5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiul, la mijlocul clasamentului pe țară la atragerea de fonduri europene

Cele mai citite

Aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, a adus județului Sibiu beneficii majore, în principal prin posibilitatea accesării fondurilor europene. Fondurile alocate de Uniunea Europeană reprezintă o resursă cheie și pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu și lung a economiei și societății județului Sibiu, indiferent că este vorba despre mediul urban sau rural.

Este un element central al sustenabilității bugetare, prin prisma strategiei investiționale și a caracterului nerambursabil al acestor fonduri. Este clar că nivelul de confort al sibienilor în comunitate s-a îmbunătățit datorită accesări fondurilor europene, acest lucru fiind vizibil în drumurile și străzile modernizate, școli modernizate, parcuri verzi noi create, în cultură și în spitalele sibiene. Practic, la fiecare euro cu care a contribuit un român, am primit 3 euro de la Uniunea Europeană.

PNRR – cei mai mulți bani pentru români

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă cel mai mare și amplu program cu finanțare europeană derulat de România de la intrarea în Uniunea Europeană. De mai bine doi ani, adică pe finalul crizei de coronavirus, instituțiile publice și primăriile din țară s-au întrecut în a depune proiecte pentru obținerea finanțării din partea Uniunii Europene, astfel încât să îmbunătățească situația socio-economică a societății. Uniunea Europeană a realizat și alocat sume generoase în revigorarea economiei europene, puternic afectată de coronavirus, de criza energetică și de războiul din Ucraina, toate cuprinse într-o strategie financiară la nivelul statelor membre. PNRR a fost, totodată, și cea mai importantă sursă financiară pentru autoritățile administrative și private din județul Sibiu.

Este greu de crezut că în următorul deceniu Uniunea Europeană va mai derula un astfel de proiect gigant financiar, astfel că toate instituțiile și primăriile din județ trebuie să fructifice cât mai bine această șansă economică. Este momentul investițiilor majore, iar orice proiect ratat înseamnă pierderea unei șanse unice de finanțare. Practic, ce nu se face acum, este greu de crezut că se mai face în anii care vin din banii Uniunii Europene. Rămâne, desigur, șansa unor alte finanțări și programe europene, ce vor fi derulate în continuare de UE, dar nu la acest nivel financiar cum este în cazul României, PNRR.   

Sibiul, locul 15 la atragerea finanțărilor proiectelor derulate prin PNRR

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în județul Sibiu au fost semnate 340 contracte de finanțare, cu o valoare PNRR de 1.479.690.979 lei, respectiv 295.938.196 euro. Referitor la poziția județului Sibiu în raport cu celelalte județe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europeană ne informează că la nivel național, județul Sibiu se situează pe locul 15 în clasamentul județelor (în funcție de valoarea fondurilor atrase prin PNRR). 

Primele 10 proiecte finanțate prin PNRR la nivelul județului Sibiu sunt următoarele, ierarhie făcută de minister (componenta financiară, proiectul, beneficiarul și valoarea în euro a proiectului):

1. Energie – Proiect Capacitățile de producție a hidrogenului verde care să fie utilizat pentru stocarea energiei electrice și/sau pentru decarbonizarea industriei, beneficiar SUDAREC ROMSERV SRL, valoare 27.935.116 euro;

2. Fondul Local – Mobilitate urbană durabilă – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante), Municipiul Sibiu (primărie), 20.892.923 euro;

3. Educație – Dezvoltarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate- învățământ dual, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, 20.886.25 euro;

4. Sănătate – Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice si Echipamente și aparatură medicală, Ministerul Apărării Naționale, 15.493.136 euro;  

5. Valul Renovării – Axa 2 – schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Județul Sibiu prin Consiliul Județean Sibiu, 11.866.808 euro;

6. Fondul Local -Mobilitate urbană durabilă – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante), Municipiul Mediaș (primărie), 8.301.641 euro;

7. Educație – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ, Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/ atelierele școlare, Echiparea laboratoarelor de informatică din unitățile de învățământ profesional și tehnic (ÎPT) și Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic, Municipiul Sibiu (primărie), 7.787.707 euro;

8. Educație – Axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliența în clădiri rezidențiale multifamiliale, Municipiul Sibiu (primărie), 6.111.097 euro;

9. Educație –  Investiția 10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, Județul Sibiu prin Consiliul Județean Sibiu, 6.034.293 euro;

10. Sănătate – Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Județul Sibiu prin Consiliul Județean Sibiu, 5.935.073 euro.

Nu se știe câți bani au intrat în județul Sibiu și România din Uniunea Europeană

Totodată, atragerea fondurilor europene reprezintă o prioritate atât la nivelul Guvernului României, cât și pentru structurile implicate în coordonarea și gestionarea acestora, cum ar fi și autoritățile din județul Sibiu, iar măsurile cu caracter orizontal întreprinse sunt menite să demonstreze nu numai determinarea autorităților române, dar şi capacitatea de a le implementa şi de a eficientiza funcționarea sistemului de gestionare a fondurilor.

„De la aderarea României la Uniunea Europeană, fondurile europene au fost implementate de diferite instituții cu rol în gestionarea programelor și proiectelor finanțate din fonduri europene, astfel că la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene nu sunt disponibile informații despre absorbția tuturor fondurilor alocate României. De exemplu, fondurile destinate Politicii Agricole Comune sau investițiilor în pescuit și afaceri maritime sunt gestionate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Referitor la acordarea finanțărilor din fonduri europene nerambursabile, precizăm că nu există o repartiție a fondurilor la nivelul județelor, astfel că, bugetele aprobate prin programele operaționale nu au fost împărțite pe fiecare județ beneficiar. În consecință, accesarea fondurilor europene a fost influențată de diferiți factori, iar contractarea a fost făcută în funcție de proiectele depuse în cadrul apelurilor de proiecte lansate de autoritățile de management”, se arată în răspunsul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la solicitarea ziarului Sibiu 100%.

Specialiștii în fonduri europene ai Ministerului afirmă că realizarea unor situații la nivelul fiecărui județ eligibil poate avea caracter orientativ, având în vedere, totodată, faptul că anumite proiecte finanțate din fonduri europene se implementează la nivel național sau regional, iar conform contractelor de finanțare, bugetele sunt realizate în funcție de activitățile prevăzute a fi îndeplinite și nu în funcție de locul de implementare al proiectelor. De asemenea, menționăm că acestea pot fi derulate în parteneriat între diferite entități de drept public sau privat.

România a primit, de la aderarea la Uniunea Europeană şi până în prezent, peste 95 miliarde de euro şi a contribuit cu 30 miliarde de euro la bugetul blocului european, astfel că balanţa financiară netă ne arată un plus de 65 miliarde euro, informa ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook, în luna iulie 2024. „Datele arată aşa: la fiecare 1 euro cu care am contribuit, am primit 3 euro înapoi. Concret, de la aderare şi până în prezent, România a primit peste 95 miliarde de euro şi a contribuit cu 30 miliarde de euro la bugetul blocului european. Astfel, balanţa financiară netă ne arată un plus de 65 miliarde euro”, a calculat ministrul Finanţelor Marcel Boloș, care înainte de a ocupa această funcție a fost ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Situația în județul Sibiu

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne informează că referitor la valoarea fondurilor accesate la nivelul județului Sibiu, în perioada de programare 2014 – 2020, în cadrul programelor gestionate de Minister din Politica de Coeziune (PO Infrastructură Mare, PO Regional, PO Capital Uman, PO Competitivitate și PO Capacitate Administrativă), autoritățile de management au semnat 327 contracte de finanțare în valoare totală de aprox. 3 miliarde de lei, din care aprox. 2,1 miliarde lei contribuție UE.

„Lista proiectelor implementate în județul Sibiu conțin informații privind programul din care au fost finanțate, titlul și obiectivul proiectului, tipul de investiții, denumirea beneficiarului, regiunea/județul/localitatea, precum și valoarea proiectului, din care pot fi realizate diferite selecții. De asemenea, județul Sibiu beneficiază de impactul a numeroase proiecte care se implementează la nivel național/regional/multi-județ, cu bugete care nu pot fi împărțite pe fiecare județ/oraș/comună beneficiar(ă).

În plus, referitor la diferitele statistici care pot fi efectuate la nivelul contractelor semnate în perioada de programare 2014-2020, vă transmitem, anexat, situația comparativă a proiectelor semnate la nivelul fiecărui județ beneficiar, realizată în funcție de valoarea totală a acestora. De completat că anumite proiecte sunt implementate în parteneriat cu alte entități din mediul public sau privat, iar procesul privind efectuarea plăților de către autoritățile de management este în curs de finalizare”, susține MIPE.

Valoarea PNRR (lei) aferente contractelor de finanțare

Situația centralizatoare a contractelor semnate la nivelul județelor 2014-2020 (Sursa MIPE). Sibiul, pe locul 22

Locul județului, Nr. contracte de finanțare, „Valoare fonduri UE  (LEI)”, „Valoare totală (LEI)”

1. BUCUREȘTI, 694 proiecte, 12.772.147.005; 18.566.552.294

2. ILFOV, 175,  8.482.035.713; 13.711.781.505

3. CLUJ, 771,   5.466.901.831, 10.566.235.206

4. CONSTANȚA, 478,   6.864.772.769; 10.339.578.495

5. DOLJ, 612,   4.839.560.643; 9.465.766.797

6. IAȘI, 554, 4.131.358.075; 8.552.302.870

7. BIHOR, 534, 3.799.037.863; 5.864.203.732

8. TIMIȘ, 582,  3.641.404.522; 5.642.019.599

9. TULCEA, 551, 3.671.522.504; 5.568.152.610

10. GALAȚI, 334, 3.717.970.284; 5.531.932.494

11. BACĂU, 344, 3.615.565.339; 5.296.462.459

12. DÂMBOVIȚA, 297, 3.331.078.101; 5.033.058.581

13. SUCEAVA, 483, 2.910.312.179;    4.390.369.384

14. PRAHOVA, 417,     2.412.106.572; 3.976.604.709

15. SATU MARE, 247, 2.405.060.977; 3.629.340.065

16. HUNEDOARA, 422, 2.417.764.633; 3.318.086.890

17. BRAȘOV,    410, 2.250.670.543; 3.311.339.343

18. MUREȘ, 423, 2.274.323.585; 3.271.404.813

19. MARAMUREȘ, 360, 2.056.317.753; 3.118.221.341

20. ARGEȘ, 418, 1.939.077.644; 3.090.924.035

21. OLT, 311,   2.075.163.503; 3.063.026.857

22. SIBIU, 327, 2.089.716.918; 2.987.815.345

23. VRÂNCEA, 250,     2.144.274.713; 2.981.886.238

24. ALBA, 367, 2.158.352.304; 2.946.403.274

25. GORJ, 228, 1.959.898.128; 2.757.451.230

26. BUZĂU, 289, 1.858.026.814; 2.719.084.590

27. VÂLCEA,    355, 1.775.501.690, 2.618.088.621

28. BISTRIȚA-NĂSĂUD, 272, 1.892.872.501; 2.612.375.588

29. BRĂILA, 123, 1.727.959.449; 2.604.998.554

30. CARAȘ-SEVERIN, 194,       1.557.463.201; 2.296.374.991

31. VASLUI, 215, 1.201.969.120; 2.236.062.221

32. ARAD, 267, 1.387.921.781; 2.159.930.456

33. BOTOȘANI, 218,    1.214.472.002; 1.986.888.774

34. CĂLĂRĂȘI, 191,     1.398.480.653; 1.963.305.215

35. MEHEDINȚI, 139, 1.280.758.784; 1.812.083.230

36. HARGHITA, 312, 1.081.615.811; 1.677.183.762

37. GIURGIU, 183, 1.132.631.648;     1.637.947.020

38. NEAMȚ, 269, 1.055.305.211; 1.580.411.024

39. SĂLAJ, 183, 1.105.110.755; 1.562.650.933

40. TELEORMAN, 149, 796.457.572, 1.213.553. 896

41. IALOMIȚA, 127,     847.086.890;   1.131.779.876

42. COVASNA, 138,     655.804.157;   925.828.735

Per ansamblu, au fost semnate în total 14,213 proiecte, în timp ce valoarea fondurilor europene atrase au fost de 115.395.832.137 lei, iar valoarea totală a proiectelor finanațate este 179.719.467.650. Selecția proiectelor este realizată în funcție de valoarea totală a proiectelor implementate la nivelul fiecărui județ, potrivit ultimelor date oferite de MIPE.

În aceste condiții, județul Sibiu se aflăpe locul 22 în țară, adică în a doua parte a clasamentul, fiind situat în urma unor județe precum Dolj, Bihor, Tulcea, Galați, Dâmbovița, Hunedoara, Argeș și Olt. La nivelul regiunii CENTRU, județul Sibiu este pe locul 3, după Brașov, Mureș, dar înaintea județelor Alba, Harghita și Covasna, conform ultimelor date ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.  

Date privind următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene

Potrivit Ministerului, pentru perioada de programare 2021-2027, fondurile externe nerambursabile pentru dezvoltarea regională a României se organizează şi se alocă prin opt programe regionale, care vor fi implementate la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare. Sibiul face parte din Regiunea CENTRU, alături de Alba, Brașov, Mureș, Harghita și Covasna, adică sudul Transilvaniei.

Astfel, prin intermediul Programului Regiunea Centru 2021-2027, județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu beneficiază de o alocare totală de aproximativ 1,38 miliarde de euro, din care aprox. 1,15 miliarde euro contribuție UE. Acest program acoperă domenii diverse precum cercetare, dezvoltare și inovare, digitalizare, IMM și antreprenoriat, energie și eficiență energetică, biodiversitate, mobilitate urbană, infrastructură de transport, educație, regenerare urbană și turism. La acest moment, în cadrul PR Centru 2021-2027, sunt lansate 34 apeluri de proiecte, în valoare totală de aprox. 1,3 miliarde euro, din care contribuția UE este de aprox. 1,1 miliarde euro.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect