În ultimii ani, România e tot mai des zguduită de cutremure. Periodic, chiar zilnic uneori, în diferite zone seismice ale țării au loc cutremure de intensitate mai mică sau mai mare, multe dintre ele resimțite de populație. Tot mai multe voci vorbesc despre posibilitatea producerii unui cutremur puternic care ar putea afecta întreaga țară. Din fericire, județul Sibiu este situat într-o zonă cu activitate seismică scăzută, dar, în municipiul reședință de județ, zona centrală, compusă din monumente istorice vechi, este în pericol în caz de cutremur mare.
Clădirile din centrul istoric al Sibiului reprezintă aproximativ 15% din imobilele din oraş și sunt, din cauza vechimii şi a lipsei de intervenţii, într-o avansată stare de degradare, iar calcanele, ornamentele şi coşurile de fum ar fi primele care ar cădea.
„Când au fost construite aceste case nu exista beton armat, iar anumite elemente nu sunt legate corespunzător. Din cauza lipsei centurii armate, calcanele nu ar putea rezista în cazul unui cutremur. De asemenea, coşurile de fum sunt foarte înalte deoarece casele sunt construite cu şarpantă foarte mare, de aceea, în ultimul timp, s-au putut amenaja mansarde la majoritatea acestor case. În plus ornamentele, pe vremuri, erau realizate din ipsos sau chiar sculptate în piatră, iar prinderea lor de clădire s-a rodat în timp. Vă daţi seama ce înseamnă căderea acestora, pentru că sunt foarte grele”, spun reprezentanţii Compartimentului de control şi inspecţie pentru calitatea lucrărilor în construcţii din Sibiu.
Specialiştii acestei instituţii susţin, iar statisticile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu confirmă, că, în centrul oraşului, chiar şi un vânt mai puternic creează probleme. La fiecare rafală serioasă, pompierii sunt chemaţi să înlăture ornamente sau bucăţi întregi de tencuială de pe faţadele caselor din zona centrală.
Istoria recentă a Sibiului a demonstrat, din păcate, că specialiştii în construcţii au dreptate. În 2009 o femeie de 39 de ani a decedat după ce un ornament în formă de leu s-a desprins de pe o clădire aflată la intrarea pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. În 2010, patru incidente care au implicat căderea de tencuială au avut loc în centrul istoric al oraşului, dar, din fericire, fără a mai exista victime.
În martie 2011, o parte din zidul unui imobil, monument istoric, s-a prăbuşit în curtea vecină. Incidentul s-a petrecut pe strada Mitropoliei, la o casă construită în anul 1500. În iulie, un zid al unei alte case din zona centrală s-a dărâmat. Din fericire nu au existat victime, casa fiind nelocuită.
Ulterior, au mai căzut bucăţi de tencuială de pe imobile din centru, o tânără fiind rănită în apropierea Prefecturii Sibiu. A căzut tencuială chiar şi de pe clădirea Consiliului Judeţean, deşi este reabilitată şi, în repetate rânduri, s-au desprins bucăţi din zidul de apărare al oraşului.
Vechimea, eroziunea, mucegaiul, infiltraţiile şi alunecările de teren au făcut ca multe case din centrul istoric să fie nesigure.
Dumitru Luca locuieşte în Piaţa Aurarilor, în apropierea unei case care a fost abandonată de proprietari. Zidurile sunt coşcovite, tencuiala este căzută şi crăpături uriaşe se văd pe la colţuri. Omul spune că-i este teamă că într-o zi casa va cădea cu totul.
„Arată înfiorător. Nepoţilor le este teamă seara să treacă pe lângă ea. Nu ştiu cât mai rezistă în picioare, tare mă tem că se va prăbuşi”, spune omul.
Multe clădiri din centrul oraşului sunt în aceeaşi stare, iar proprietarii nu vor sau nu au bani să le reabiliteze.
Întrebaţi dacă clădirile din centrul oraşului sunt în pericol de prăbuşire în cazul unui cutremur, specialiştii în construcţii nu ştiu exact ce să spună. Opinia generală este că acest lucru nu poate fi confirmat sau infirmat cu certitudine din cauza faptului că nimeni nu cunoaşte cu adevărat structura de rezistenţă a acestor imobile. Nimeni nu a făcut vreodată expertize tehnice complexe care să poată da un răspuns exact la această întrebare.
Partea bună este că, de regulă, clădirile sunt solide, fiind construite cu ziduri groase şi fundaţii puternice. În plus, nu sunt prea înalte. Inginerii constructori apreciază că imobilele respective nu sunt în pericol iminent de prăbuşire, în cazul unui seism de mici dimensiuni. În cazul unui cutremur care ar ajunge la 7 grade pe scara Richter, nimeni nu ştie exact ce s-ar întâmpla.
Experţii din cadrul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu spun că „starea de degradare a tuturor clădirilor din centrul istoric este avansată”, iar în cazul unui cutremur puternic de centrul orașului s-ar alege „praf și pulbere”.
„Casele din centrul istoric al municipiului Sibiu au fost construite fără arhitecţi, iar breslele de meseriaşi le-au contruit după posibilităţi. În acestă zonă casele se sprijină una pe alta. Dacă la Sibiu ar fi aceleaşi probleme cu seismele ca la Vrancea, praf şi pulbere s-ar alege de tot centrul, ar cădea ca piesele de domino”, spun experţii acestei instituţii.
Din fericire, potrivit unui studiu recent realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, nu cutremurele sunt principala problemă în Sibiu, ci alunecările de teren şi inundaţiile. Reprezentanții Primăriei susțin, de asemenea, că Sibiul se află într-o zonă cu risc seismic scăzut, însă numai anul trecut au fost trimise peste 100 de somații către proprietarii clădirilor în stare de degradare.
„Conform hărților seismice, Sibiul se află în zona 6, considerată drept având cel mai mic risc seismic. Starea clădirilor vechi din Sibiu este în general bună însă, în ultimii ani, Primăria Sibiu a condus o campanie susținută împreună cu ONG-uri de profil pentru a atenționa mai ales proprietarii de imobile istorice cu privire la obligațiile pe care le au de a-și întreține imobilele. De asemenea, prin intermediul Departamentului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale Sibiu au fost transmise anul trecut peste 100 de înștiințări proprietarilor de imobile care prezentau necesitatea efectuării unor lucrări de reparații la fațade și acoperișuri”, a transmis Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.
Toată zona centrală a municipiului este monument istoric, unele imobile datând şi din
secolul al XIII-lea. Cele mai vechi sunt bisericile și zidurile de fortificaţie ale orașului. Cel mai vechi monument istoric din municipiul Sibiu este Biserica Azilului care datează de la 1292.
În ultima jumătate de lună, potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, s-au produs în România aproape 20 de cutremure, cele mai multe cu epicentrul în Vrancea. Niciunul dintre acestea nu a fost resimțit la Sibiu.