Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu a făcut public raportul de activitate pentru luna octombrie 2024, evidențiind activitățile de intervenție și măsurile preventive luate în sprijinul comunității.
Din analiza comparativă a datelor rezultă o scădere ușoară a numărului total de intervenții în luna octombrie 2024 față de aceeași lună a anului trecut, dar cu o creștere semnificativă a activităților de recunoaștere în teren.
În luna octombrie 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a desfășurat un total de 1.573 de intervenții, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 50 de misiuni pe zi. Comparativ, în octombrie 2023, au fost înregistrate 1.626 de intervenții, cu o medie zilnică de 52. În ceea ce privește cazurile medicale, în octombrie 2024 au fost gestionate 1.369 de situații de urgență, în scădere față de 1.416 cazuri din aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul intervențiilor pentru incendii a fost de 25 în 2024 (dintre care 5 incendii de vegetație), comparativ cu 40 de incendii în 2023, dintre care tot 5 au fost incendii de vegetație.
În luna octombrie a acestui an a fost necesară intervenția la un singur caz de inundație, același număr fiind înregistrat și în 2023. Pentru descarcerare, s-a intervenit o singură dată în 2024, față de 4 astfel de cazuri în 2023. Totodată, s-au desfășurat 4 intervenții de salvare a animalelor în 2024, în scădere față de 7 intervenții de acest tip înregistrate anul trecut. Pe partea de exerciții, ISU Sibiu a organizat 7 exerciții atât în 2024, cât și în 2023.
În schimb, a fost observată o creștere semnificativă a recunoașterilor în teren, cu 100 de misiuni în 2024, față de 78 în 2023. De asemenea, numărul misiunilor pirotehnice a crescut de trei ori, de la o singură intervenție în 2023 la 3 misiuni în 2024. În ceea ce privește asigurarea măsurilor din competență, au fost efectuate 12 intervenții în 2024, dublu față de cele 6 intervenții din 2023.
Detalii pe tipuri de intervenții:
Lt. col. Trefaș Lucian, Inspector Șef al ISU Sibiu, a subliniat importanța respectării legislației privind fumatul în spațiile publice, conform Legii nr. 349/2002: ,,Având în vedere faptul că rolul instituției noastre nu este doar de a interveni în situații de urgență care de cele mai multe ori pun în pericol viața și sănătatea oamenilor, rolul nostru este și acela de a preveni apariția situațiilor de urgență. Astfel, calitate de Inspector Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, doresc să atrag atenția cu privire la Legea nr. 349/2002 cu modificările și completările ulterioare, prin care se interzice fumatul în spațiile publice închise. Această lege reprezintă un pas crucial în protejarea sănătății noastre și în crearea unui mediu mai sigur și mai sănătos pentru toți. Legea interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. Este de datoria noastră să ne asigurăm că aceste reguli sunt respectate cu strictețe. Spațiile publice închise includ restaurante, baruri, cafenele, instituții publice și alte locuri destinate utilizării colective. Fac un apel către toți cetățenii și agenții economici din județul Sibiu să respecte și să sprijine implementarea acestei legi. Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că normele sunt respectate și că contribuim la un mediu sănătos pentru toți”, a transmis domnul Inspector Șef al ISU Sibiu, Lt. col. Trefaș Lucian.