Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va demara în perioada următoare, în contextul perioadelor de caniculă, acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică (unităţi fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerii, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braseri, berării), a anunţat directorul general Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel.
Potrivit ANPC se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate, existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum, atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).
De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)”, a scris Anghel pe pagina sa de Facebook.
Acesta a menţionat şi câteva recomandări la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate.
Astfel, Paul Anghel recomandă să nu se cumpere produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport şi depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bonul cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi, astfel, cumpărătorul riscând să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care îi poate afecta sănătatea.
De asemenea, un alt sfat al acestuia este să nu fie recongelat un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă)
Anghel mai atrage atenţia că perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apa de izvor, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomanda să se acorde atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor acestor produse.