Consilierii județeni vor dezbate în ședința de joi a Consiliului Județean Sibiu un proiect de hotărâre privind trecerea Sălii Transilvania de la Cindrelul – Junii Sibiului în subordinea aparatului de specialitate a Consiliului Județean, în fapt, în administrarea directă a instituției județului.
Conducerile Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „CINDRELUL – JUNII” Sibiu și Serviciului Public Sala Transilvania au atras atenția președintelui CJ, Daniela Cîmpean, că administrarea Sălii Transilvania de către Cindrelul – Junii Sibiului este aproape imposibilă. În aceste condiții, președintele CJ, Daniela Cîmpean, dă dreptate celor două instituții din subordinea CJ și a inițiat un proiect de hotârâre prin care trece administrarea Sălii Transilvania în aparatul de specialitate al Consiliului Județean Sibiu. Acum, consilieri județeni vor analiza propunerea primul om al județului și sunt chemați să certifice noua mișcare administrativă.
În iunie 2024, Sala Transilvania a trecut la „Cindrelul-Junii”
Consilierii județeni au aprobat, în iunie, prin hotărâre de CJ, reorganizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Astfel, fuziunea prin absorbţie a Serviciului Public Sala Transilvania Sibiu de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu a fost adoptată. „Fuziunea este oportună având în vedere că instituţia publică de cultură este o instituţie publică din categoria instituţiilor de spectacole şi concerte conform prevederilor Anexei nr. III, Cap. I, pct. II din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările şi completările ulterioare. Menţionăm că Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu a organizat de-a lungul timpului mai multe spectacole la Sala Transilvania, acesta fiind o locaţie potrivită pentru astfel de evenimente.
Desigur, prin această propunere de reorganizare a Serviciului public nu se modifică destinaţia specifică Sălii Transilvania de organizare sau găzduire a unor evenimente sportive, însă forma de reorganizare propusă va diversifica activitățile desfășurate în această locaţie. De asemenea, Sala Transilvania deţine în administrare o parcare de interes public utilă ca suport atât pentru desfăşurarea activităţilor specifice Sălii Transilvania, cât şi pentru evenimentele organizate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Desigur, parcarea va rămâne în continuare la dispoziţia cetăţenilor conform sistemului de taxare stabilit şi aprobat”, arată instituția condusă de Daniela Cîmpean.
Junii și Sala Sportivă ridică vălul de pe ochii consilierilor județeni
Acum, președintele CJ, Daniela Cîmpean, și aleșii județeni trebuie să-și revoce propria hotărâre aprobată, în condițiile în care Daniela Cîmpean le dă dreptate propriilor subalterni. Nu înțelegem însă de ce la momentul din iunie, aceștia, în speță cei doi directori, nu au avut de făcut nicio remarcă în acest sens.
Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, Silvia Macrea, și-a exprimat clar punctul de vedere. „Ne îndreptăm către dumneavoastră (n. red. Consiliu Județean) în calitate de ordonator principal de credite cu propunerea preluării activității și personalului Serviciul Public Sala Transilvania în organigrama Consiliului Județean ca serviciu public din următoarele motive:
- Activitatea CJCPCT CINDRELUL-JUNII SIBIU este activitate artistică reglementată prin lege specială, activitate diferită total de activitatea economică a Serviciului Public Sala Transilvania, inclusiv gestionarea evidenței contabile este diferită.
2. Activitatea artistică a CJCPCT CINDRELUL-JUNII SIBIU cuprinde proiecte artistice concepute și produse de instituție, activitatea de creație și punerea în scenă fiind activitate complexă și total diferită de activitatea Serviciului Public Sala Transilvania care prin activitatea sa, oferă servicii logistice sportive și conexe pentru locuitorii Municipiului Sibiu și a zonelor arondate.
3. Din Regulamentul de organizare și funcționare al Serviciului Public Sala Transilvania se poate observa că serviciul desfășoară activitate mult mai apropiată de activitatea din cadrul Consiliului Județean Sibiu referitor la activitatea de implementare a programelor sportive, gestionarea activității pieței volante, gestionarea parcărilor, activitatea de gestionare a spațiilor aflate în proprietatea publică a Județului Sibiu, etc., activități care s-au realizat până în prezent prin colaborarea aparatului de specialitate al Consiliului Județean Sibiu și Serviciul Public Sala Transilvania.
4. Până la data prezentei nu au fost preluate de către CJCPCT CINDRELUL-JUNII SIBIU inventarul, bugetul de venituri și cheltuieli și personalul Serviciului Public Sala Transilvania, aflându-ne în interiorul celor 60 de zile de la adoptarea hotărârii nr.124/27.06.2024. În consecință, pentru funcționarea celor două instituții în condiții optime și cu rezultate deosebite ale activității pentru care au fost înființate ne îndreptăm către dumneavoastră, în calitate de ordonator principal de credite, cu propunerea de abrogare a Hotărârii Consiliului Județean Sibiu nr.124/27.06.2024 privind reorganizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și fuziunea prin absorbție a Serviciului Public Sala Transilvania Sibiu”.
Iată și poziția directorului Sălii Transilvania, Marian-Alin Secetă: „Din punct de vedere al organizării și obiectului de activitate, misiunea Serviciului Public Sala Transilvania este să ofere servicii logistice sportive și conexe la cele mai înalte standarde pentru locuitorii din municipiul Sibiu, zonele arondate și nu numai. Totodată, parcarea Sălii Transilvania găzduiește Piața Volantă Transilvania din Sibiu unde își vând produsele peste 200 de producători atestați, activitate gestionată în comun de angajați din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Sibiu – Compartiment Dezvoltare Durabilă și angajați ai Serviciului Public Sala Transilvania.
Astfel, contractele pentru producătorii din Piața Volantă se întocmesc de angajații CJ Sibiu, iar semnarea de către producători este realizată în comun cu angajații Serviciului Public Sala Transilvania în fiecare sâmbătă. De asemenea, anual Unitatea Administrativ Teritorială Județul Sibiu în baza Legii nr. 273/ 2006 privind finanțele publice locale cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1447/ 2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare, cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 264/ 2003 privind stabilirea acțiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăti în avans din fondurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile Ordinului nr. 664/ 2018 al Ministrului Tineretului şi Sportului privind finanțarea din fonduri publice a proiectelor şi programelor sportive, cu prevederile Legii nr. 69/ 2000 a educației fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare şi cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 884/ 2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice şi sportului nr. 69/ 2000, aprobă Ghidul privind accesarea și derularea finanțărilor nerambursabile din bugetul local al Județului Sibiu pentru structuri sportive de drept privat în județul Sibiu prin Programul Agenda pentru Sport (ApS) și Regulamentul privind criteriile de acordare a finanțării proiectelor sportive pentru structurile sportive de drept public din bugetul local al Județului Sibiu, programe derulate prin intermediul Serviciului Public Sala Transilvania Sibiu.
Așadar, pentru implementarea Programelor Sportive, angajații Serviciului Public Sala Transilvania, împreună cu angajați din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Sibiu – Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică și Socială gestionează toate contractele de finanțare încheiate ca urmare a depunerii proiectelor sportive de drept public și privat. Din analiza celor menționate anterior, se poate observa că activitatea Serviciului Public Sala Transilvania este mult mai apropiată de activitatea personalului din cadrul autorității publice Consiliul Județean Sibiu, mai eficient și mai ușor de implementat printr-o transformare a Serviciului Public Sala Transilvania, în serviciu în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Sibiu, colaborarea și gestionarea întregii activități, managementul contractelor în 3 derulare și continuarea activității Pieței Volante fiind continuată fără sincope prin colaborarea doar între servicii ale aceleiași instituții. În plus, ulterior adoptării Hotărârii Consiliului Județean Sibiu nr. 124/2024, s-a constatat faptul că Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu nu deține personal suficient cu calificarea necesară pentru a prelua gestionarea contractelor cu specific aparte ținând cont de activitățile diferite (cultură și sport), gestionarea evidenței contabile fiind diferită și voluminoasă.
Serviciul Public Sala Transilvania gestionează încasările atât în numerar cât și prin intermediul POS privind utilizarea parcărilor din Sibiu situate pe strada Funarilor nr. 1 și strada O. Goga nr. 1. În schimb, pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Sibiu, colaborând în permanență și până în prezent și având în coordonare Serviciul Public Sala Transilvania, aceste operațiuni sunt deja cunoscute și mult mai benefic de implementat/preluat. Ținând cont de cele menționte vă propunem preluarea activității și a personalului Serviciului Public Sala Transilvania în organigrama Consiliului Județean Sibiu ca serviciu public – personal contractual cu respectarea reducerii cu cel puţin 15% a numărului de personal proporţional atât pentru funcţiile de conducere, cât şi pentru funcţiile de execuţie și cu cel puţin 15% a cheltuielilor de funcţionare, respectiv a cheltuielilor materiale şi servicii, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, vă solicităm în mod respectuos să reanalizați Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 124/2024 privind reorganizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și fuziunea prin absorbție a Serviciului Public Sala Transilvania Sibiu”.