Aproape 145.000 de români își serbează onomastica, dintre care 102.481 sunt bărbați și 42.343 femei, conform Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.
Cele mai frecvente nume masculine sunt Ilie (88.501), Elias (6.793) și Iliuță (3.447), iar la femei, Ilinca (28.150), Lia (6.904) și Iliana (3.088).
Sfântul Ilie Tesviteanul este cunoscut ca făcător de minuni și aducător de ploi în perioadele de secetă.
Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) şi a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate în cărţile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab şi pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal, potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi pe când era retras la pârâul Cherit și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb. Datorită rugăciunii sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate. A înmulțit făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și l-a înviat pe fiul ei. A chemat foc din cer, arzând astfel jertfa adusă de el lui Dumnezeu. A înlăturat cultul zeului Baal și l-a văzut pe Dumnezeu în isihie (vântul liniștit). A fost ridicat în carul de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie este reprezentat iconografic cel mai adesea fie în gura peșterii sale, hrănit de corb, fie în carul de foc în care a fost răpit la cer. Sfântul Ilie este socotit și protopărintele monahismului creștin.