16.3 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 5, 2025

Cancerul profesional în atenția autorităților

Cele mai citite

Cancerul profesional ca efect pe termen lung al poluării de la Copșa Mică a fost una dintre temele dezbătute, astăzi, în ședința Colegiului Prefectural.

Potrivit informațiilor prezentate, prin negru de fum (particule foarte fine de carbon) se înțelege produsele obținute la temperaturi ridicate, prin descompunerea hidrocarburilor (gaze naturale + produse petroliere + produse cocsochimice). Actualmente este clasificat ca agent cancerigen grup 2B, posibil carcinogenic la oameni (există evidențe, dar nu suficiente), conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).

„Antracoza este o boală pulmonară cronică aparținând grupului de pneumoconioze, generată de acumularea prafului de cărbune în plămâni și reacția tisulară consecutivă. Cel mai frecvent se întâlnește la minerii din minele de cărbune, dar riscul apariției acestei boli a fost recunoscut și la lucrătorii expuși în fabricile producătoare sau consumatoare de negru de fum, în particular începând cu anul 1975 la uzina de la Copșa-Mică, după apariția primelor cazuri.

Fabricarea negrului de fum, având ca principale operațiuni granularea, ambalarea, dezambalarea industrială și manipularea, s-a încadrat la condiții de muncă grele / vătămătoare / periculoase, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 59/1969 pentru stabilirea locurilor de muncă cu condiții deosebite care se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării. Acest combinat chimic a fost caracterizat ca având un potenţial nociv mare, atât datorită specificului proceselor de producţie, cât şi datorită nivelului tehnic depăşit, cu grad avansat de uzură”, informează Prefectura Sibiu.

Fabrica de negru de fum CARBOSIN de la Copșa-Mică a funcționat din 1935 până în 1993, emisiile sale impactând zona timp de aproape 60 de ani și lăsând urme de cenușă pe case, copaci, animale, etc., urme încă vizibile și astăzi. A reprezentat una dintre cele două surse de poluare pentru care orașul Coșa-Mică a avut reputația de cel mai poluat oraș din Europa până la accidentul nuclear de la Cernobîl.

Fabrica de negru de fum Canale nr. 1 construită la Copșa-Mică în anul 1934 a reprezentat prima instalație de acest gen din Europa. Numele de CARBOSIN a fost dat în 1963. În 1974 România ocupa locul 5 european la producția de negru de fum, iar perioada 1980-1989 a fost de maximă industrializare. Eforturile pentru reducerea gradului de poluare nu au atins eficiența scontată.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Culesul de ciuperci în județul Sibiu: sfaturi pentru o experiență sigură și informată

În această săptămână, redacția Sibiu100% a primit o sesizare cu privire la un panou care conține informații eronate și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect