune Adrian, care a absolvit facultatea la IDD – Învățământ Deschis la Distanță.
Un alt exemplu în acest sens, cu un student lansat în afaceri la maturitate, este Remus Seghedin, specializat în prealucrarea ceaiului și cafelei. „Mulțumesc tuturor oamenilor de la universitate și din program care m-au ajutat. A fost și un moment în care am vrut să renunț, dar cu sprijinul lor, am trecut mai departe”, a spus Remus.
Totodată, George Casangiu a accesat fonduri europene pentru o afacere în domeniul energiei. „Am fost masterand la Turism-Servicii. Este extraordinar să ieși din master cu 40.000 de euro. Codul CAEN al societății este în domeniul energiei, instalații electrice și ne dorim pe viitor să ne extindem și în zona fotovoltaică. Firma are 8 angajați și vreau să ajungem la 18 angajați. Au fost și probleme legislative, dar am trecut peste ele”, a mărturisit George.
Printre cei prezenți care au urmărit și implementat proiectele studenților sibinei s-au numărat Adrian Pascu, manager de proiect, Adrian Rada, vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor, și Ciprian Faraon, care activează în zona antreprenoriatului.
Detaliile proiectului
Smart Innobusiness – Sprijin pentru antreprenoriat și dezvoltare de afaceri inovative este numele proiectului accesat de ULBS, în valoare de 9 milioane de lei și desfășurat timp de 2 ani, între decembrie 2021 și decembrie 2023. Grupul țintă a fost de 350 de studenți, masteranzii și doctoranzii din cadrul celor 9 facultăți ale ULBS. Au putut participa toți studenții, exceptându-i pe cei din primul an. Au primit finanțare europeană 25 de studenți, creaându-se în total 65 de locuri de muncă.