Pe ultima sută de metri, toată lumea e în goana cumpărăturilor. Toți caută cozonaci, miel, trufandale, ouă. Ouă, aici voiam să ajung. Acest aliment este una dintre cele mai complexe și mai nutritive surse de hrană. Este recomandat să fie consumat zilnic, preferabil fiert sau poșat. În prima zi de Paști, fiecare credincios va ciocni un ou roșu. Există diverse mijloace prin care putem procura ouă: să le cumpărăm din supermarket, din piață sau… să le producem noi.
Mihai Anisie este inginer zootehnist și, în timpul liber, crește găini de rasă. L-am rugat să ne spună ce presupune această pasiune, căci pentru el, cu siguranță, creșterea găinilor înseamnă mult mai mult decât un mijloc de procurare a hranei.
Avicultura, „bijuteria zootehniei”
Găinile sunt poate cel mai cunoscute păsări. Insă în ultimii ani, tot mai puțini oameni sunt atrași de creșterea lor. Cum a ajuns Mihai să aibă această pasiune? „De mic copil mi-a plăcut să consum ouă. Crescând, mi-am dat seama că îmi place să îngrijesc animalele, să le ajut și tocmai din acest motiv am ales să studiez meseria de veterinar. Am făcut liceul în domeniu, pe urmă am mers la Facultatea de Zootehnie din Cluj. Acolo am descoperit bijuteria zootehniei, avicultura, adică creșterea păsărilor. Este considerată astfel deoarece activitatea este una mai curată și mai deosebită. Există două tipuri mai cunoscute de creștere a păsărilor: în sistem intensiv (industrial) și în sistem extensiv (gospodăresc). Iar daca vorbim despre specializare: pentru producția de carne si pentru producția de ouă.”
Creșterea păsărilor în sistem intensiv / industrial
Porcul e ”leguma” preferată a românului. Acest lucru îl știe toată lumea, însă, după porc, vine carnea de pui, care se găsește la discreție pe rafturile supermarketurile noastre.
„După facultate, am avut ocazia să lucrez în sistemul intensiv în creșterea de păsări de reproducție rasă grea, hibridul de carne, puiul pe care îl găsim în comerț. Aici am învățat secretele acestei păsări, în aproximativ un an jumătate, cât am lucrat. În reproducție se formează ouăle. Acestea se incubează rezultând puii, care ulterior se îngrașă și se sacrifică pentru carne.
La creșterea intensivă trebuie să produci cât mai multe ouă, ca apoi să produci cât mai mulți pui. Aici intervine genetica, și anume, în primul rând, vorbim despre bunicii care se împerechează. Din împerecherea acestora se incubează ouăle și rezultă părinții, iar din aceștia rezultă puiul, care se crește pentru producția de carne, cu timp scurt de creștere. La undeva 42-45 de zile, puiul ajunge la greutatea de sacrificare. Aceasta este cea mai rapidă și ieftină metodă de creștere.
Mai este metoda de creștere lentă a puilor, dar dacă consumatorul dorește carne ieftină, ieftină va primi. În principiu, ambele tipuri de carne sunt bune, dar contează foarte mult modul de procesare al ei. Iar dacă vorbim de ouă pentru consum, hibrizii, specializați pentru producția de ouă, fac în jur de 320-330 de ouă pe an, dacă îi sunt asigurate găinii toate condițiile”, ne spune zootehnistul.
Ce înseamnă codul de pe fiecare ou
Oul este un aliment bun în toate domeniile culinare. Este folosit la prăjituri, în diverse salate, fiert, prăjit, poșat, dând savoare mâncării și culoare. Dar cum gestionăm valabilitatea ouălor? La această întrebare ne răspunde tot Mihai: „Marcarea oului este un proces obligatoriu, iar numerele de pe ou spun toate aspectele lui. Pentru asigurarea trasabilității, vedem codul producătorului, adică țara, județul, ferma, data ouatului. Prima cifra din cod ne spune metoda de creștere a găinilor, și anume: 0 -pentru găini care se cresc ecologic; 1 – pentru găini care se cresc în aer liber; 2 -pentru găini care se cresc în hale la sol și 3 -pentru găini care se cresc în cuști îmbunătățite.
Oul în sine este același, însă modul de creștere al găinilor este diferit. Nu există o diferență majoră între ouăle ecologice și celelalte, deoarece din fiecare iese câte un pui dacă sunt fecundate. Dacă vrem să vedem dacă un ou este vechi sau nu, cea mai la îndemână metodă este punerea oului într-un vas cu apă. Un ou proaspăt întotdeauna va sta pe orizontală, la fundul vasului. Și pe măsură ce se învechește, începe să capete o poziție ușor verticală, până va ajunge la suprafață. Fenomenul se explică prin deshidratarea oului. Înăuntrul lui are o bulă de aer și pe măsură ce trece timpul, oul se deshidratează, iar acea bulă cu aer crește și îl face să plutească.
Un ou ținut la frigider la temperatură între 4 și 8 grade poate fi consumat în maxim 30 de zile. E un mit faptul că un ou fiert are o durată de viață mai mare. Nu-i crește valabilitatea. Oul este un aliment foarte sensibil și trebuie manipulat cu gingășie, pentru că la o mișcare bruscă a acestuia este posibil să se spargă gălbenușul în interior, iar atunci se deteriorează și scade durata de valabilitate”.
Creșterea găinilor în sistem gospodăresc
Oamenii, de veacuri, cresc găini pentru uzul casnic. Acestea mereu și-au găsit utilitatea, fiind ușor de crescut și întreținut. „Pe vremuri, găinile erau crescute pentru ouă, carne, pene și fecale, bune pentru îngrășământ. În sistemul gospodăresc, de obicei oamenii cresc aceste păsări pentru consum propriu. Găina are de regulă două roluri: de a produce ouă (care pot fi folosite pentru reproducție sau pentru consum) și ca sursă de carne. Astfel, toamna, când găina nu mai face ouă, un gospodar triază efectivul. Și de obicei începe cu exemplarele cele mai bătrâne”, ne explică Mihai.
Cum se pune un ou la incubat
Ce a fost prima oară: oul sau găina? E o întrebare veche, ce până astăzi nu are un răspuns… Dar dacă vreți să ajutați la procesul de apariție a unui pui, urmați sfaturile zootehnistului:
„Științific, cu cât oul este mai proaspăt, cu atât randamentul este mai mare. Un ou poate fi pus la incubat și dacă are vârsta de până la zece zile, dar randamentul scade foarte mult, chiar dacă a fost păstrat în condiții de temperatură și umiditate. Ouăle destinate incubației trebuie să fie curate, se dezindectează si se depozitează în spații care asigură o temperatură si umiditate optimă, fără condens. Eu neavând multe găini, crescându-le doar din pasiune și pentru activități de cercetare, observare și îmbunătățire a cunoștințelor, le strâng pe parcursul unei săptămâni, le numerotez și le introduc în incubator. Am un incubator gospodăresc, simplu, pe care l-am calibrat vizavi de ce înseamnă temperatura de incubație și în fiecare săptămână introduc câteva ouă.
Perioada de incubație este de 21 de zile. Eu, în a XIX-a zi, scot ouăle din incubator și le introduc în altul mai rudimentar, din plastic, pe care îl pot curăța mai ușor. După ce ies puii din ou, îi las la zvântat 12 de ore în incubator, apoi îi scot afară. Puiul, din prima lui zi de viață, e capabil să trăiască singur, fără ajutor. Mănâncă, bea apă, se orientează, nu trebuie să-l învețe nimeni, știe să trăiască, n-are nevoie de mamă. Trebuie doar să-i asigurăm condițiile de hrană, apă, aer proaspăt și temperatură. Un pui, în funcție de rasă și modul de întreținere, la vârsta de șase luni, de când a ieșit din ou, își începe activitatea de reproducție”.
Ce să dăm de mâncare găinilor
Gustul cărnii este dat, în principal, de hrana animalului, fie că vorbim de găini, porci sau vaci. Tocmai de aceea trebuie să avem grijă cu ce ne hrănim animalele sau de unde cumpărăm carnea.
„Personal, îmi hrănesc găinile cu mâncare pe bază de cereale măcinate: grâu, porumb, șroturi de floarea soarelui, de soia și calciu furajer. Găinile, ca să facă ouă, au nevoie de calciu, coaja oului este formată din calciu, iar această substanță se găsește în special in roci. Unii crescători sfarmă coaja de ou și o administrează în hrana păsărilor. Din punctul meu de vedere e greșit, deoarece în mod indirect învață găina să mănânce ouă”, ne declară zootehnistul.
Ameraucana, una dintre cele mai greu de crescut rase
Sunt o mulțime de rase de găini, care mai de care mai interesante. Unele se cresc mai greu, altele mai ușor. „În prezent, sunt crescător de Ameraucana și pot spune că este una din rasele mele preferate, deoarece sunt un pic mai dificil de crescut, iar mie îmi plac provocările. Ouăle acestei rase au coaja de culoare verde. Puțini crescători sunt capabili să o îngrijească corespunzător. Însă toate găinile îmi plac. Unele au o producție bună de ouă, altele sunt o sursă de carne excelentă, sau au un penaj deosebit, sau un cânt foarte frumos. Fiecare rasă are o particularitate și o frumusețe a ei”, mărturisește Mihai.