5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

“Pandemii și epidemii” la Biblioteca ULBS

Cele mai citite

„Pandemii și epidemii ale trecutului. Provocări ale comunicării multilingve” este tema expoziției care a avut loc ieri, 23 februarie, începând cu ora 17.30, în foaierul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga”. Evenimentul a fost organizat de Academia Evanghelică Transilvania, în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Expoziția e realizată de subsecretarul de stat Thomas Șindilariu.

Cine a participat la eveniment

La eveniment au luat cuvântul Valer Simion Cosma, directorul Bibliotecii ULBS, Roger Pârvu, coordonatorul de program al Academiei Evanghelice Transilvania, Thomas Șindilariu și Ioana Mărginean, directorul Arhivelor  Județene din Sibiu.

Noile boli, care s-au transformat în pandemii, au avut, și continuă să aibă, o influență decisivă asupra modelării și alegerii limbii. Acest aspect a fost prezentat în expoziție prin prisma minorităților etnice din România folosind exemple istorice.

”Departamentul pentru Relații Interetnice este acea instituție care se ocupă de minoritățile naționale, aceasta, pe lângă altele, au drepturi care sunt și lingvistice, acestea trebuiesc aplicate, că sunt legi, convenții europene în vigoare. Dar, din păcate, avem un exemplu  negativ în expoziție, și anume când apare în Monitorul Oficial al României declararea stării de urgență din 16 martie 2020, abia după cinci zile a fost tradusă și pentru minoritățile maghiare. Nu e în regulă, aceste comunicări ar trebui să fie făcute instant. Noi, prin expoziția aceasta, nu încercăm doar să valorificăm patrimonial cultural, ci și să conștientizăm populația cu privire la aceste probleme, că de jos în sus trebuie să vină toate într-o democrație”, a declarat Thomas Șindilariu.

Pe lângă factorii de mediu și războaie, epidemiile au influențat cel mai mult cursul istoriei umane. ”Ideea a pornit dintr-un dialog despre un proiect, din păcate, eșuat, anul trecut. Trebuia să fie o conferință, și în cadrul acesteia să prezentăm și această expoziție, undeva prin septembrie. Sigur nu o să fie primul eveniment al Academiei Evanghelice, în colaborare cu Thomas Șindilariu, pe anul acesta”, a menționat Roger Pârvu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Epidemiile au potențialul de a schimba structura etnică a unor continente întregi. ”Chiar dacă a trecut ceva timp de când am ieșit din contextual pandemic, cred că expoziția mai are o anumită relevanță, mai ales că aceasta nu se concentrează pe ceea ce s-a întâmplat între 2020 și 2022, ci cumva într-un context mult mai larg. Aceasta începe din Evul Mediu și arată cât de importantă a fost comunicarea multilingvistică  în caz de regim de urgență’’, a spus Valer Simion Cozma.

Arhiva Sibiului deține un tratat despre ciumă din 1530

Arhiva Sibiului este una bogată în documente despre pandemii. Ea cuprinde cel mai vechi document tipărit în limba germană din România. ”Mă bucur că documentele din arhivele sibiene au avut prin această expoziție un public larg. Și au dat o altă variantă ideii de pandemie și epidemie, o altă conexiune social și lingvistică. După câte știm istoria se repetă, dovadă pandemia de Covid. De aceea e bine să cunoaștem pandemiile din trecut, o serie de informații chiar au fost găsite în depozitele noastre, cred că peste o sută de documente deținem despre pandemii, poate chiar mai mult. Vreau să subliniez că primul și cel mai important document pe care îl deținem este Tratatul de ciumă din 1530”, a relatat Ioana Mărginean.

Expoziția poate fi vizitată zilnic până pe 14 martie, între orele 10:00 și 18:00.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect