5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sala de box, KO pentru sănătatea sportivilor

Cele mai citite

După o vară plină de scos găleţi cu apă, frig în sală, miros puternic Adrian Bratoiude mucegai, echipamente vechi de ani de zile, saci rupţi, lipsa căldurii şi tavanul care pare că ar cădea în orice clipă, ne-am întors la sala de box. Am revenit în locul care ar putea duce Sibiul în „Cartea recordurilor” pentru deţinerea celei mai urâte săli de antrenament din întreaga lume. Aproape de intrare îl întâlnim pe cel care se ocupă cu citirea apei şi îl în¬trebăm cum este în sală. Răspunsul spune totul : „Bălţi! Ştii oraşul Bălţi din Republica Moldova?”, răspuns la care adaugă colegul meu ajuns chiar în faţa uşii… „Nu vrei să vizitezi bazinul de polo al Sibiului, bazinul de nataţie???… Tenişii nu sunt indicaţi…”.
Din păcate sala de box nu s-a schimbat în bine față de materialele prezentate în edițiile noastre anterioare. Frigul este cuprinzător, sala este plină de apă, ringul la fel, echipamentele de forţă sunt într-un hal fără de hal, totul arată chiar mai rău. Boxerii au şi ieşit, fac pregătirea fizică şi încălzirea, afară şi în sala de atletism (bucuroşi).
„Plec tot timpul cu dureri de gât din sală!”
Prima dată când l-am întâlnit pe Ionuţ Suciu era ocupat cu scoaterea apei. Nici acum nu şi-a schimbat această ocupație, pe lângă box. Apa nu a plecat nicăieri, ba din contră este şi mai multă. „Iară-i apă! (primul lucru pe care şi-l spun boxerii la intrarea în sală)… Iarna asta a fost mult mai multă apă ca în vară. Scoatem şi de două ori pe zi pentru că se adună foarte multă. Mai trebuie şi măturat de zori”, spune acesta. Dacă unii sportivi sunt obişnuiţi cu iernile la sala de box, Ionuţ este la prima. El face zilnic naveta din Cisnădie şi dă 100% la fiecare antrenament, iar antrenorul Bihoreanu este mulţumit de cum se antrenează acesta. „Este foarte frig în sală. Iarna ne îmbrăcăm cu 2-3 bluze pe noi. Este mult mai greu să te antrenezi când eşti îmbrăcat foarte gros. Este chiar mai rău decât mă aşteptam în sală. În cea mai mare parte a iernii, jumătate din sală era numai apă, ringul plin de apă, nu prea aveam mult loc să facem antrenament, a fost foarte greu. La frigul care este în sală se simte la respiraţie. Plec tot timpul cu dureri de gât. Am fost cu familia când m-am înscris la box, au văzut şi ei ce este acolo. Boxul este un sport frumos şi am zis să riscăm, chiar şi posibilitatea să mă îmbolnăvesc. Asta pentru că îmi place acest sport!”, a continuat Ionuţ.
„Nici nu mai ştiu din ce an nu mai este căldură în sală”
Pe lângă condiţii, frigul este prima problemă cu care se confruntă cei care intră acolo. De căldură nici nu se mai pune problema, nici măcar antrenorul Emil Bihoreanu nu mai ştie când a fost ultima dată căldură în sală. „Când răcesc, mă doare în piept. Dacă mă crezi, nici nu mai ştiu din ce an nu mai este căldură în sală! Directorul Viorel Cintean a făcut şi anul trecut proiect de buget pentru o sală de box în incinta bazinului Olimpia către Ministerul Tineretului şi Sportului… Încă aşteptăm! (aşteptat care durează de decenii)… Voi aţi fost la Bacău? Să vedeţi ce sală de box au! Vă cad ochii…”, spune tehnicianul.
„Am făcut de 3 ori aprindere la plămâni în patru ani de zile!…Din ce cauză oare?”
Problema sălii nu vizează numai condiţiile existente pentru practicarea boxului, ci faptul că acestea se răsfrâng asupra corpului sportivilor. „Atâta timp cât este frig, corpul se slăbeşte. Am făcut aprindere la plămâni de trei ori în patru ani de zile. Din ce cauză oare?”, întreabă Horaţiu Crăciun. Aflat la a paisprezecea iarnă la box, Horaţiu este actualmente cel mai vechi component al secţiei. „Este a 14-a iarnă a mea la box. Este foarte rău, foarte urât. Este aiurea, este mult mai frig în sală decât afară. Apa este o problemă. Scoatem în jur de 15 găleţi la antrenament. După aceea, în 2 ore şi jumătate, se pune la loc. În 14 ani nu s-a făcut nimic, totul este la fel. Ori punem anii ’90, 2000 sau prezentul, totul este la fel. Sperăm că pe viitor să fie mai bine. Sala asta este o fabrică de campioni! Încă o putem numi aşa!”, completează boxerul.


Chiar dacă mă pregătesc în aceste condiţii, tot aşa vreau rezultate, vreau performanţă!”
Când vine vorba despre box, tehnicianul Emil Bihoreanu nu se clinteşte deloc, vrea performanţă, în ciuda condiţiilor îngrozitoare, greu de imaginat pentru cineva care nu a intrat în sală. Nici măcar pozele superperformante nu pot arăta ce este în sala de box. „În perioada 5-15 ianuarie, am fost în cantonament la Oaşa. A fost zăpadă foarte mare, am făcut alergări, sprinturi în pantă cu două antrenamente pe zi. Am avut condiţii foarte bune de pregătire: cazare, 3 mese pe zi, ceai când era necesar etc. În 17- 21 februarie o să fie Cupa României la Brăila. O să participe Horaţiu, sper să facă o figură frumoasă. Apoi, urmează Irina…Chiar dacă mă pregătesc în condiţiile în care mă pregătesc, tot aşa vreau rezultate, vreau să fac performanţă!”, spune Emil Bihoreanu.
Sala de box aparţine de Clubul Sportiv Municipal Sibiu, instituţie subordonată Mi¬nisterul Tineretului şi Sportului. Întrebat în legătură cu modul în care arată sala de box şi condiţiile în care se pregătesc boxerii de ani de zile, directorul CSM, Viorel Cintean dă vina pe lipsa banilor. „Lipsa fondurilor, nu există rea voinţă. În momentul în care Ministerul Tineretului şi Sportului nu ne dă nici un ban, cum să fa¬cem reparaţiile? De 10 ani am cerut fonduri pentru sala de box. Personal, am amenajat un spaţiu la bazinul Olimpia, dar nu au fost bani. Eu sunt conştient de condiţiile din sala de box, sunt conştient că se face performanţă în condiţii inumane. În ceea ce priveşte căldura, tribuna stadionului Municipal aparţine de Primărie, căldura a fost întreruptă de la Primărie”.
Primăria susține însă că nu există absolut nicio bază legală prin care să poată alo¬ca bani pentru o clădire aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. „Spațiul sălii de box nu este în proprietatea Municipiului Sibiu. Prin urmare, Primăria Sibiu nu are posibilitatea legală să furnizeze utilități sau să efectueze lucrări de reparații în acest spațiu. Responsabilitatea întreținerii acestuia și amenajarea rețelelor de utilități revine proprietarului”, a declarat Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Retrasib și SGB-SMIT Group. Zece ani de performanță

Compania Retrasib, singurul producător de transformatoare de putere cu tensiuni de până la 400 kV  din România, a aniversat...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect