Primăria Sibiu a anunțat ocoșă că pregătește un protocol de colaborare cu Asociația Club Sportiv Aria prin care elevii de gimnaziu să poată practica înotul în orele de sport de la școală.
„La Baia Populară avem un bazin de înot, dar este insuficient raportat la numărul foarte mare de solicitări, atât din partea adulților, cât și a copiilor. Până când vom amenaja bazinul olimpic acoperit de pe Calea Poplăcii, bazinul semiolimpic de la Aria Aqua Park va fi un plus binevenit pentru elevii care se vor putea astfel bucura de beneficiile pe care înotul le oferă pentru sănătate”, e declarația primarului Astrid Fodor.
Astfel, 6.650 de elevi vor putea beneficia de cursuri de înot la Aria, Primăria Sibiu finanțând din bugetul local suma de maxim 234 lei/elev/abonament anual, suma totală alocată fiind 1.556.100 lei. Aria va acoperi diferența până la prețul abonamentului de 640 de lei.
Toată aprecierea pentru partenerii privați care gândesc în termeni de responsabilitate civică implicarea dedicată în proiectele comunitare. Și nu e un efort deloc comod pentru Aria să subvenționeze anual o sumă considerabil mai mare decât Primăria pentru a oferi copiilor noștri un cadru propice unei astfel de activități. Aflăm de la Primărie că Baia Populară (pe care o are în subordine!) „este insuficientă”, raportat la numărul foarte mare de solicitări. Deși, cu o reală preocupare, nu cred că ar fi fost chiar atât de dificil să se găsească anumite intervale orare rezervate exclusiv măcar anumitor școli sau unui număr apreciabil de elevi.
Ni se amintește și de amenajarea bazinului olimpic de pe Calea Poplăcii (o investiție pe hârtie), pentru care doar negocierea preluării terenului de la Ministerul Apărării a durat 18 ani!
Nicun cuvânțel însă despre Bazinul Olimpia, o pată de rușine pentru Sibiu. Preluat de Compania Națională de Investiții. Și cam atât. De atâta amar de vreme, numai nu se găsesc soluții pentru ca această clădire simbol a sportului pentru sibieni să fie reintrodusă într-un ritm decent în fluxul utilității publice! Da, știm, nu ține de Primărie. Cum nici reabilitarea și modernizarea Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” nu ține de aceeași Primărie, clădirea aparținând Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu. Caz în care, nu știu cum se face, și-au dat mâna și juridicul, și administrația locală, și financiarul, și… Și nu e singurul caz în care preferințele săsești au beneficiat și de soluționări rapide și eficiente.
Pe lângă Bazinul Olimpia, mai avem în nepermisă așteptare pentru un oraș european ca Sibiul problema fostului Liceu Pedagogic. Dacă Tribunalul Sibiu a primit până la urmă finanțare (o altă speță lăsată de izbeliște de administrația locală), Liceul Pedagogic a luat o gură de aer prin implicarea lui Alexandru Chituță, managerul Muzeului Brukenthal, care a găsit o cale de a îl reda, fie și parțial (conjunctural), circuitului cultural. Un manager tânăr, cu inițiativă, care a reușit să deblocheze tot mai multe din problemele instituției pe care o conduce, dar și din zone conexe ce țin de administrația locală (sau națională). Problema Liceului Pedagogic nu ține de Muzeul Brukenthal! Așa cum nu ține (să zicem), nici de Primărie. Diferența e că Alexandru Chituță a demonstrat că atunci când se dorește, se poate!
David Popovici ne-a impresionat pe toți cu declarațiile sale privind condițiile inumane în care s-a antrenat pentru a ajunge un vector de mândrie națională! Sau, mă rog, nu ne-a impresionat, se pare, chiar pe toți… Câți ani (mandate) vor mai trebui să treacă pentru a se găsi cineva pe care chiar să îl intereseze Bazinul Olimpia?
Alexandru Chituță, te vrem la Primărie!