0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O nouă epidemie la nivel mondial? OMS s-a întrunit miercuri/UPDATE: Epidemia de mpox a fost declarată urgență de sănătate publică de interes internațional

Cele mai citite

UPDATE: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine, relatează Reuters şi AFP.

„Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a organizat miercuri o întrunire de urgenţă pentru a discuta situaţia epidemiei de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, transmite DPA.

În urma întrunirii, la care au participat 16 experţi, se va determina dacă OMS declară Urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, aşa cum a mai făcut în cazul epidemiei de mpox din iulie 2022 şi până în mai 2023.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la începutul întrunirii desfăşurate online.

Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Tot miercuri Comisia Europeană a anunţat că va trimite Centrului african pentru Controlul Bolilor 175.420 de doze de vaccin împotriva mpox.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

Agenţia sanitară a Uniunii Africane a declarat marţi „urgenţă de sănătate publică care ţine de securitatea continentală” în contextul actualei epidemii de mpox ce s-a împrăştiat din Republica Democrată Congo în ţările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente.

Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Denumită „clada 1b”, noua tulpină de mpox, detectată în Republica Democratică Congo (RDC) în septembrie 2023 şi apoi raportată în mai multe ţări vecine, suscită temeri privind răspândirea acestui virus. Potrivit OMS, clada 1b „provoacă boli mai severe comparativ cu clada 2”.

Virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo, odată cu răspândirea sub-tulpinii cladă 1 limitată de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect