-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

EDITORIAL. Notele sunt fudulie. Meditațiile, temelie

Cele mai citite

Au sosit și rezultatele la examenul de titularizare pentru profesorii care doresc să fie „stabili” la catedră. În Sibiu, rata notelor de cel puțin 7 (șapte) obținută de candidații care au susținut proba scrisă este de 43,7%, adică nota minimă cu care se pot titulariza. Procentul e inferior în raport cu cel consemnat în anul 2023 (43,82%), 2022 (51,3%), 2021 (46,30%) 2020 (62%). Avem și un motiv de bucurie: ne situăm puțin peste rezultatele anului 2019 (40,03%). Adicătelea, un examen cu recul, însă nu cu mai puțin de 5 ani!

Profesori de nota 10, în acest an, în județul Sibiu, avem doar 2 candidați (educație fizică și sport și educatoare – limba română), în vreme ce în 2023 au fost notați cu notă maximă 5 candidați, 1 candidat în 2022, 2 candidați în 2021, 6 candidați în 2020 și niciun candidat în 2019). 318 candidați (39,11%) au obținut note între 5,00 și 6,99.

Nici la nivel național nu stăm mai bine, având în vedere că Sibiul s-a clasat pe locul 10 în topul performanței (oare numai mie îmi sună destul de inadecvat termenul „performanță”?).

Unii ar putea spune că (și nu se sfiesc să o facă!) aceste rezultate arată cât de nepregătiți sunt dascălii, în vreme ce alții fac referire la calitatea slabă a sistemului de învățământ. Un sistem în care, ca metodă de evaluare a dascălilor, nu s-a schimbat tare mult în atâția amar de ani. Tot aici trebuie menționat că mare parte din candidații respinși la titularizare se vor regăsi ca suplinitori la catedră (cei cu note între 5 și 6, 99).

E dificil de evaluat în ce măsură aceste rezultate îi influențează pe elevi la examenele de capacitate sau bacalaureat. Și aceasta, pentru că evaluările de acest gen, cum este cel al  titularizării, se fac în continuare pe testarea memorării anumitor teorii, și nu pe capacitatea și abilitatea profesorului de a se adapta la context, de a stăpâni practic metoda de lucru, de a fi creativ și eficient în a livra cunoștințele. Formarea unui profesor, pe lângă o bună cunoaștere a disciplinei pentru care e specializat, trebuie să fie dublată și de niscaiva metode pedagogice care chiar să fie aplicabile pe elev. Și, mai ales, să aibă o relevantă cunoaștere a fiecărui elev în parte. Se întâmplă aceasta în școlile noastre? Unii zic că da, alții spun că ba…

Un lucru însă e cert. Părinților, pregătiți-vă sufletește, financiar, motivațional și căutați din vreme câte un profesor meditator pentru copiii voștri. Și mi-aș mai permite, totuși, să mai vin cu o neînsemnată propunere: poate nu ar fi chiar un capăt de lume dacă recidiviștii dascăli care, ani de-a rândul, nu au reușit să „scoată” măcar un leșinat de 5 la examenul de titularizare, să își caute și ei un meditator. Doar așa mai salvăm câte ceva din rezultatele la examenele de capacitate și bacalaureat. 

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect