În data de 9 iunie 2024, sibienii, la fel ca toți ceilalți cetățeni români, se vor prezenta la vot pentru două tipuri de alegeri, cele locale și cele europarlamentare. La alegerile locale putem vota doar în localitatea în care avem domiciliul sau reședința. În schimb, pentru desemnarea viitorilor europarlamentari se poate vota de oriunde în țară și străinătate.
Vom vota pentru aceste alegeri într-o singură cabină, iar primul lucru este prezentarea buletinului de vot în fața membrilor secției de votare. Acesta va fi trecut printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, un sistem de care se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Acest lucru este necesar pentru ca autoritățile electorale să se asigure că avem drept de vot și că nu încercăm să votăm de mai multe ori.
Apoi vom semna în dreptul numelui nostru în lista de alegători și vom primi 5 buletine de vot, plus ștampila cu care vom vota. 4 dintre buletine sunt pentru alegerile locale, în sensul că vom vota primarul Sibiului (candidații sunt uninominali), Consiliul Local Sibiu (candidații sunt pe listă de partid), președintele Consiliului Județean Sibiu (candidații sunt uninominali), Consiliul Județean Sibiu (candidații sunt pe lista de partid). Al 5 -lea buletin de vot este pentru alegerile europarlamentare, unde, de asemenea, vom pune ștampila pe candidații care vor fi trecuți în lista de partid sau alianță (o listă comună pentru toată țara). Trebuie spus că în acest week-end, în toate țările din Uniunea Europeană au loc alegeri pentru Parlamentul European. La europarlamentare sunt înscrise 12 partide sau alianțe și 4 candidați independenți.
Se votează până la ora 22:00. Fără poze și video în secțiile de votare
În ziua votului, adică duminică, votul începe la 7 dimineața și se va încheia la ora 22:00 și nu la ora 21:00, cum eram obișnuiți până acum. În condiții excepționale, cum ar fi prezența unui număr însemnat de alegători spre ora închiderii secției de votare, programul poate fi prelungi cu încă două ore. În interiorul secției de votare și în interiorul cabinei de vot este interzis fotografiatul sau filmatul.
În cazul în care nu vă puteți deplasa la secția de vot, puteți solicita urna mobilă din zona în care sunteți arondat ca alegător. O echipă a secției de votare se deplasează la dumneavoastră acasă ori la spital, spre exemplu, dacă sunteți internat. Pentru că românii vor avea de ștampilat cinci buletine de vot, unul pentru europarlamentare și patru pentru locale, în cabine vor exista tușiere, care pot fi utilizate la nevoie.
Alegerile de duminică sunt primele din acest an, urmând ca tot procesul să se repete în15 și 29 septembrie 2024, când sunt programate alegeri prezidențiale și în 8 decembrie 2024, pentru alegerile parlamentare, dacă programul nu va suferi modificări.
Candidații la funcția de primar al Sibiului
Nouă persoane s-au înscris în lupta pentru funcția de primar al municipiului Sibiu la alegerile locale din data de 9 iunie 2024, potrivit Biroul de Circumscripție Nr. 1 al Municipiului Sibiu. În ordinea admiterii candidaturii, aceștia sunt: Cristian Mihai Marinescu – Partidul Patrioților (PP), Lucian Alexandru Găvozdea – Independent, Adrian Cosmin Bibu – Partidul Național Liberal (PNL), Sebastian Ilie Suciu – Partidul pentru Unirea Românilor (AUR), Ioan Ștefan Zară – Partidul Ecologist Român (PER), Gheorghe Florian Giubega – Partidul Social Democrat (PSD), Ruxandra Cibu-Deaconu – Alianța Dreapta Unită (ADU): USR, FD și PMP, Astrid Cora Fodor – Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) și Ciprian Faraon – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL).
Pretendenții la funcția de președinte al Consiliului Județean
Opt sibieni candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu, adică la funcția cea mai puternică din administrația locală, la alegerile locale din 9 iunie 2024, potrivit datelor oferite de Biroul Electoral Județean. În ordinea admiterii candidaturii la BEJ, aceștia sunt: Bogdan Trif – Partidul Social Democrat (PSD), Daniela Cîmpean – Partidul Național Liberal (PNL), Paul Kuttesch – Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), Augustin Sava – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Adrian Echert – Alianța Dreapta UNITĂ (ADU): USR, FD, PMP, Lucian Liviu Trancă – Partidul Patrioților (PP), Ioan Gligor – Partidul Ecologist Român (PER) și Dragoș Patriche – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL).
În ceea ce privește alegerile europarlamentare, un număr de 10 candidați sunt din județul Sibiu, pe listele de partid / alianțe înscrise, între care se numără Dan Barna, din partea Alianța Dreapta Unită, și Nicolae Ștefănuță, independent, în prezent europarlamentar.