În perioadele caniculare, riscul de insolație devine o preocupare majoră pentru sănătatea noastră.
Pentru a înțelege mai bine cum să ne protejăm și cum să reacționăm în cazul în care ne confruntăm cu această problemă serioasă, am discutat cu medicul de familie Egri Eduard, care ne-a oferit sfaturi esențiale.
Ce este insolația și cum apare?
Medicul de familie ne spune că insolația apare atunci când corpul este expus prelungit la temperaturi foarte mari, iar mecanismele naturale de răcire a corpului nu mai fac față.
Semnele de avertizare includ oboseală extremă, amețeală, durere de cap, senzație de rău, transpirație excesivă, crampe musculare, durere de stomac, respirație rapidă, palpitații, senzație de sete intensă și slăbiciune generală. Copiii mici pot deveni foarte iritabili în aceste condiții. Aceste semne le întâlnim atât la adulți, cât și la copii, iar copiii mici pot deveni foarte iritabili.
L-am întrebat pe medic ce este de făcut, iar el a recomandat mutarea într-un loc răcoros, îndepărtarea hainelor inutile, consum de lichide și răcită pielea prin stropirea cu apă rece.
„Dacă lucrurile se agravează și se instalează insolația propriu zisă deoarece aceasta reprezintă o urgență medicală și trebuie apelat la servicii medicale, simptomele sunt: încă senzație de rău după 30 de minute de odihnă într-un loc răcoros și consum de lichide, temperatura corpului foarte ridicată, piele fierbinte și roșie, dificultăți de respirație, confuzie sau leșin”, explică Egri Eduard.
Cum putem preveni insolația
Medicul de familie ne recomandă să: „consumăm lichide reci în cantitate mare, mai ales dacă există activitate fizică, purtarea de haine de culoare deschisă și largi, evitarea expunerii la soare în intervalul 11-15, evitarea consumului de alcool și evitarea exercițiilor fizice intense”.
Ce nu trebuie să ne lipsească din bagajul de vacanță
„Din bagaj nu ar trebui să lipsească cremă de soare, cort protecție pentru copii mici, pălărie cu boruri largi și hainele largi deschise la culoare”, încheie acesta.
Puncte de hidratare în orașul Sibiu
Primăria Sibiu, prin Serviciul pentru Situații de Urgență, reamintește cetățenilor că pot găsi refugiu la umbră și un pahar cu apă în unul dintre cele 14 puncte de hidratare amenajate în oraș.
Acestea sunt situate în zone intens circulate și vizibil marcate:
• În Muzeul Brukenthal (intrarea principală)
• În Muzeul de Istorie (intersecție str. Tribunei cu str. Alexandru Odobescu)
• În clădirea Teatrul Național Radu Stanca (la intrare)
• În halele piețelor agroalimentare Cibin, Vasile Aaron și Rahova
• În Biserica de pe B-dul Mihai Viteazu
• În sediul Teatrul Gong
• La Cimitirul Municipal Sibiu (în clădirea administrativă de la intrarea principală)
• În sediul Primăriei Sibiu de pe str. Turismului
• În sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare, la Centrul de Informații pentru Turiști și Centrul de Informații Cetățeni
• În sediul Primăriei Sibiu din Piața Mică nr.22 – Smart Lab
• În sediul Primăriei Sibiu de pe b-dul Victoriei nr 1-3, în zona de ghișee a Serviciului pentru Evidența Persoanelor.