Consiliul Județean Sibiu a anunțat pregătirea documentației necesare pentru demararea primei etape a proiectului „Noul Spital”.
În ședința de joi, 28 noiembrie 2024, consilierii județeni vor dezbate și aproba indicatorii tehnico-economici ai proiectului, care prevede un buget total de 2 miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro.
De asemenea, tot prin noua documentație a fost stabilită necesitatea realizării investiției în integralitatea sa, în cadrul a două etape distincte, prima vizând secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar cea de-a doua, cele aparținând Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.
Astfel, noii indicatori ai etapei I sunt:
Indicatori tehnici:
- Suprafață construită totală: 16.913 mp
- Suprafață totală desfășurată: 68.561,28 mp
Indicatori economici:
- Valoare totală inclusiv TVA: 2.000.000.000,00 lei
- Valoare C+M inclusiv TVA: 1.131.647.181,14 lei.
„Reamintim sibienilor că activitatea curentă a Spitalului Clinic Județean Sibiu se desfășoară atât în cadrul a 13 corpuri medicale distincte, construite începând cu anul 1857, unele amplasate la 2,5 km distanță, cât și în 24 de clădiri-suport (depozite de alimente, medicamente, materiale sanitare, birouri, arhivă etc). 10 clădiri au fost deja reabilitate și echipate medical de către Consiliul Județean Sibiu printr-o serie de proiecte cu finanțare nerambursabilă, iar una se află în curs de modernizare, multe dintre aceste pavilioane spitalicești sunt amplasate în zone construite protejate, cu interdicții specifice, care fac imposibilă adaptarea lor la normele actuale de siguranță sanitară și de protecție la incendiu, astfel încât se impune mutarea activității medicale într-un spațiu adecvat, care să permită tratarea eficientă, rapidă și sigură a pacienților.
În paralel cu actualizarea documentației și pregătirile în vederea depunerii cererii de finanțare, Consiliul Județean Sibiu a făcut demersurile legale pentru modificarea actelor normative care limitează finanțarea proiectelor majore de investiții în sănătate, acte care au fost emise de doi miniștri, al căror efect denaturează strategia Guvernului privind infrastructura de sănătate publică.
Astfel, Consiliul Județean Sibiu a formulat și înaintat o plângere prealabilă împotriva Ordinului comun al ministrului investițiilor si proiectelor europene și al ministrului sănătății nr. 6311/2024 , precum si împotriva Ordinului ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 6750/2024, document înregistrat la ambele ministere, inclusiv la Secretariatul General al Guvernului, în data 20 noiembrie2024. De asemenea, a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel București cerere de suspendare a executării celor doua acte administrative menționate mai sus”, se arată în comunicatul de presă.