5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Prevenirea gripei: Interviu cu Dr. Maria Hirist despre riscuri și măsuri de protecție

Cele mai citite

În contextul „Săptămânii Prevenției Gripei în România”, Dr. Maria Hirist, medic epidemiolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, ne oferă informații esențiale despre gripă, factorii de risc și modalitățile de prevenire a răspândirii acestei afecțiuni sezoniere.

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de virusurile gripale, fiind foarte contagioasă și capabilă să afecteze întregul organism. Spre deosebire de alte viroze, gripa se caracterizează prin simptome mai severe și debut brusc, printre care febra mare (peste 38°C), dureri intense de cap și musculare, tuse uscată și oboseală accentuată. Marea problemă cu gripa este riscul ridicat de a dezvolta complicații grave, precum pneumonia, mai ales în cazul copiilor, vârstnicilor și celor cu afecțiuni cronice.

Virusul gripal se transmite ușor prin picături respiratorii – tuse, strănut sau vorbit – dar și prin contactul cu suprafețe contaminate, a adăugat Dr. Hirist. O persoană infectată este contagioasă cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 7 zile după debutul acestora.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, Dr. Hirist a subliniat importanța măsurilor de igienă precum spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măștilor în spațiile aglomerate și evitarea contactului cu persoanele bolnave. De asemenea, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție, fiind recomandată în special persoanelor din categoriile de risc: cei cu afecțiuni cronice, copiii mici, gravidele și vârstnicii.

Căror persoane li se recomandă vaccinarea antigripală și care este momentul optim de efectuare, pentru ca imunizarea să fie eficientă? 

Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt, după cum urmează: 

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane;  

2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;  

3. Gravide;  

4. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; 

 5. Persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;  

6. Persoanele cu vârsta  ³ 65 de ani. 

„Trebuie știut faptul că vaccinarea este gratuită pentru categoriile considerate cu risc de îmbolnăvire, enumerate mai sus. Medicul de familie eliberează rețetă în baza căreia pacienții ridică vaccinul din farmacii, după care se întorc la medicul de familie pentru a fi administrat.  

Pentru celelalte categorii de persoane care doresc să efectueze vaccinare antigripală, vaccinul nu se acordă gratuit, însă este nevoie de rețetă de la medicul de familie pentru a putea fi procurat contra cost din farmacii.  

Referitor la administrare, se recomandă deja efectuarea vaccinării pentru a asigura protecția pe durata întregului sezon.  În general, este nevoie de minim 2 săptămâni pentru ca organismul să înceapă să dezvolte anticorpii necesari. 

O atenție deosebită trebuie acordată păstrării vaccinului. Acesta se păstrează la frigider (2°C – 8°C) și NU se congelează. Se păstrează  seringa în cutie, pentru a fi protejată de lumină. 

Pentru a avea o imunitate bună, astfel încât să fim feriți de îmbolnăvire sau de dezvoltarea unor forme grave, este nevoie să adoptăm un stil de viață sănătos, o alimentaţie bogată în fructe şi legume, odihnă, hidratare, suplimente de vitamina C , Zinc ori echinaceea”, menționează medicul.

Material realizat de Odeta Veștemean, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect