În 21 ianuarie s-a împlinit un an de când s-a stins George Banu, unul dintre cei mai apreciați și respectați critici români de teatru la nivel internațional.
Constantin Chiriac: ”Ești cu noi mereu și-ți mulțumim!”
„Se împlinește un an de când GEORGE BANU a plecat la stele. El este, din punctul meu de vedere, cel mai frumos simbol al Prieteniei pe Pământ”, a transmis Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și Directorul Teatrului Național ”Radu Stanca”.
”Cu două zile înainte, primind una dintre cele mai importante recunoașteri a comunității în care trăiesc, George Banu, de dincolo de nori, a încheiat magic sărbătoarea printr-un text pe care mi-l dedicase mai înainte. A fost o frumoasă încoronare a prieteniei care ne-a legat și ne leagă, a felului în care el s-a implicat în Festival, în viața Sibiului, cu înălțimea sa spirituală, cu prietenia, cu viziunea cu care conducea tot ceea ce făcea, la modul unic.
George Banu este prezent. Poate chiar mai prezent decât atunci când, știindu-l departe și prins în proiecte importante, îi dădeam în fiecare seară mesaje. Acum, de dincolo de zidul dintre lumi avem un dialog neștiut, nevăzut, dar atât de puternic și fluid, care uneori este mai profund decât cel fizic. Pentru că el nu mai cere nimic, iar eu îi cer tot timpul sprijinul…
Dragă Biță, parafrazându-l pe Noica, probabil că tu întruchipezi cel mai bine gândul rostit de el: „Sunt de față!” Ești cu noi mereu și-ți mulțumim!”, a mai adăugat Constantin Chiriac.
George Banu, o prezență colosală
George Banu a fost un eseist și profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. Ales de trei ori președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, a fost președinte de onoare al acesteia. A fost, de asemenea, președintele Premiului Europa pentru teatru. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța.
A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. Membru al Academiei Române. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze și Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia al revistei Observator cultural. A coordonat colecția „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universități românești și europene. Responsabil (alături de Mihaela Tonitza Iordache) al reputatei antologii Arta Teatrului și coordonator al volumelor colective Teatrul de artă, o tradiție modernă, Repetițiile și teatrul reînnoit, De la vorbă la cântec. În 2020 revista Secolul 21 i-a consacrat două numere în seria „Contemporanul nostru”. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi.
S-a născut la București data de 22 iunie 1943. A urmat studiile liceale la Buzău și cele universitare la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București, secția teatrologie-filmologie.
În perioada 1969-1973 a fost asistent la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, perioadă în care a colaborat cu articole de critică teatrală la revistele „Contemporanul“, „Scânteia tineretului“, „Secolul XX“, „Romania literară“, „Tribuna“.
În 1973 și-a susținut doctoratul în domeniul esteticii la Universitatea din București. Apoi, în Franța, doctorat ciclul III în 1978 și doctorat de stat, susținut în 1987, la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III.
Din anul 1973 s-a stabilit la Paris, unde a fost asistent asociat (din 1975), asistent (din 1986), conferențiar și apoi profesor titular (din 1997), pentru a termina cel mai înalt grad universitar, profesor de clasă excepțională la Institutul de Studii Teatrale – Sorbonne Nouvelle Paris III în 2011. În prezent, este profesor emerit al universității.
A avut o activitate pedagogică de 20 de ani și la Universitatea Catolică din Louvain–la–Neuve – Belgia (1984-2008), susținând cursuri cu tema: teatrul în culturi minoritare, teatru și pictura, teatrul și turneele, A. P. Cehov, autorul modern, repetițiile.
A colaborat cu Universitățile din Florența, Roma, Praga, Caen, Genova, București, Sibiu, San Diego, Columbia University – New York, UQAM – Montréal.
A fost fondator și director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, în perioada 1990-2000.
Din martie 2013 a fost membru de onoare al Academiei Române.