Recent, o cititoare a ziarului Sibiu100%, doamna Mirela Popa-Bianu, a semnalat o regulă impusă de conducerea Școlii 21 din Sibiu, care afectează copiii din clasele V-VII care învață după-amiaza.
Conform acestei măsuri, elevii sunt scoși din clase în pauze, iar sălile sunt închise și încuiate. Redăm mai jos mesajul transmis de către Mirela Popa-Bianu:
„Vă scriu cu o altă rugăminte, și anume să ne ajutați să anulăm o regulă abuzivă impusă de conducerea Școlii 21 copiilor din clasele V-VII, care învață după-amiaza.
Am aflat de săptămâna trecută că toți elevii din cele 10 clase care învață după-amiaza sunt scoși din clasă, în pauze, iar clasele sunt încuiate pe perioada pauzei. Nu li se dă timp să se îmbrace, să își ia pachetul cu mâncare, sunt profesori care numără până la 3 și trebuie să fie toată clasa afară.
Menționez că am sunat-o pe doamna dirigintă, Corina Olteanu, și mi-a spus că această regulă face parte din Regulamentul de Organizare și Funcționare, iar noi, părinții, am semnat pentru asta. Am analizat regulamentul și nu am găsit regula asta.
Apoi mi-a spus că, de fapt, este din cauza că școala a primit echipamente noi (table inteligente) care sunt foarte scumpe și copiii le vor strica. Nici acest argument nu stă în picioare. Profesorii ar trebui să le explice copiilor cum se folosesc corect aceste echipamente și care sunt riscurile. Oricum, sunt alte școli în Sibiu care deja au astfel de echipamente fără a încuia clasele în timpul pauzelor, deci ar putea să colaboreze pentru a afla cea mai bună metodă de instruire a elevilor pentru păstrarea echipamentelor intacte și funcționale mai multă vreme. De asemenea, prin Statutul Elevului este prevăzut că elevul are obligația de a plăti contravaloarea eventualelor prejudicii aduse bazei materiale a școlii, deci nu este o prevedere nouă, așa cum încearcă conducerea școlii să-i sperie pe părinți. În felul acesta nimeni nu și-ar mai fi lăsat copiii la școală, unele echipamente scumpe sunt deja în sălile de clasă (imprimante, laptopuri, etc).
Mi-a mai spus că decizia nu se aplică în anotimpul rece. Am întrebat-o cine din școală stabilește ce înseamnă anotimpul rece, deoarece de ceva vreme seara și dimineața sunt temperaturi sub 0°C, și totuși copiii sunt scoși afară din clasă. Am întrebat și când începe și când se termină anotimpul rece? Nu am primit un răspuns, iar copiii sunt scoși afară la temperaturi care scad sub 0°C seara după ora 17:00.
Un alt argument în favoarea acestei reguli a fost că în felul ăsta pot fi supravegheați copiii mai bine. Anul trecut, în clasa noastră, a avut loc un incident, în care o colegă a fiicei mele a fost bătută în clasă, în timpul pauzei, de o altă elevă dintr-o clasă paralelă (este de prisos să menționez că decizia școlii a fost un eșec total: mustrare scrisă pentru ambele, cu care nu am fost de acord, copilul agresat nefiind vinovat în această situație – iar urmarea a fost că fetița agresată a început să absenteze și în cele din urmă a rămas repetentă, iar anul acesta am înțeles că la fel lipseste mult de la școală. Responsabilă pentru îndepărtarea acestui copil de școală este în mare parte decizia școlii în acea situație îngrozitoare de agresiune fizică asupra acestui copil). Nici acest argument nu este cel mai bun, deoarece după ora 17:00 este întuneric afară, iar copiii au ore până la 19:00. Unii copii ies în curtea școlii, care nu este luminată. Alții rămân pe holuri, unde nu este lumină suficientă nici cât să citești o carte. Alții, evident, merg la toaletă. Nu înțeleg cum sunt mai bine supravegheați simultan aproximativ 80 de copii aflați în curtea școlii, pe holuri sau la toaletă de către un singur profesor de serviciu. În plus, în clase sunt montate camere.
În ziua în care am vorbit cu d-na dirigintă la telefon, după-amiaza când au început copiii școala, au venit în clasă d-na dirigintă și d-na director adjunct, Crina Constantinescu, și le-au explicat copiilor că, de fapt, măsura este spre binele lor, că aerul curat de afară nu poate decât să le facă bine. Nu contest beneficiile aerului „curat” (cât poate fi el de curat în curtea unei școli dintr-un oraș măricel, curte asfaltată și lipsită de vegetație!!!). Însă majoritatea copiilor nu ies în curtea școlii, rămân pe holul de la parter, care nu este nici iluminat corespunzător, nici încălzit (caloriferele sunt reci pe hol, fapt constatat chiar de d-na dirigintă la solicitarea copiilor). Și lucrul acesta nu poate fi schimbat de profesorul de serviciu, care are sarcina de a goli cele 10 săli de clasă situate la parter și cele 2 etaje, și asta în decurs de 10 minute.
Mai rău, în acea zi, în urma apelului meu, profesorii au făcut exces de zel și au scos copiii afară în fiecare pauză, deși în alte zile îi mai „iertau” în unele pauze.
Părinții copiilor din clasă au deschis din nou subiectul astăzi. Am sunat-o pe doamna directoare Violeta Hortensia Solomon, pe numărul personal cu care participă în grupul de whatsapp al consiliului de părinți ai școlii (da, nu ar trebui să fie și dânsa acolo), care mi-a spus că decizia este a CA și dânsa nu poate schimba nimic. Totuși, hotărârile CA, sunt (teoretic), postate pe site-ul școlii (desigur, nu și la școala noastră) sau uneori ne sunt transmise de către președintele CRP. Nu am găsit nicio astfel de hotărâre printre ședințele CA. În același timp, președinta comitetului de părinți din clasa noastră a scris pe grupul CRP al școlii, primind următorul răspuns de la președintele CRP (menționez că din acest grup face parte și doamna directoare Violeta Solomon, deci afirmațiile de mai jos au și girul dânsei):
Revin cu răspuns, m-am învoit personal de la muncă să vă ajut:
Având în vedere costul tot mai ridicat al echipamentelor existente în clasă (ultima tablă smart costă 13.000 RON), profesorii sunt încurajați să elibereze clasele în pauze. În cazul în care un elev va distruge aceste bunuri, școala este nevoită să facă plângere la poliție pentru a recupera prejudiciul de la părinți, ceea ce încercăm să evităm pe cât posibil.
De asemenea, este la latitudinea profesorilor de la fiecare clasă dacă decid să nu scoată elevii, dar în acest caz își asumă consecințele.
Mai departe… se încurajează ieșitul în aer liber 10 minute, dacă temperatura o permite.
Nu în ultimul rând, în cazul în care sunt părinți nemulțumiți de faptul că elevii sunt scoși din clase în pauză, sunteți în măsură să porniți o petiție în școală în care să cereți acest lucru, veți avea nevoie de acordul a 50+1% a părinților din școală.
Sper că sunteți mulțumită de răspunsul primit.
PS: Doamna directoare vă încurajează să sunați la școală pe numărul de la secretariat, telefonul dânsei pe care îl aveți de pe acest grup este personal, nu de serviciu.
Să înțeleg de aici că în cazul deteriorării echipamentelor responsabili sunt profesorii, nu elevii? Ar fi o informație nouă și nu știu unde este consemnată, deși doamna directoare, care face parte din acel grup, nu a obiectat nimic la mesajul de mai sus. Nici afirmația cu acordul a 50%+1 nu este adevărată, ROF prevede foarte clar că hotărârile sunt adoptate cu majoritatea voturilor.
Vă rog frumos să luați măsuri urgente pentru a corecta această situație.
- În primul rând, copiilor trebuie să li se lase libertatea să aleagă unde își petrec pauzele: în clasă sau în curtea școlii. Oricum le este interzis să intre în alte clase din școală sau sunt aspru mustrați de profesori dacă sunt întâlniți la un alt etaj decât cel la care au clasa.
- Dacă este necesară scoaterea lor afară din clasă:
2.1. Măsura trebuie să fie valabilă pentru toți copiii, nu doar pentru cei din clasele V-VII.
2.2. Trebuie să li se lase timpul necesar să își ia hainele groase pentru ieșit afară.
2.3. Trebuie să li se lase timpul necesar să își ia pachetul cu mâncare.
2.4. Trebuie să li se asigure condiții pentru spațiile unde sunt ținuți în pauze (iluminat în curtea școlii, iluminat și încălzire pe holuri, amenajarea holurilor cu mese și scaune unde copiii să poată să-și mănânce în condiții decente sandvișul sau gustarea – așa cum se întâmplă la școala I.L. Caragiale din Sibiu).
- Să li se permită celor cu nevoi speciale să rămână în clasă. Cum am spus, știu că este importantă relaxarea în aer liber, însă realitatea zilelor noastre este că avem mulți copii cu diverse afecțiuni și alergii, printre care și reacții adverse la frig. În graba de a-i scoate afară, nu-i ascultă nimeni pe cei cu probleme de acest gen, și se ajunge la situații în care copiilor le este provocată suferința prin această măsură negândită.
- Să înceteze minciunile din partea reprezentanților școlii. În situația de față doar bâlbâieli și minciuni am primit: diriginta ne-a spus că este o regulă în ROF, directoarea că este o hotărâre a CA, președintele CRP (care este și membru CA) a spus că trebuie să se intereseze, că nu știe despre ce este vorba (deși este membru CA) și apoi a venit cu răspunsul că profesorii de la fiecare clasă decid dacă elevii sunt scoși afară sau nu. Care variantă este adevărată? Cine ia decizii în școala 21 pentru copiii noștri?
Dacă măsura aceasta este atât de eficientă și benefică, de ce nu este deja regulă generală pentru toate școlile și doar conducerea școlii 21 din Sibiu a găsit această soluție „înțeleaptă” care rezolvă toate problemele copiilor din gimnaziu (de sănătate, de socializare, materiale, etc)? Poate doriți să o prezentați și altor școli, dacă este atât de bună, să ia exemplu și să o implementeze de urgență, în curând o să ningă și scad și mai mult temperaturile, poate că toți copiii vor vrea să experimenteze pauzele de masă în aer liber la temperaturi sub 0°C.”