2.4 C
Sibiu
joi, decembrie 12, 2024

Un muzeu al tradițiilor și pasiunii în inima Sibiului. Povestea soților Mircea și Maria Drăgan și colecția lor impresionantă de 350 de păpuși

Cele mai citite

La doar doi kilometri de centrul Sibiului, pe Calea Gușteriței, se află un loc încărcat de istorie și povești nespuse. Aici trăiește familia Drăgan, Mircea și Maria, doi pensionari care și-au dedicat întreaga lor viață educației.

Mircea, fost profesor de limba și literatura română, și Maria, fostă profesoară de matematică, au creat în propria lor curte un spațiu încărcat de emoție și tradiție.

Am avut plăcerea să le trec pragul și să le ascult povestea.

350 de păpuși și 20.000 de cărți

Din momentul în care ajungi în fața casei lor, înțelegi cât de mult prețuiesc valorile naționale și câtă dragoste poartă pentru tradițiile și obiceiurile din Valea Hârtibaciului, locul lor natal. De ce? Pentru că în locuința lor există o încăpere cu peste 350 de păpuși îmbrăcate în port popular săsesc și românesc. Conversațiile cu ei sunt o adevărată lecție de viață, un amestec de povești despre porturile populare din zonă, despre pasiunea pentru literatură și despre iubirea lor necondiționată pentru România. Încăperea este împărțită în două secțiuni: una dedicată tradițiilor săsești, cu porturi populare, lăzi de zestre și discuri de vinil, cărți etc., iar cealaltă reprezintă partea românească.

Când pătrunzi în acest loc, nu ai cum să nu spui un „WOW” lung, impresionat de bogăția detaliilor și de atmosfera care te învăluie. În câteva ore petrecute în compania lor, am simțit nu doar pasiunea lor pentru educație și tradiție, ci și o legătură profundă cu trecutul, care dă sens prezentului.

„Suntem mereu încântați să primim oaspeți, mai ales pe cei mici. Ei sunt cei care ar trebui să descopere cum se îmbrăcau bunicii și străbunicii lor și să învețe despre tradițiile satului de altădată. Îi așteptăm cu mare drag!”, mărturisește Mircea.

Sigur, întrebarea care vă trece prin minte este: „De unde au făcut rost de 350 de păpuși?”. Răspunsul vine simplu: puterea comunității. Foștii elevi le-au adus rând pe rând păpuși de diverse modele. Cărțile, pe care unii le considerau inutile, Mircea le-a luat, le-a îngrijit și le-a pus în biblioteca sa compusă din 20.000 de mii de volume. Le-ar mai trebui cel puțin două încăperi pentru a putea expune totul. Inițial, muzeul era în Agnita, orașul de pe Valea Hârtibaciului, acolo unde au locuit cei doi.

Autor prolific, preocupat de istoria Văii Hârtibaciului

„Am pornit cu hainele ce le avea soția mea. Le-am scos să ne uităm la ele și atât de mult ne-au plăcut, încât ne-am hotărât să le expunem. Apoi, am început să adunăm lucruri și de la neamurile noastre, vecini, prieteni. Pe toți îi sfătuiam să ne aducă ce aveau vechi de prin casă. Ne-am trezit cu necunoscuți la poartă. Ne spuneau că ei nu mai au ce face cu acele lucruri și ni le-au adus pentru a le expune”, spune Mircea.

Mircea a primit titlu de Cetățean de Onoare al comunei Iacobeni în anul 2012 și a scris numeroase cărți despre Valea Hartibaciului: „Folclorul Văii Hârtibaciului”, „Flori alese de pe Hârtibaci. Obiceiurile ciclului familial la românii de pe Valea Hârtibaciului”, „Obiceiurile din ciclul muncii și cele comunitare la românii de pe Valea Hârtibaciului”, „Monografia satului Săsăuși”, iar anul acesta a publicat „Istoria Văii Hârtibaciului”.

„Cărțile de acest fel trebuie scrise acum, cât mai există oameni cu care poți sta de vorbă. Mă bucur că am început să scriu de atâția ani. Sunt teme despre care, dacă mai amâni, nu vei mai putea scrie, pentru că nu vei mai avea surse vii. Acum lucrez la o carte despre sași, deoarece am trăit alături de ei și cunosc detaliile culturii lor. Tinerii din ziua de azi nu mai au acces la aceste informații și, din păcate, nici nu mai sunt prea interesați,” explică dascălul.

Proiect… pe cont propriu

„De mică, pe când eram la ciclul primar, mă uitam cum cosea mama la mașină. După ce termina, încercam și eu, mai ales când era plecată. Când se întorcea și descoperea ce făcusem, mă certa că umblasem la mașină,” ne povestește Maria.

Deși am putea crede că mulți vizitatori le trec pragul, soții Drăgan ne mărturisesc că și-ar dori să împărtășească mai multor oameni comorile pe care le-au adunat cu atâta migală de-a lungul anilor. De-a lungul timpului, au cerut sprijinul autorităților, însă de fiecare dată promisiunile au fost date uitării.

Județul Sibiu este bogat în tradiții și cultură populară, fiind locul unde se întâlnesc mai multe zone specifice, cum sunt Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Valea Secașelor. În acest spațiu trăiesc împreună români, sași, romi și maghiari, care contribuie fiecare la farmecul regiunii.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

 Câștigătorii concursului  „Bătălia Cărților”

Concursul de lectură „Bătălia Cărților”, organizat de Biblioteca ASTRA Sibiu, s-a încheiat. Evenimentul de premiere a fost moderat de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect