Nu foarte multă lume știe că fermierii și apicultorii, pentru efectuarea ITP sau eliberarea CIV aferente utilajelor pe care le dețin, nu mai trebuie să se deplaseze ei la RAR, ci serviciile respective vin ele „acasă la ei”.
În cadrul campaniei „Venim noi la voi!”, echipele RAR se deplasează cu autolaboratoarele mobile în teren pentru efectuarea ITP și eliberarea CIV (sau a atestatului tehnic) pentru tractoare și utilaje agricole. „Am extins procedura de ITP la domiciliu și pentru pavilioanele speciale apicole, au declarat pentru Sibiu 100% reprezentanții RAR Sibiu. Pentru efectuarea ITP în teren, agricultorii și apicultorii pot contacta șefii reprezentanţelor teritoriale ale RAR, cu care vor stabili detaliile concrete ale deplasării autolaboratoarelor noastre, fără a fi neapărat nevoie de implicarea directă a reprezentanţilor UAT. Totuși, noi le recomandăm celor interesaţi să ceară sprijinul primăriilor pentru o mai bună organizare: identificarea unui spațiu pentru desfășurarea activităţilor, informarea tuturor celor interesaţi etc.”.
În ceea ce privește interesul pentru aceste proceduri, RAR Sibiu spune că acestea este în continuă creștere, deoarece fermierii nu mai sunt nevoiţi să transporte utilajele la o reprezentanţă RAR sau la o stație ITP, ceea ce ar însemna costuri suplimentare și scoaterea maşinilor din activitățile agricole. Registrul Auto Român ține o statistică separată în funcție de cine solicită deplasarea în teren (UAT, persoane fizice sau juridice), dar în prima jumătate a anului au fost eliberate în urma acestor activități aproximativ 10.000 de CIV pentru tractoare și aproape 2.700 de atestate tehnice pentru mașinile autopropulsate pentru lucrări.
Costuri
Costurile sunt de 1.165 de lei pentru un vehicul care nu a mai fost înmatriculat în România sau de 500 de lei pentru cele care au mai fost înmatriculate în ţară. Costul ITP este de 266 de lei. În cazul mașinilor autopropulsate pentru lucrări, pentru care se eliberează atestat tehnic, costul procedurii este de 860 de lei și de 380 de lei pentru efectuare ITP. Tractoarele și mașinile autopropulsate pentru lucrări, care circulă și pe drumurile publice, au nevoie de ITP valabilă.