3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Retrospectivă. Europarlamentarii Sibiului: prezență sau absenteism în reprezentarea alegătorilor?

Cele mai citite

Din 2009 încoace, sibienii își pot alege, prin vot, reprezentanții în Parlamentul European. Aceștia pot decide pe cine să trimită din partea României într-una dintre cele mai importante instituții europene. Acolo se dă ora exactă în Europa din punct de vedere politic și tot acolo se stabilesc liniile administrației Uniunii Europene.

La fiecare ciclu electoral european, sibienii au votat oamenii politici care să-i reprezinte, ce-i drept, tot din rândul partidelor naționale, adică PSD, PNL, PMP sau USR, mai nou, pentru că așa este procedura europeană. Trebuie menționat că sibianul participă ca alegător din postura de cetățean european. Practic, acolo nu mai contează din ce țară vine politicianul, deoarece toți sunt priviți ca cetățeni europeni și toate deciziile politice se iau, per ansamblu, pentru bunul mers al Uniunii Europene.

Există familii de partide europene, așa cum partidele politice există în România, iar singurul lucru în comun este tocmai doctrina politică. În acest context, sibianului trebuie să i se faciliteze accesul cât mai ușor accesul la politicile europene, indiferent de domeniile de activitate.

Sibiu 100% vă propune o retrospectivă a activității europarlamentarilor sibieni sau a celor care au reprezentat, direct sau indirect județul Sibiu, în cel mai important for politic al Europei.

De la Sibiu, La Bruxelles

Nicu Ștefănuță, primul sibian care este în postura să își încheie un mandat de europarlamentar complet, Ionuț Hămbășan, primul europarlamentar sibian din istorie, Daciana Sârbu, pe jumătate sibiancă, unul dintre cele mai longevivi europarlamentari români, dar și alți politicieni români care i-au reprezentat, faptic sau declarativ, pe locuitorii județului Sibiu în Parlamentul European (cum ar fi Ovidiu Ganț, Radu Podgoreanu, Elena Băsescu, Siegfried Mureșan și Victor Negrescu) sunt oamenii care au reprezentat legătura europeană dintre sibieni și Uniunea Europeană.

Vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți care dintre ei a reprezentat cel mai bine Sibiul în Parlamentul European, iar acest lucru să fie un etalon atunci când veți merge din nou la urne, la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Dacă în 1990 visam să intrăm în Uniunea Europeană, acum, după 35 de ani de la Revoluție, nu mai avem nicio scuză că nu știm ce înseamnă Uniunea Europeană din punct de vedere politic.

Practic, intrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, a însemnat drepturi egale pentru români în raport cu celelalte națiuni europene, inclusiv dreptul de a-și trimite europarlamentarii în Parlamentul European de la Bruxelles și Strasbourg. Din acel moment, alegătorii români au avut încă un tur de alegeri în plus, în luna iunie, odată la 5 ani, pentru că atât durează un mandat de europarlamentar. Practic, Parlamentul European grupează aleșii din fiecare țară a Uniunii Europene.

Între 2007 și 2009, România a avut doar trimiși în Parlamentul European, din rândul partidelor politice românești. Adică numiți și nu aleși. În fapt, europarlamentarii petrec la Strasbourg doar o săptămână pe lună. Restul activităţii are loc la Bruxelles.

Ionuț Hămbășan

Ionuț Hămbășan, primul europarlamentar sibian din istorie

Democrat-liberalul sibian Ionuţ Hămbăşan a devenit, în 2009, pentru câteva luni, primul politician sibian care a reprezentat România în Parlamentul European. Acesta a intrat în rândul europarlamentarilor ca urmare a unei conjuncturi politice favorabile, dar și datorită faptului că a fost bine poziționat pe lista democraților. Activitatea sa nu s-a soldat cu mari realizări, din cauza timpului scurt pentru care a ocupat această funcție, însă a fost un deschizător de drumuri pentru politicienii sibieni.

A fost primul europarlamentar sibian care a dus în Parlamentul European primarii din județ și șefi de instituții publice sibiene, care au avut ocazia să se familiarizeze cu instituțiile europene în perspectiva aceea ce a urmat și să cunoască modul european de administrație și politică. Totodată, aceștia au avut ocazia să asiste la o sesiunea plenară lunară de la Parlamentul European, ca să se familiarizeze cu munca eurodeputaților.

Nicu Ștefănuță

Nicu Ștefănuță, sibianul cu mandat complet

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță este pe cale să devină primul europarlamentar sibian cae își încheie un mandat complet. A fost ales în 2019 pe listele USR-Plus, apoi a devenit independent, iar acum este vicepreședintele Grupului Verzilor / Alianţa Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European. Acesta intenționează să candideze la un nou mandat de europarlamentre, în iunie 2024, din postura de independent, dar alături de Verzii europeni.

Printre realizările sale în ceea ce privește județul Sibiu se numără: în toiul pandemiei de COVID-19, Spitalul Județean de la Sibiu a primit anticorpi monoclonali ca urmare a intervenției sale pe lângă comisarii Europeni Stella Kyriakides (Sănătate) și Janez Lenarčič (Gestionarea crizelor); a făcut demersuri pe lângă autoritățile naționale (Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), cât și pe lângă cele europene (Banca Europeană de Investiții) pentru ca proiectul construcției Noului Spital Județean de la Sibiu să fie finanțat din Programul Operațional Sănătate și împrumut BEI, însă fără rezultat, deocamdată; a oferit stagii de practică pentru studenții de la ULBS, de la specializările Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate și a inaugurat, în aprilie 2023, Sibiu Youth Hub, singurul hub de tineret din Sibiu pe care l-a dedicat tinerilor, studenților, care nu dispun de un alt asemenea spațiu, în care pot învăța, lucra la proiectele de la facultate sau informa cu privire la oportunitățile europene pentru tineri.

Daciana Sârbu

Daciana Sârbu, pe jumătate sibiancă

Daciana Sârbu (PSD) a vorbit, în dese rânduri, că județul Sibiu ocupă un loc aparte în inima sa, deoarece este pe jumătate sibiancă (mama sa fiind din Sibiu). De altfel, a venit destul de des la Sibiu, în calitate de politician în Parlamentul European, de-a lungul a mai multor mandate.

Cea mai importantă acțiune a sa referitoare la județul Sibiu a fost organizarea unui eveniment de promovarea produselor tradiționale a oierilor sibieni. Timp de trei zile, în perioada 2 – 4 martie 2010, europarlamentarul Daciana Sârbu (PSD) și Marcel Andrei, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de ovine și caprine „Mărginimea” Sibiu și, totodată, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de ovine și caprine din România, împreună cu crescătorii de oi din țară, au organizat, în incinta Parlamentului European de la Bruxelles, expoziția denumită „A taste of Romania” (Gustați România).

Daciana Octavia Sârbu  a fost europarlamentar între 2007–2019. Aceasta este fiica politicianului și fostului ministru Ilie Sârbu și este căsătorită cu politicianul Victor Ponta. Daciana Sârbu și-a anunțat demisia din PSD în iulie 2018 și și-a continuat continuat mandatul în Parlamentul European ca independent, în Grupul S&D. În mandatul 2009-2014, a depus aproape 200 de amendamente la Comisia de Agricultură și 130 de amendamente la Comisia de Mediu și Sănătate publică. În același mandat, a contribuit cu peste 80 de amendamente la realizarea Reformei Politicii Agricole Comune a UE.  

Ovidiu Ganț

Ovidiu Ganț, în prima generație de europarlamentari

Actualul deputat al minorității germane din România, Ovidiu Ganț, a fost și el europarlamentar în prima generație de politicieni români în Parlamentul European. A reprezentat și județul Sibiu, în condițiile în care centrul de acțiune al minorității germane este la Sibiu. Din 2004 este deputat în Parlamentul României și face parte din grupul parlamentar al minorităților naționale. Între 2005-2006 a făcut parte din Delegația de observatori în Parlamentul European. După aderarea României la Uniunea Europeană a fost, în 2007, membru în Parlamentul European, făcând parte din grupul parlamentar PPE. Ca membru al PE a făcut parte din Comisia pentru cultură și educație.  

Radu Podgorean

Radu Podgorean, de la deputat de Sibiu, în PE

Radu Podgorean (n. 22 martie 1955, București) a fost un politician român, membru al Parlamentului României. În legislaturile 2000–2008, a fost ales deputat PSD de Sibiu, iar în această perioadă a fost și europarlamentar. A fost deputat în Parlamentul European, membru în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, membru în Comisia pentru petiţii, membru supleant în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, după ce cu un an înainte a fost observator în PE, asemenea lui Ovidiu Ganț.

Elena Băsescu

Elena Băsescu (EBA), sprijinită puternic de la Sibiu

Fostul europarlamentar Elena Băsecsu a reprezentat și Sibiul în Parlamentul European, în condițiile în care a avut un birou și la Sibiu. În anul 2009, Elena Băsescu s-a înscris în cursa pentru Parlamentul European. Aceasta a decis să candideze ca independent la aceste alegeri, fiind ajutată de colegii ei de la aripa tânără a PD-L. De aceea, în data de 18 martie 2009, Elena Băsescu a demisionat din PD-L și a candidat ca independentă sub brandul electoral EBA.

În 2009  a obținut la alegerile europarlamentare 4,22% din voturi, care i-au asigurat locul în Parlamentul European. Aceasta  afost puternic susținută de la Sibiu de Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu, și Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, precum și de unii de cei mai importanți oameni de afaceri locali, apropiați în această perioadă de PD-L. Din păcate, odată ajunsă în PE, nu a mai trecut prin Sibiu.

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan, omul care a avut în grijă și Sibiul

În primul mandat, Siegfried Mureșan a fost ales europarlamentar pe listele PMP, iar în campania electoral și apoi, ulterior, printre județele prioritare pentru activitatea sa, s-a numărat și județul Sibiu. Acesta a declarat că proiectele județul Sibiu reprezintă o zonă importantă, în condițiile în care este Sibiul este unul dintre cele mai europene orașe ale României. În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP.

În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunță că Siegfried Vasile Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. Începând cu data de 7 mai 2018, se alătură Partidului Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România. A obținut și al doilea mandat de europarlamentar, în 2019, pe care este pe cale să îl termine.

Victor Negrescu

Victor Negrescu, ultimul europarlamentar PSD care a călcat pe la Sibiu

Victor Negrescu (n. 17 august 1985, București, România) este cadru universitar și om politic de stânga, fost ministru delegat pentru afaceri europene (iunie 2017 – noiembrie 2018) și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017, februarie 2020 – prezent). La 1 februarie 2020, Victor Negrescu a preluat mandatul de europarlamentar, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European. Acesta are deschis la Sibiu (la sediul PSD) un birou de europarlamentar.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect