Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, prin Lucian Trefaș, inspector șef ISU, a prezentat, astăzi, în ședința Colegiului Prefectural, bilanțul pe primele patru luni din acest an în ceea ce privește situațiile de urgență generate de arderile de miriști și resturi vegetale pe terenurile arabile și pajiști, produse pe raza județului.
Din analiza situaţiei operative înregistrată în zona de competenţă reiese faptul că, fără a fi luate în calcul urgențele medicale, în primele patru luni ale anului curent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu, împreună cu serviciile voluntare de la nivelul unităților administrativ-teritoriale și personalul specializat din cadrul Direcției Silvice Sibiu au intervenit la 1178 apeluri de urgenţă. Dintre acestea, 237 de solicitări se referă doar la incendiile de vegetație uscată, culturi, pășuni, pajiști și litieră, reprezentând un procentaj de 21,12 %.
Din totalul de 237 de intervenții la incendii de vegetație uscată, 210 au fost gestionate de către echipaje ale I.S.U. Sibiu. Restul de 27 de incendii au fost stinse exclusiv de serviciile voluntare pentru situații de urgență. În ceea ce privește suprafața totală afectată de arderile necontrolate de vegetație, se observă, de asemenea, o creștere semnificativă comparativ cu intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie anul trecut, respectiv, 947 hectare în 2024, față de 227 hectare în 2023.
Din punct de vedere al efectelor produse asupra mediului, cea mai semnificativă ardere necontrolată a avut loc în intervalul 9 aprilie 2024, ora 15:21 – 10 aprilie 2024, ora 7, când personalul de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Miercurea Sibiului și Punctul de Lucru Săliște a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 120 hectare de pajiște și pășunat în zona Tilișcuța, între localitățile Săliște și Tilișca.
Concluzii
În contextul creșterii constante și semnificative a numărului de intervenții la arderi necontrolate de vegetație, personalul ISU Sibiu au participat, zilnic, la acțiuni de informare preventivă și misiuni de patrulare pentru depistarea focarelor din zona de competență.
“Cauza principală a manifestării incendiilor de vegetație uscată rămâne, ca în fiecare an, factorul uman. În ciuda eforturilor depuse în vederea diminuării acestui fenomen și de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun, aceștia recurg în continuare la arderea miriștilor, considerând această practică tradițională cea mai puțin costisitoare, dar și cea mai benefică pentru materia organică din sol, deși arderea vegetației este strict interzisă.
Se impune un sprijin mai vizibil din partea autorităților locale pentru reducerea numărului de intervenții, care se produc în proporție covârșitoare în mediul rural. În primul rând, cetățenilor le trebuie adus la cunoștință faptul că arderea resturilor vegetale de pe terenurile proprietate privată se face numai după obținerea permisului de lucrul cu focul, a cărui emitere se face prin grija primarului și înștiințarea autorităților competente”, susține conducerea ISU Sibiu.
Totodată, este necesară susținerea crescută din partea membrilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în vederea organizării de patrulări în zonele cu risc crescut de pe raza unității administrativ-teritoriale proprii, intensificarea activităților de informare preventivă și instruire cu cetățenii privind măsurile de apărare împotriva incendiilor, executarea de exerciții cu personalul propriu al S.V.S.U., în special în zonele cu risc de incendiu, greu accesibile ori cu acces îngreunat spre sursele de alimentare cu apă și asigurarea rezervelor de apă la nivelul primăriilor, pentru facilitarea alimentării autospecialelor și utilajelor de stins incendii, prin amenajarea unor rampe de alimentare, introducerea de hidranți, amenajarea de căi de acces spre sursele naturale de apă ori asigurarea unor rezerve permanente (bazine de apă, butoaie etc.) pentru folosirea, la nevoie, în vederea limitării la maxim a efectelor acestor situații de urgență.