Ultimul raport de activitate al Gărzii Forestiere Brașov la nivelul județului Sibiu, în speță, pentru anul 2023, a fost dezbătut ședința Colegiului Prefectural. Informarea a fost prezentată de Petrică Sava, consilier superior în cadrul Serviciului Gărzii Forestiere Județene Sibiu.
Astfel, fondul forestier arondat județului Sibiu constă în 23 de Ocoale Silvice, dintre care 17 ocoale silvice cu sediul în raza de competență a Serviciului Gărzii Forestiere județene Sibiu (8 ocoale silvice de stat și 9 ocoale silvice de regim) și 6 ocoale silvice cu sediul în afara razei de competență a Serviciului Gărzii Forestiere județene Sibiu (3 ocoale silvice de stat și 3 ocoale silvice de regim).
Fapte cu caracter infracțional
Activitatea Direcției de Control al Regimului Silvic și Cinegetic a vizat, în principal, tăierile ilegale de arbori:13 mc, cu o valoare a pagubei de 6000 lei, 7 fapte cu caracter infracțional constatate și 19 sancțiuni aplicate. Totodată, controlul executării lucrărilor de exploatarea a vizat 23 de acțiuni de exploatare executate, soldate cu18 sancțiuni aplicate.
Un alt obiectiv al Gărzii Forestiere l-a reprezentat controlul circulației materialelor lemnoase, spațiile de prelucrare, depozitare și comercializare. Astfel, au fost realizate 69 de controale executate, 51 sancțiuni au fost aplicate, iar 389 mc material lemnos a fost confiscat fizic.
Garda Forestieră Brașov este o instituție publică în subordinea Gărzii Forestiere Naționale, cu atribuții în implementarea și controlul aplicării regimului silvic și cinegetic în fondul forestier național și în controlul aplicării normelor privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.
Garda Forestieră Brașov își desfășoară activitatea pe raza județelor Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita și Covasna. Conform actelor normative, Garda Forestieră Brașov exercită, pe raza de competență, în domeniul silviculturii și în domeniul cinegetic, funcțiile corespunzătoare celor atribuite autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, respectiv funcțiile de implementare, de avizare, de reprezentare, de monitorizare, inspecție și control.
Garda Forestieră realizează misiunea sa prin
– monitorizarea respectării legii, analizând permanent bazele de date standardizate;
– organizarea și efectuarea controalelor pentru a asigura respectarea regimului silvic, a regimului cinegetic, a legislației referitoare la trasabilitatea materialelor lemnoase și a
instrucțiunilor privind recoltarea produselor nelemnoase;
– aplicarea operativă a măsurilor legale;
– conștientizarea publicului;
– colectarea și furnizarea de informații pentru îmbunătățirea cadrului normativ specific;
– emiterea avizelor și autorizațiilor, în condițiile legii.