Astăzi, vineri, 29 noiembrie, ora 12:00, cu prilejul Zilelor Șaguniene, la Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, Corp A, s-a desfășurat vernisajul expoziției: „Sfânta Scriptură și Biblia Sfântului Andrei Șaguna”. Au avut intervenții, în cadrul evenimentului, Pr. Conf. Dr. Constantin Oancea, Pr. Prof. dr. Aurel Pavel, Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei din Timișoara, și Înaltpreasfintitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Biblia care a ajuns pe lună
Biblia este cea mai citită, cea mai tipărită, cea mai iubită, cea mai hulită și cea mai furată carte din lume. Aproximativ 500 de astfel de cărți sfinte au fost aduse la Sibiu, din totalul de 1200 de exemplare, aflate la Muzeului Bibliei din Timișoara. „Dacă vorbim de cele mai vechi exemplare de Biblii, deținem un manuscris din secolul al XIII-lea, câteva pagini, una din 1475, din cea de-a doua Biblie editată, ediția lui Anton Koberger, câteva pagini din anii 1500, 1600. Cele mai vechi Biblii pe care le avem sunt în latină, din anii 1582, 1610, foarte multe din anii 1700. Cea mai inedita Biblie pe care o deținem este o nanobiblie, care este sub formă de microcip, realizată de savanții de la Universitatea din Haifa. Un alt exemplar deosebit este o Sfântă Scriptură sub formă de microfilm, care a fost dusă pe lună de astronautul Edger Mitchell”, a spus Ionel Tuțac.
Biblia lui Andrei Șaguna
Conform fondatorului Muzeului Bibliei din Timișoara, Biblia lui Andrei Șaguna a fost realizată în perioada anilor 1856-1858, în limba română, dar cu caractere chirilice. Acestea conține 94 de xilogravuri și este primul exemplar cu caractere chirilice, tipărit pe teritoriul României, înainte de Reforma lui Cuza, din 1860. Dar dacă vorbim de primele Biblii cu caractere latine, este important de spus că în expoziție poate fi văzută prima ediție a Vechiului Testament, Biblia de la Pesta, din 1873, prima Biblie care a fost tipărită pe teritoriul românesc, Biblia de la Iași din 1874 și multe altele.
Cea mai valoroasă Biblie și cele mai vechi exemplare
Prima Biblie care a fost tipărită, cum a spus Ionel Tuțac, a fost Biblia lui Gutenberg, ce a constat din 180 de exemplare. Astăzi, mai sunt pe piață doar 49, din care 21 sunt complete. Ultima pagină din Biblia lui Gutenberg s-a vândut cu 70.000 de dolari, iar ultimul exemplar complet s-a achiziționat prin anii 1975, cu 4,7 milioane de dolari.
În zilele noastre, un exemplar este estimat la 35 de milioane de euro, noi avem o replică a acestei Sfinte Scripturi aici. Cele mai vechi suluri din Vechiul Testament sunt Manuscrisele de la Marea Moartă care au fost descoperite în perioada anilor 1947-1948, dar care erau din perioada anilor 150 î.Hr., respectiv 70 d.Hr.. Cel mai vechi exemplar al Noului Testament este Codex Sinaiticus, din secolul al IV-lea, descoperit la poalele Muntelui Sinai de un renumit învățat german, Konstantin von Tischendorf.
Cei prezenți la eveniment au avut ocazia să scrie un verset din Biblie, urmat de numele acestora, ce urmează să fie cea mai mare Biblie scrisă de mână din lume, de persoane diferite.
Expoziția poate fi vizitată până la data de 2 decembrie.