Astăzi, luni, 11 noiembrie, ora 10:45, în foaierul Cercului Militar Sibiu, s-a serbat Ziua Veteranilor din Teatrele de Operațiuni. Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Veteranilor de Război Filiala „General Traian MOȘOIU” Sibiu, al cărui președinte este col (rz.) Marius Popența.
La eveniment, au participat peste două sute de persoane: veterani din teatrele de operație, polițiști și jandarmi, activi, în rezervă și în retragere, studenți ai Academiei Forțelor Terestre, studenți din cadrul ULBS și elevi din Sibiu și Săliște.
La Sibiu desfășoară misiuni specifice și militari veterani ai teatrelor de operații din țările partenere
,,…la orele 11.00 din ziua a 11-a a celei de-a 11-a luni a anului 1918…, a intrat în vigoare armistițiul semnat de Puterile Aliate cu Germania, prin care se punea capăt, simbolic, Primului Război Mondial, conflagrație soldată cu zeci de milioane de morți, răniți și dispăruți. Din 2014, în România este marcată această zi în acord cu prevederile Legii 150/2014 care prevede și faptul că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.
Semnificația contemporană a acestei zile face trimitere la momentul tragic din 11 noiembrie 2003, când a căzut la datorie slt. (p.m.) Iosif Silviu Fogorași, primul militar decedat în teatrul de operații Afganistan. Garnizoana Sibiu este casa și locul de muncă a peste 200 de militari, polițiști și jandarmi, activi, în rezervă și în retragere care, prin participarea la misiuni deosebit de complexe și cu un grad de risc extrem de ridicat, în cele mai complicate locuri și conjuncturi politico-militare ale planetei, au obținut, prin statutul onorant de VETERANI ai Teatrelor de Operații, recunoașterea societății pentru profesionalismul și spiritul de sacrificiu cu care și-au îndeplinit misiunile, onorându-și astfel țara, instituția și jurământul depus. Alături de ei, la Sibiu, desfășoară misiuni specifice și militari veterani ai teatrelor de operații din țările partenere, în cadrul structurilor NATO MNC-SE, au transmis organizatorii.
Conform col (rz.) Marius Popența, în perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în în teatrele de operații, iar peste 200 au fost răniți.