Joi, 4 aprilie, s-au aniversat împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței NATO și sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Un moment special pentru statele membre ale Alinaței, dar și un eveniment marcant din istoria recentă a României.
În acest context, Sibiul a fost centrul manifestărilor dedicate acestor sărbătoriri derulate de autoritățile guvernamentale pentru țara noastră. Asta din cauză că, la Sibiu, funcționează Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) al NATO, ce reunește reperezentanți din 17 țări membre. Totodată, doar 10 astfel de comandamente funcționează în granițele Alianței Nord-Attantice, iar Sibiul are onoare de a găzdui un asemenea comandament. În plus, Comandamentul este condus de un cadru militar român, ceea ce arată nivelul de pregătire la care a ajuns Armată Română.
Printre cei mai înalți demnitari români prezenți la Sibiu cu acestă ocazie a fost ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, venit cu o zi mai devreme, însă au lipsit de la Sibiu președintele Klaus Iohannis, sibainul în mandatele căruia s-a obținut crearea capacității NATO de la Sibiu, și premierul Marcel Ciolacu. În paralel, sibienii au putut în sfârșit să înțeleagă prezența NATO la Sibiu și să vadă tehnică militară de ultimă generație în cadrul unei acțiuni denumite Ziua NATO. Mai mult, acum au putut viziona ceea ce s-a construit în spațiul NATO de pe Calea Dumbrăvii, în ultimii ani.
Practic, aceștia au putut face o comparație între ceea ce este nou în cadrul Comandamentului și vechile spații existente în incinta fostelor unități militare de pe aceeași stradă, tot așa, oarecând motiv de mândrie a burgului, fie ca a fost vorba despre Imperiul Habsburgic, fie perioada comunistă. Ce-i drept, clădirile militare și-au mai pierdut din anvergură în perioada de după Revoluția din 1989 și până la crearea capacității NATO, însă mai toți știam că urmează să fie puse în valoare odată cu intrarea României în Uniunea Europeană și NATO.
Comandamentul NATO este o mândrie pentru sibieni, pentru trecutul istoric și militar al Sibilui, cu menirea de a consolida încă o dată ideea că Sibiul este dintotdeauana un oraș militarizat. În acest sens, vorbim desăre o emulație specială, având în vedere beneficiile sociale, economice și militare ce decurg din această prezență, pentru comunitatea sibiană. Acest lucru este întărit și certificat de declarațiile generalului-maior Cristian-Daniel Dan, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) de la Sibiu, care a susținut, cu ocazia acestor aniversări: „Mulțumesc tuturor soldaților din Alianță care astăzi execută misiuni pe teritoriul național – România sau Bulgaria -, care stau departe de familii, de cei dragi, tocmai pentru a executa misiunile pe care le-au primit. Dar, totodată, pentru a aduce stabilitate pace și prosperitate în regiunea pe care o avem în subordine”.
Și prin Comandamentul NATO, Sibiul își revendică și mai mult statutul de oraș european, cu ascendență a recunoașterii și prețuirii dincolo de hotarele Europei, având în vederea întinderea Alianței Nord-Atlantice pe trei continente.