7.2 C
Sibiu
sâmbătă, octombrie 26, 2024

eveniment

Cresc tarifele pentru colectarea deșeurilor. Primăria Sibiu plătește despăgubiri, tot din banii noștri

Publicitate

Cele mai citite

Aleșii municipali vor dezbate, mâine, în ședința Consiliului Local Sibiu, o hotărâre privind aprobarea mandatării lui Lerner Helmut, viceprimar al Municipiului Sibiu, în calitate de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu, să voteze pentru aprobarea solicitării operatorului SOMA S.R.L. de ajustare a tarifelor pentru activităţile de colectare şi transport a deşeurilor municipale în zona 1 Sibiu.

Astfel, noile tarife sunt:

  • ajustarea tarifului actual de 382,07 lei/tonă fără T.V.A. la 400,84 lto nă fără T.V.A. pentru activitatea de colectare şi transport deşeu i reziduale din deşeuri menajere şi similare (inclusiv deşeuri voluminoase şi periculoase);
  • ajustarea tarifului actual de 1.050,62 lei/tonă fără T.V.A. la 1.103,62 lei/tonă fără T.V.A. pentru activitatea de colectare şi transport deşeuri reciclabile;
  • ajustarea tarifului actual de 427.48 lei/tonă fără T.V.A. la 450,43 le i/ton ă fără T.V.A. pentru activitatea de colectare şi transport deşeuri biodegradabile;
  • ajustarea tarifului actual de 208,32 lei/tonă fără T.V.A. sau 312.48 lei/mc fără T.V.A. la 218,96 tonă ă T.V.A. sau 328,44 lei/mc fără T.V.A. pentru activitatea de colectare şi transport deşeuri provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora, deşeuri abandonate pe domeniul public şi deşeuri provenite de la evenimente.
  • ajustarea tarifului actual de 71 ,76 lei/kg fă ă T.V.A. la 75,50 lei/kg ă T.V.A. pentru activitatea de colectare şi transport cadavre de animale de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare.

Prin adresă, înregistrată la Primăria Municipiului Sibiu şi la Serviciul Public Salubrizare, Protecţia Mediului şi Administrarea Domeniului Public, A.D.I. ECO Sibiu a solicitat supunerea spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Sibiu a unui proiect de hotărâre având ca obiect mandatarea reprezentantului Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a A.D.I. ECO Sibiu să voteze pentru sau Împotriva aprobării ajustării tarifelor activităţii de colectare şi transport al deşeurilor municipale în Zona 1 Sibiu. S-a precizat că, în cazul în care, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, Consiliul Local nu se pronunţă asupra hotărârii privind acordarea mandatului special anterior menţionat, conform art. 45 alin. (11) din Legea nr. 10112006 a serviciului de salubrizare a localităţilor, se va prezuma că unităţile administrativ-teritoriale au acceptat tacit proiectul de hotărâre privind aprobarea ajustării tarifelor, sens în care, în această situaţie, reprezentantul unităţii administrativ-teritoriale în Adunarea Generală A.D.I. ECO Sibiu, în lipsa hotărârii Consiliului local de acordare a mandatului special, este obligat să voteze în Adunarea Generală A.D.I. ECO pentru aprobarea ajustării tarifelor.

Publicitate

Mandatul tacit de aprobare va opera de drept, fiind luat în considerare la numărătoarea voturilor, independent dacă reprezentantul unităţii administrativ-teritoriale este prezent sau nu la ședința Adunării Generale A.O.I. ECO Sibiu.

Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare şi transport al deşeurilor municipale in Zona 1 Sibiu nr. 277/05.08.2016 a fost încheiat de către A.D.I. ECO Sibiu, în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre din Zona 1 Sibiu, cu operatorul SOMA S.R.L., ca urmare a implementării proiectului Sistem de Management Integrat al deşeurilor în Judeţul Sibiu, cuprins în axa prior tară 2 din Programul Operaţional Sectorial mediu 2007-2013.

Operatorul SOMA S.R.L., în fundamentarea solicitării de ajustare a următoarelor tarife, are în vedere: colectare şi transport deşeuri reziduale, voluminoase şi periculoase, colectare și transport deşeuri biodegradabile, colectare și transport deşeuri reciclabile, colectare și transport deşeuri provenite din locuinţe generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora, colectare şi transport cadavre de animale de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către 2 instalaţiile de neutralizare și colectare şi transport deşeuri abandonate pe domeniul public şi deşeuri provenite de la evenimente. S-a raportat la indicele preţurilor de consum total comunicat de către l.N.S. pentru perioada de referinţă iunie 2024-mai 2023, în procent de 105,37%, în raport cu fundamentarea precedentă.

Ajustarea tarifelor solicitată de operatorul de salubrizare se realizează prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluţia indicelui preţului de consum total (IPC total – 105,37%) la total cheltuieli de exploatare, fără a se modifica cantitatea programată avută în vedere la fundamentarea anterioară.

Cantităţile de deşeuri luate în considerare sunt următoarele: deşeuri reziduale colectate separat de la utilizatorii casnici şi non-casnici (inclusiv voluminoase şi periculoase colectate în campanii) – 55.377,32 tone; deşeuri biodegradabile colectate separat de la utilizatorii casnici şi non-casnici – 17.828, 11 tone; deşeuri reciclabile colectate separat de la utilizatorii casnici şi non-casnici – 9.404,23 tone; deşeuri provenite din locuinţe generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară exterioară a acestora, deşeuri abandonate pe domeniul public şi deşeuri provenite de la evenimente – 3.322,37 tone; cadavre de animale colectate de pe domeniul public şi predate către unităţi de ecarisaj sau către instalaţii de neutralizare – 500 kilograme.

Primăria plătește despăgubiri

Aleșii municipali vor dezbate, tot mâine, o hotărâre privind achitarea obligaţiei de plată ce revine Municipiului Sibiu, în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu, ca urmare a hotărârilor pronunţate în dosarul nr. 2422/85/2019 şi a Hotărârilor A.G.A. A.O.I. ECO Sibiu nr. 24 şi 25 din data de 30.07.2024. Prcatic, se aprobă achitarea către Asociaţia de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu a obligaţiei de plată în cuantum de 1.427. 756,33 lei şi a dobânzii legale aferente, ce revine Municipiului Sibiu, în calitate de membru al Asociaţiei, în baza hotărârilor pronunţate de instanță.

La data de 29.08.2019, Brantner Environment S.R. L., în nume propriu şi în calitate de lider al asocierii Brantner Environment S.R.L.- Schuster&Co Ecologic S.R.L. – Brantner Servicii Ecologice S.R.L. a depus o acţiune la Tribunalul Sibiu, înregistrată sub nr. de dosar 2422/85/2019, prin care a solicitat instanţei de judecată, în contradictoriu cu Asociaţia de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu şi toate unităţile administrativ-teritoriale din Zona 1 Sibiu şi Zona 2 Avrig, obligarea pârâtelor la plata sumei 1.969.379 lei, reprezentând estimarea pierderilor suferite în intervalul 04.12.2017 – 14.03.2019, ca urmare a refuzului Delegatarului (A.D.I. ECO Sibiu, în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale din Zona 1 Sibiu şi Zona 2 Avrig) de a accepta încetarea la data de 04.12.2017 a Contractului de delegare prin concesiune a activităţii de operare a staţiei de sortare şi a staţiei de compostare Şura Mică şi a staţiei de sortare Cisnădie.

Reclamanta a solicitat şi dobânzi legale calculate de la data introducerii acţiunii şi până la plata integrală a debitului, precum şi daune moratorii. A.D.I. ECO Sibiu, împreună cu Municipiul Sibiu, Comuna Roşia, Comuna Răşinari, Comuna Şura Mică, Comuna Vurpăr, au solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

Prin Sentinţa nr. 120/23.03.2023, pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr. 2422/85/2019, instanţa:

  • a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unităţilor administrativ-teritoriale din Zona 1 Sibiu şi Zona 2 Avrig, invocată de Comuna Şura Mică;
  • a admis, în parte, acţiunea formulată de reclamanta Brantner Environment S.R.L., obligând pârâta Asociaţia de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu la plata către reclamantă a sumei de 1.583.973,64 lei, reprezentând pierderea aferentă perioadei 05.03.2018- 14.03.2019 şi a dobânzii legale în raport cu această sumă, calculată de la data introducerii acţiunii (29.08.2019) şi până la data achitării integrale a debitului.

Prin Decizia nr. 78/17.07.2024, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile declarate de recurentele Asociatia de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu și Brantner Environment S.R.L., în nume propriu şi în calitate de lider al Asocierii Brantner Environment S.R.L.- Schuster&Co Ecologic S.R.L.-Brantner Servicii Ecologice S.R.L., împotriva Sentinţei nr. 1 120/2023, pronunţată de Tribunalul Sibiu, Secţia a lI-a Civilă , de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr. 2422/85/2019, şi în consecinţă:

  • a casat în parte sentinţa atacată, rejudecând: a respins excepţia lipsei calităţii Brantner Environment S.R.L. de reprezentant (lider) al Asocierii Brantner Environment S.R.L.- Schuster&Co Ecologic S.R.L. Brantner Servicii Ecologice S.R.L. şi a admis în parte şi acţiunea formulată de reclamanta Brantner Environment S.R.L. împotriva pârâtei Asociaţia de Dezvoltare lntercomunitară ECO Sibiu. A stabilit că dobânda legală aferentă sumei acordate prin Sentinţa nr. 120/2023 se va calcula cu începere de la data rămâneri definitive a acesteia;
  • a admis excepţia lipsei de interes a recurentului Municipiul Sibiu, invocată de Brantner Environment S.R.L. şi, în consecinţă , a respins recursul provocat declarat de recurentul Municipiul Sibiu, prin Primar, împotriva aceleiaşi sentinţe. A menţinut în rest supoziţiile sentinţei atacate.

Hotărârea privind respingerea încetării Contractului de delegare prin concesiune a activităţii de operare a staţiei de sortare şi a staţiei de compostare Şura Mică şi a staţiei de sortare Cisnădie nr. 178/17.05.2016 a fost luată în cadrul şedinţei Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare intercomunitară ECO Sibiu din data de 19.12.2017 (hotărârea nr. 12), Asociatia fiind mandatată să ducă la îndeplinire prevederile hotărârii adoptate de către membri.

Suma ce revine Municipiului Sibiu, în calitate de membru al Asociaţiei, este în cuantum de 1.427.756,33 lei, la care se adaugă dobânda legală stabilită prin Decizia nr. 78/17.07.2024 a Curţii de Apel Alba Iulia. Pentru a evita generarea de cheltuieli suplimentare și cheltuieli de executare silită, varianta optimă de achitare a obligaţiei de plată ce derivă din hotărârile pronunţate în dosarul nr. 2422/85/2019 şi hotărârile A.G.A. AD.I. ECO Sibiu nr. 24 și 25 din data de 30.07.2024, este cea a achitării integrale a acesteia, Municipiului Sibiu revenindu-i suma de 1.427.756,33 lei şi dobânda legală aferentă, conform Hotărârilor AG.A. A D.I. ECO Sibiu nr. 24 și 25 din data de 30.07.2024.

Urmărește Sibiu 100% în Google News       

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: Încotro, FC Hermannstadt? Sibienii pierd și cu Dinamo iar viitorul sună foarte rău

FC Hermannstadt continuă evoluțiile slabe, sibienii fiind învinși sâmbătă seara clar, scor 0-2, de Dinamo.Sibienii au fost la un...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya