Ultima ședință a Consiliul Local Sibiu a readus în discuție o problemă extrem de stringentă pentru învățământul preuniversitar sibian: orele de după-amiază pentru elevii de clasa a VIII-a. Practic, în acest an aproape că nu a fost ședință de Consiliul Local în care să nu se discute despre această problemă. În plus, situația a fost atinsă și în timpul campaniei electorale din această lună, însă doar la nivel superficial și fără ca vreun candidat la funcția de primar al Sibiului să vină cu soluții imediate și concrete. Doar proiecte pe termen lung, poate în speranța că lucrurile se vor reglementa de la sine.
Părinții aflați în neplăcuta situație de a-și trimite copiii de clasa a VIII-a de după-amiază la școala fac oarecum front comun cu conducerile unor școli sibiene, în speță Școala Generală nr. 21 și Școala Generală nr. 18, sperând să convingă municipalitatea să urgenteze investițiile în infrastructura școlară sau să reorganizeze spațiul de învățământ existent. În acestea condiții, șefii instituțiilor de învățământ sibiene se află, practic, într-o întrecere în a convinge Primăria și Consiliul Local Sibiu să monteze în curțile școlilor celebrele, în ultimă instanță, containere modulare sau mobile pentru ca elevii să poată merge în cursul dimineții la cursurile școlare. Pentru că soluția fructificării la maxim a spațiilor și sălilor de clasă a fost deja epuizată încă de anul trecut.
Școala nr. 21 se confruntă în ultimii ani cu creșterea numărului de clase, deoarece cetățenii stabiliți în zona Doamna Stanca din Șelimbăr și Cartierul Arhitecților își înscriu copiii la unitatea de învățământ de pe strada Luptei. Aceeași situație întâlnim și la școala nr. 18, unde vin mulți copiii din Șura Mare sau din cartierele recent construite. O altă situație asemănătoare este și cazul Colegiului Național Brukenthal.
Este clar că sistemul de învățământ sibian este depășit din punct de vedere al infrastructurii și cu toate că această situație a orelor de după-amiază putea fi anticipată de câțiva ani, nimeni nu a făcut mai nimic. Și clar, vina o poartă municipalitatea, care trebuia să se aștepte la astfel de situații. Iar răspunsul standard al primarului Astrid Fodor e că: „O să vă transmitem un răspuns scris, corect. Vă asigur că vom respecta ceea ce scrie în Legea Educației, unde sunt niște deadline-uri pentru clasele a VIII- și a V-a. În limita bugetului vom vedea ce facem la fiecare școală. Noi nu putem aloca toți banii din buget numai pentru extindere de școli pentru faptul că vin, din ce ați spus dumneavoastră, din alte zone”.
Oricum, din această lipsă de viziune a municipalității, lipsă de curaj a directorilor de școli în a-și susține punctele de vedere în fața edililor, a circului politic creat de consilieri politicieni și zbaterea părinților pentru binele copiilor ce sunt implicați în examene importante, cel mai mult au de suferit elevii. În loc să le creăm condiții optime de studiu, astfel încât să se concentreze pe examenele care îi așteaptă, aceștia trebuie să suporte bătăile de joc ale sistemului de învățământ.
În cele din urmă, până la începutul noului an școlar, poate aflăm ce soluții a găsit municipalitatea pentru rezolvarea problemei. Până acum, Primăria Sibiu nu a putut da nici măcar o simplă listă cu școlile în care se preconizează că elevii de clasa a VIII-a vor face orele de după-amiază.