S-au cam terminat concediile, nostalgicii iar sunt depresionați de toamnă, părinții se căznesc să își updateze copiii pentru școlărești îndeletniciri, autoritățile se întrec în rapoarte despre cât de sclipitoare au fost ele să vegheze la starea de bine a școlăreilor…
Apropo de rapoarte! Am aflat, în aceste zile, că deși elevii continuă să învețe în ghetouri (cei mai stilați decât noi le numesc alintător construcții modulare, că nu sună chiar ok să le spui ca toată lumea, „containere”), vor avea parte de tablete grafice, table interactive, computere etc. în valoare de peste 5 milioane de euro, din partea Primăriei. Ca românul nostru verde, care caută de pe buda din fundul curții să își achiziționeze următorul (nefabricat încă) model de iphone. Nimic despre școala on-line practicată de câteva unități de învățământ din Sibiu din cauza întârzierii derulării lucrărilor, nicio veste despre deschiderea unor noi școli sau a identificării soluțiilor pentru învățământul în schimburi. Am aflat însă, cu ocazia „raportărilor”, că elevii sibieni preferă canabisul, atunci când e vorba de consumul de droguri. Și, vestea bună, niciun dascăl nu a fost depistat venind la work sub influența substanțelor psihoactive.
Măcar bine că Spitalul a rezolvat problema medicului reclamat de colegi că interacționează beat cu pacienții, dând un mare flit tuturor celor care se jură pe roșu că lucrurile stau întocmai așa.
Și fiindcă veni vorba de Spital. Mulțumim domnului prim ministru, Marcel Ciolacu, pentru atenția sporită acordată construirii Noului Spital Județean, care a fost un balsam pe rana îngrijorărilor noastre, liniștindu-ne, așa cum doar el reușește să o facă, atunci când a promis că vom avea, cu certitudine, un nou spital. Cu mențiunea doar că va fi ceva mai miculuț, cu vreo 200 de milioane euro mai puțin, că deh, visteria statului (paralel, perpendicular, oblic, cum o fi el) nu își permite un asemenea efort bugetar.
Doar el lipsea din panoplia promisiunilor finanțării proiectului Noului Spital Județean, pentru că toți ceilalți prim miniștri care s-au perindat în ultimii (și deloc puțini) ani, a făcut câte o astfel de solemnă promisiune (Tudose, Orban, Câțu, Ciucă etc.)
Poliția ne liniștește, în continuare, că Sibiul e un oraș sigur. Bine, asta în cazul în care nu se mai trezește cu fața la cearceaf vreunul din organe și ne ia la bătaie, să dinamizeze puțin această liniște paradigmatică a burgului.
Lucrările de la podul de la Gară sunt în grafic. Se muncește de zor la dânsul, nu de alta, însă doar așa poate vom avea și noi acces (era să spun „drum lin”) la deschiderea Gușterlandului, proiectul zonei de agrement al Primăriei, cu a cărui deschidere suntem „amenințați” de atâta amar de vreme de către administrația municipiului.
Pentru cei cu memoria promisiunilor, ultima „comunicare verbală” a Primarului reales și în funcție, cu privire la inaugurarea lucrărilor zonei de agrement a fost imediat după câștigarea alegerilor locale (iunie) de către FDGR, când ni s-a spus că într-o săptămână vom vedea cu ochii noștri și această minune.
Și la capitolul cultură nu stăm rău deloc. Mai câte un proiect finanțat pe agende culturale despre care nu știu decât vreo doi-trei vecini, mai câte un festival de răsunet, pe bănet public strașnic, cu bilete de intrare și decibeli generoși. Desfășurat, cum altfel, decât în miezul unor așezări demografice deloc neglijabile în alte abordări din aria autorizațiilor de bunului simț acordate pentru desfășurarea unor astfel de evenimente.
Ceea ce e demn de remarcat însă din parcurgerea unor astfel de rapoarte e faptul că niciunul dintre ele nu conține și eșecuri administrative, rateuri în gestionarea activității arondate, minusuri, discrepanțe între ceea ce și-au propus și ceea ce au realizat, de fapt, instituțiile statului.
O fi și asta o strategie, în linia implicării cetățenilor în proiectele majore ale comunității. Adicătelea, chestia aceea cu responsabilitatea participativă. Așa că doar nouă ne revine asumarea concluziilor despre cât de bine stăm la toate aceste capitole (cu aspectele lor practice reflectate în viața noastră de zi cu zi), raportate la… rapoarte.