„Calendaru-i așa, să fie lucru cu rost, că nu poti merge la întâmplare. Calendaru e rânduiala vremii, să știi când să faci un lucru. Fără calendar unu ar face într-un fel, unu în alt fel”, spune Antoaneta Olteanu în cartea sa “Calendarele poporului român”.
Toată lumea a auzit de cele două tipuri de calendare, “pe Stil Nou” și “pe Stil Vechi”, dar puțini oameni știu cum am ajuns la această despărțire.
”Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor, de 365 de zile, iar altul al romanilor, care avea 355 de zile. Anual rămânea o diferență de 10 zile între cele două și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar. Pentru că în calculul calendarului de 365 de zile și 6 ore, dar și calendarul solar de 365 zile, 5 ore și 43 de minute rezulta anual o diferență de 11 minute și 14 secunde, s-a ajuns după 330 de ani la o diferență de trei zile, cu cât a rămas în urmă calendarul iulian.
Împăratul roman Iuliu Cezar a hotărât în anul 46 î. Hr să îndrepte această diferență și s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat calendarul iulian. Acesta din urmă a fost folosit de creștini timp de secole. În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou”, scrie stiriMD.
13 zile diferență, nicio zi cu ghinion
Sărbătorile calendarului vechi sunt cu 13 zile mai târziu decât cel nou, atât cât a întârziat calculul matematic faţă de realitatea cosmică. Astfel, Naşterea Domnului se sărbătoreşte pe 25 decembrie pe stil nou şi 13 zile mai târziu, pe 6 ianuarie, pe stil vechi.
Calendarul nu e dogmă sau revelaţie, ci metodă umană de calcul al timpului, şi deci invariabil este imperfect. Unele însă sunt cu erori mari, altele mai mici. Astfel, calendarul iulian este atât de întârziat, încât spune că e duminică cu lună plină atunci când e cu lună nouă. Întuneric total”, potrivit doxologia.ro.
Cine sărbătorește calendarul pe Rit Vechi?
Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană și calendariștii vechi greci – Mânăstirile din Sf. Munte Athos – folosesc calendarul iulian. În România, peste 1 milion de cetățeni care aparțin mai multor minorităţi etnice, printre care sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii, au sărbătorile de iarnă conform acestui calendar.