2.4 C
Sibiu
vineri, decembrie 20, 2024

Ziua Sibiului: 20 decembrie. Retrospectivă Decembrie orașul de pe Cibin (partea a II-a)

Cele mai citite

Rafael ȚICHINDELEAN, istoric-consultant științific

Sibiu 100% vă prezintă ultima parte a retrospectivei istorice „Sibiul în luna decembrie”. Ultima lună din an este una specială pentru sibieni, în condițiile în care pe 1 Decembrie sărbătorim Ziua Națională, iar în 20 decembrie aniversăm Ziua Sibiului.

Nu de mult populația sibiană a fost animată de bucuria sărbătoririi Zilei Naționale, despre care am scris ceva vreme în urmă. Nu de mult a fluturat tricolorul cu fală în inimile sibienilor! Nu de mult am retrăit simbolic acel moment emoționant al unificării, comemorând pe cei care și-au dat viața pe câmpul de luptă pentru întregirea țării și pentru unitatea neamului românesc! Nu de mult ne-am adus aminte de cei care au trudit și care s-au zbătut, de toți acei oameni politici care au decis unificarea teritoriilor românești!

Suntem tot mai aproape acum de Sărbătoarea Crăciunului, însă înainte să ne lăsăm pradă delicateselor culinare și înainte să pătrundem în atmosfera acestei mari sărbători, vă amintim că după Ziua Națională și înainte de Crăciun, sibienii mai au un mare prilej de bucurie, întrucât pe data de 20 decembrie orașul va fi din nou revitalizat de o mare sărbătoare, o sărbătoare de mare însemnătate și importanță: aniversarea orașului Sibiu. Cu bucurie în suflet și mândrie în inimi vă anunțăm că vom sărbători 833 de ani de Sibiu, la data de 20 decembrie 1191 fiind consemnată atestarea documentară a orașului Sibiu, despre care am scris deja, plecând cronologic cu o istorie a lunii decembrie în Sibiu, de-a lungul timpului. Cu ocazia acestui mare eveniment, vă oferim și partea a doua a articolului despre luna decembrie în burgul sibian.

Evoluția Sibiului, cu evenimentele lunii decembrie

După realizarea Marii Uniri și după ce Transilvania este integrată în Regatul României, orașul Sibiu va cunoaște în epoca interbelică o perioadă înfloritoare, acesta fiind mult dezvoltat și expandat (apar inclusiv cartiere noi, precum zona Calea Dumbrăvii sau zona de dincolo de gară, care va fi integrată în cartierul Lazaret). Sunt construite multe biserici, școli și spitale noi, iar viața culturală a Sibiului se dezvoltă remarcabil.

Luna decembrie a anului 1919 aduce cu sine schimbări semnificative în oraș, autoritățile sibiene începând la data de 16 să confiște o parte din locuințele din oraș.

  • În 1 decembrie 1920, în Sibiu se înregistrează 32.156 de locuitori, dintre care 8550 erau români, 4255 maghiari, 17876 germani, 1248 evrei iar 227 erau alte naționalități; la aceste cifre se adaugă 7000 de militari.
  • La 19 decembrie 1920 se inaugurează Școala Militară de Infanterie în localul unde a funcționat Școala de Cadeți (Calea Poplăcii). Pe data de 28 decembrie are loc primul congres al Partidului Național Liberal din județul Sibiu, în sala Unicum, iar tot în decembrie, Emil Fischer primește din partea regelui Ferdinand I titlul de „fotograf al curții imperiale”.
  • Pe 26 decembrie 1925, la Sibiu este deschisă Casa tinerilor întreprinzători (strada General Magheru). Un an mai târziu, pe 28 decembrie, Hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu găzduiește primul Campionat Național de Șah din România, câștigat de timișoreanul A. Tyroler.
  • La 1 decembrie 1928, Sibiul sărbătorea 10 ani de la Unirea Transilvaniei cu România, astfel în oraș sunt organizate numeroase evenimente festive, precum marșuri cu făclii aprinse, slujbe religioase de mare fast. Tot atunci sunt puse bazele Asociației Șoimii Carpaților, la inițiativa lui dr. Iuliu Moldovan și dr. Iuliu Hațegan. Aceasta va fi funcțională de abia în 1930.
  • Anul 1930 este încheiat în luna decembrie cu numeroase evenimente: pe 7 decembrie are loc la Sibiu Festivalul Scriitorilor Români. În cadrul acestuia va conferenția Pamfil Șeicaru, iar dintre participanții mai însemnați amintim pe Cincinat Pavelescu, Ion Minulescu, G. Gregorian și I.U. Soricu. Publicul sibian este informat tot atunci de următoarele: colecțiile publice se pot face pe teritoriul orașului Sibiu, numai cu consimțământul primarului și al chestorului de poliție. Pe data de 14 decembrie, la Sibiu ASTRA a inaugurat o placă comemorativă pe casa unde a locuit Andrei Bârseanu, cel care a scris poezia „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Pe 19 decembrie, în Sala Thalia concertează George Enescu. Pe 25 decembrie, Reuniunea culturală națională a meseriașilor români din Sibiu susține în sala Unicum un concert coral de Crăciun.
  • Între 20-22 decembrie 1933 au loc alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, iar Sibiul își propune proprii candidați: Tilea, Borcea, Comșa etc. Tot atunci se deschide în Sibiu librăria „Cartea Românească”, pe str. Regina Maria, nr. 20.
  • În anul 1936, între 6-24 decembrie a avut loc în Sibiu, în Piața Mare, expoziția de Crăciun organizată de Societatea Sebastian Hann. La 14 decembrie s-a inaugurat barajul de pe Cibin de la Turnișor, conceput de Roland Krasser. Scopul principal a fost de a alimenta cu apă viitorul ștrand de pe Cârlova. Apa era tratată chimic, însă era și filtrată cu nisip și cărbune.
  • În perioada 1-10 decembrie 1937, în întreaga țară era desfășurată campania electorală. Au fost anunțate în luna decembrie și rezultatele alegerilor pentru Camera Deputaților și pentru Senat în Sibiu: liberali – 8338 voturi, național-țărăniști – 2605 voturi, național-creștini – 754 voturi, Totul pentru Țară (.red – partidul fondat de Corneliu Zelea Codreanu) – 2318 voturi. Pe 16 decembrie, la Sibiu, are loc în prezența lui Iuliu Maniu o mare adunare național-țărănistă.
  • La 15 decembrie 1938, este înștiințată și populația sibiană de Legea pentru înființarea organizației politice „Frontul Renașterii Naționale”, partid creat de regele Carol al II-lea al României.
  • În 1939-1940 zorii celui de-Al Doilea Război Mondial se resimt și în Sibiu, știrile declanșării războiului ajungând peste tot prin țară. În 2 decembrie 1940 se desființează poliția legionară în toată țara, inclusiv în Sibiu. Aproximativ 300 de jugăre de pământ arabil, fânaț și grădini, foste proprietăți evreiești din județul Sibiu, au fost expropriate și trecute în proprietatea statului. În acest an se constituie Cercul Literar de la Sibiu, o grupare literară cu orientări moderne, formată în jurul marii personalități a lui Lucian Blaga. Această grupare a fost unul din efectele Dictatului de la Viena, evenimentul prin care Transilvania de nord-vest este cedată de către România Ungariei, în cadrul unui arbitraj impus de Germania nazistă. Aceste teritorii vor fi redobândite însă după război. Printre orașele importante pierdute de România se numără și Clujul. Ca un efect la aceste schimbări teritorial-administrative, elita din Cluj, profesori și studenți ai Universității din Cluj, s-a refugiat la Sibiu, punând bazele puternicului centru universitar cunoscut și azi. Din Cercul Literar de la Sibiu au mai făcut parte și Ion Negoițescu, Radu Stanca, Ștefan Augustin-Doinaș, I.D. Sârbu, Nicolae Balotă, Eugen Todoran, Radu Enescu, Ovidiu Drâmba, Henri Jaquier, Viorica Guy Marica, Dan Constantinescu, Wolf von Aichelburg și mulți alții. 
  • În 1941, în Sibiu întreprinderea comunală anunță majorarea taxelor pentru a susține efortul de pe front.
  • În 7 decembrie 1942 apare o nouă școală auto la Sibiu iar în 1943, în ciuda războiului, sibienii serbează Ziua Unirii Transilvaniei cu România printr-un festival organizat de ASTRA la Teatrul Municipal. Tot în decembrie, acest an, fostele școli confesionale din Transilvania trec din nou în proprietatea bisericii. Se introduce trenul auto-rapid Sibiu-Brașov via Făgăraș.
  • În decembrie 1944 se decide ca untura, carnea și mezelurile să se vândă în Sibiu numai pe bază de cartelă. Totodată, rația pe săptămână pentru o persoană este stabilită la 500 grame. La 25 decembrie se dă o reprezentație teatrală pentru ajutorarea refugiaților care s-au stabilit în Sibiu. Se scumpesc radical carnea și sarea, cea din urmă devenind extrem de rară.
  • În iarna anului 1945, Sibiul a fost acoperit de o zăpadă înaltă. Sibiul și întreaga Românie se bucură de încheierea războiului.
  • Luna decembrie a anului 1946 este și aceasta plină de evenimente: se înființează Școala Tehnică pentru muncitorii calificați care doresc să ajungă meșteri sau ingineri, la 8 decembrie se deschide Conservatorul Popular de Muzică și Artă Dramatică, Ministrul Lucrețiu Pătrășcanu deschide seria de conferințe ale ASTREI cu o cuvântare despre filosoful român Vasile Conta. Se stabilește modul de distribuire a zahărului în oraș: 750 gr./bon. Tot în acest an începe traumatica deportare a sașilor în URSS spre lagărele de muncă (2.800 de germani au fost deportați).
  • În decembrie 1947 vor fuziona cooperativele muncitorești din Sibiu, sub denumirea de „1 Septembrie”, ziua renașterii mișcării sindicale. Între 3-7 decembrie a fost sărbătorită la Sibiu „Săptămâna prieteniei româno-iugoslave”, chiar mai târziu, pe 19 decembrie, la Sibiu vine în vizită Mareșalul Iosif Broz Tito, celebrul lider al Iugoslaviei.
  • Începând cu anul 1948, următorii ani în Transilvania și în Sibiu vor fi petrecuți acomodând și adaptând populația la introducerea și implementarea noului regim politic comunist în România, care devine Republica Populară Română (R.P.R). Pe 18 decembrie 1948 încep la Sibiu campionatele naționale de gimnastică. Tot atunci Comisia interimară a Municipiului Sibiu a dezbătut problema aprovizionării cu lemne a populației și distribuirea pâinii. Se înființează Teatrul de Stat Sibiu (printre primii actori care au activat la Sibiu îi amintim pe: Constantin Anatol, Mircea Giurgiu, Ion Deloreanu, George Podhorschi, Victoria Medeea. 
  • În decembrie 1949 în Sibiu se vor da câteva comunicate privind reglementările unor situații de stare civilă a cetățenilor. De asemenea, se vor emite noi buletine de identitate.
  • Luna decembrie a anului 1950 este plină de evenimente, mai ales de natură politică: pe 3 decembrie sunt deschise alegerile deputaților pentru Sfaturile Populare, iar în orașul Sibiu au votat 98% din totalul alegătorilor. În sala de festivități a Sfatului Popular Raional Sibiu a fost instalat în funcție noul președinte al acestei instituții, Nicolae Ghișoiu (4 decembrie). Zahărul, uleiul, săpunul, pastele făinoase și pâinea sunt distribuite pe cartelă. Întreprinderile comunale Sibiu introduc conducte de gaz pe câteva străzi, iar Sfatul Popular dă câteva directive privind utilizarea spațiului din oraș. La 17 decembrie se deschid lucrările primei sesiuni a Sfatului Popular al Regiunii Sibiu, în cadrul cărora sunt alese Comitetul Executiv și Comisiile permanente. Presa sibiană publică legea pentru Planul Cincinal de dezvoltare a economiei naționale a R.P.R. pentru anii 1951-1955. La 30 decembrie, Sfatul Popular organizează în sala Teatrului de Stat o cină festivă pentru a sărbători cea de-a treia aniversare a proclamării Republicii. Următorii ani din perioada comunismului de tip sovietic, la Sibiu au fost celebrate în fiecare lună decembrie, cu mare fast și cu mari și impresionante adunări festive, aniversarea lui Stalin și aniversarea proclamării Republicii Populare Române, prin urmare nu vom mai menționa pentru fiecare an aceste aspecte încontinuu. De asemenea, adesea în luna decembrie, la Sibiu, aveau loc sesiuni și întâlniri ale Sfatului Popular Orășenesc, pentru a lua viitoare decizii pentru Raionul Sibiu, prin urmare nici acestea nu vor mai fi menționate cu regularitate în articol, întrucât nu mai sunt evenimente excepționale.
  • În 31 decembrie 1954, biroul de turism și excursii Sibiu a anunțat deschiderea complexului cabanelor C.C.S. din Păltiniș (23 cabane, cca. 400 paturi).
  • La 6 decembrie 1956, în sala de festivități a Sfatului Popular Orășenesc s-au constituit Comisiile Orășenească și Raională F.D.P. Sibiu. La 20 decembrie este deschisă la Sibiu „Decada cărții”, o perioadă de 10 zile de celebrare a cărții în Sibiu, ocazie cu care a fost organizată și o „Expoziție a cărții și filateliei”.
  • În decembrie 1957 este organizat în parcul de lângă Bulevard Orășelul Copiilor. La 17 decembrie 1958, la întreprinderea „7 Noiembrie” s-a format prima brigadă de muncă patriotică din Raionul Sibiu.
  • La 14 decembrie 1960, presa sibiană publică Apelul pentru Pace către popoarele din lumea întreagă, lansat la Moscova. La 16 decembrie are loc „Cupa Sibiului” la volei. Începând cu această lună, în Sibiu au fost introduse în circulație tramvaie noi. Până în 16 decembrie, 27 de întreprinderi și cooperative din oraș/raion au anunțat că și-au îndeplinit planul anual.
  • La 9 decembrie 1962, la Sibiu începe „Luna cadourilor”. La 31 decembrie, Cenaclul literar „Orizonturi noi” își sărbătorește 15 ani de activitate. 
  • În 7 decembrie 1966 s-a desfășurat la Sibiu Consfătuirea regională de medicină internă. 10 zile mai târziu, la 17 decembrie, Alexandru Drăghici (fostul ministru al Securității Statului), Ilie Verdeț, Aldea Militaru au vizitat uzinele „Automecanica”, „Balanța”, „Elastic”. La 24 decembrie un recensământ indică faptul că locuitorii Sibiului au ajuns la un număr de 109.546. Tot în anul 1966 a fost adoptată legea pentru înființarea liceelor de specialitate de 5 ani. Pe baza acesteia, ulterior, în Sibiu apar liceele: Economic, Energetic, de Construcții, de Industrie Ușoară, Sanitar, Alimentar, Construcții de Mașini și CFR. Școala Tehnică Agricolă devine Liceul Agricol iar Liceul Pedagogic este înființat în același an prin transformarea Școlii Medii.
  • La 6 decembrie 1967 au fost date în folosință în cartierul Hipodrom 14 blocuri (cu 887 de apartamente) și o școală cu 16 clase. La 9 decembrie presa sibiană publică lucrările Conferinței Naționale a PCR din 6-8 decembrie, iar sibienii subscriu și ei la noul program de dezvoltare a României. La 12 decembrie Nicolae Ceaușescu este ales Președintele Consiliului de Stat, iar Sibiul, urmând aceeași direcție de la București, se va adapta în anii care vor urma noului conducător și regimului comunist de tip național. 
  • Luna decembrie a anului 1968 este încărcată de evenimente: la 1 decembrie sunt organizate importante și efervescente adunări festive consacrate semicentenarului Marii Uniri, presa sibiană scrie foarte mult despre acest eveniment; la 7 decembrie se deschid lucrările conferinței Organizației Municipale de partid Sibiu (Aurel Cristea – reales prim secretar); 17 decembrie – are loc conferința municipală Sibiu a UTC; 21 decembrie – are loc conferința de dare de seamă a Comitetului Județean de partid Sibiu, iar prim secretar CJ al PCR Sibiu a fost ales Richard Winter; 23 decembrie – a fost organizată sesiunea Consiliului Popular Județean provizoriu Sibiu, Richard Winter fiind președinte al acestuia; 28 decembrie – s-a format Consiliul Județean al Sindicatelor Sibiu, în cadrul căruia activează ca și președinte Constantin Bota, iar în aceeași zi la Teatrul de Stat s-au desfășurat lucrările Conferinței Județene UTC, prim secretar fiind ales Nicolae Găitan.
  • La 3 decembrie 1970 a fost inaugurată noua pistă betonată a aeroportului Sibiu. La 18 decembrie a avut loc prima plenară a filialei Sibiu a Uniunii Arhitecților. Tot atunci se afla în vizită la Sibiu prințul Shahpoor Mahomed Reza Pahlavi – Iran. La 23 decembrie se desfășoară la Sibiu „Cupa 30 Decembrie” la popice, iar în 30 decembrie au loc două partide internaționale de handbal: Școala sportivă Sibiu – Plock din Polonia.
  • La 4 decembrie 1974 au loc lucrările celei de-a XXII-a sesiuni a Consiliului Popular Județean, în cadrul căreia se decide îndeplinirea planului cincinal în 4 ani și jumătate. La 14-15 decembrie, Muzeul de Istorie Naturală sărbătorește 125 de ani de la înființare.
  • În decembrie 1975 încep lucrările pentru magazinul „Dumbrava”. La 4 decembrie, sibianul A. F. Ianovcic, autorul lucrării „Elementele jocului de șah”, fondează „Revista română de șah”. La 21 decembrie se ține la Sibiu, din nou la solicitarea publicului, Cenaclul „Flacăra”. La 25 decembrie se redeschide cinematograful „Tineretului”. La 27 decembrie este recepționată conducta de aducțiune a apei Gura Râului – Sibiu.
  • În 7 decembrie 1977 se desfășoară lucrările Conferinței Naționale PCR, ulterior presa sibiană publică instrucțiunile generale privind întocmirea planului cincinal de dezvoltare economico-socială a României în perioada 1981-1985. La 16 decembrie este publicat planul de creștere a nivelului de trai în anii 1976-1980 și programul de reducere a duratei săptămânii de lucru, sibienii fiind mulțumiți de prevederile stipulate în cele 2 programe. La 29 decembrie 1978 este inaugurat magazinul „Dumbrava”, o emblemă a comerțului sibian.
  • La 13-14 decembrie 1980 au loc la bazinul „Olimpia” două mari concursuri internaționale de înot. La 19 decembrie 1982, la Casa Artelor, se deschide primul salon de artă fotografică. În 1 decembrie 1983 sunt depuse coroane la Monumentul Eroilor Români din Sibiu, fiind aniversați 65 de ani de la realizarea Marii Uniri. În 17 decembrie 1986, la CAP Sibiu au fost consemnate obținerea a 4700-5500 kg/ha de grâu. La 18 decembrie a avut loc plenara CJ de partid, unde s-a dezbătut perfecționarea stilului și a metodelor de muncă.
  • După ani întregi în care populația românească a îndurat abuzurile și condițiile aspre oferite de regimul comunist, anul 1989 marchează un nou început pentru România. Anul 1989 este anul în care România decide să treacă de la un regim totalitar de stânga la un regim democratic, astfel fiind declanșate evenimentele revoluționare care vor înlătura cuplul dictatorial Ceaușescu de la putere și vor răsturna cruntul regim comunist. La 21 decembrie 1989 sunt demarate primele demonstrații anticomuniste la Sibiu. În această zi au fost auzite primele împușcături și au început să se agite spiritele, revoluția a fost declanșată și în Sibiu. La 22 decembrie este constituită o Adunare populară în Sibiu și un Comitet județean Sibiu de Salvare națională. În jurul orei 17:30, pe străzile Ștefan cel Mare, Armata Roșie și Moscova, mii de oameni ai muncii au ieșit la demonstrații. În cele ce urmează, Ion Iliescu va citi la TV comunicatul CFSN către țară, urmând ca presa sibiană să îl preia și să îl publice. Pe 23 decembrie, pe străzile Sibiului, tot mai animate de valul revoluționar, încep să fie scandate lozinci anticomuniste precum: „Jos cu dictatorul”, „Sângele din Timișoara fierbe azi în toată țara”, „Sibiu-Timișoara și mâine-n toată țara” etc. Ulterior a fost deschis focul împotriva manifestanților. Sunt semnalați morți și răniți la Sibiu, primii oameni care și-au dat viața pentru eliberarea țării de sub regimul ceaușist. La 25 decembrie se propune formarea unui Comitet Cetățenesc de sprijin la Consiliul Județean al FSN. Direcția sanitară județeană informează că apa este bună de băut în Sibiu și că se efectuează analize din oră în oră asupra ei. Are loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu, transmis în toată țara la televizor. Cuplul dictatorial este condamnat la moarte prin împușcare, sentință aplicată chiar în data de 25 decembrie 1989. La 26 decembrie policlinicile în Sibiu sunt redeschise iar sectorul comercial își continuă activitatea. La 27 decembrie, printr-un decret emis de FSN, semnat de Ion Iliescu, este numit în funcția de prim ministru Petre Roman. Liniile de tramvai sunt repuse în circulație iar ajutoare au fost trimise din Europa de Vest, din RFG. Pe 28 decembrie se constituie Forumul democrat al cetățenilor de naționalitate germană. La Sibiu este creat Tribunalul Militar Extraordinar Județean, în baza unei hotărâri FSN. În 29 decembrie FSN dă primele decrete pentru tariful energiei electrice și înființează câteva ministere. La 30 decembrie, CJ al FSN publică un apel prin care se comunică populației sibiene efectele revoluției. La 31 decembrie, în sala de sport din Piața 1 Mai sunt sortate mari cantități de mărfuri sosite din Ungaria, Austria și RFG. CJ al FSN organizează Poliția Populară în Sibiu, iar sibienii sunt rugați să păstreze ordinea și liniștea.

Sibiul a fost unul din marile centre ale Revoluției din 1989. A fost unul din primele orașe cuprinse de febra revoluționară și cu siguranță un oraș care a produs martiri, fiind înregistrate în jur de 89 de decese pentru cauza revoluționară, și sute de răniți. Sibiul a fost al doilea oraș care s-a răsculat împotriva comunismului în România și a fost unul din cele mai însângerate.

  • La un an de la revoluție, în 1 decembrie 1990, la Sibiu este sărbătorită cu mare fast Ziua Marii Uniri. La 5 decembrie este introdus la Sibiu al doilea canal de televiziune. Pe 5-6 decembrie are loc Adunarea Generală a Federației municipiilor din România. La 14 decembrie un număr de aproximativ 150-200 de studenți au luat parte la un marș de protest. Ulterior sunt eliberați anumiți funcționari de la Prefectura județului, fiind numiți alții. La 21, 22 decembrie sunt organizate de către Prefectură câteva ceremonii comemorative în Piața Mare.
  • Din 1991 viața sibiană își schimbă direcția, forțele fiind mobilizate în scopul dezvoltării orașului, culturii acestuia și redescoperirii vechiului său farmec. La 8 decembrie 1991 a fost organizat un Referendum național asupra Constituției, iar sibienii își exprimă opțiunea. La 17 decembrie 1992, printr-o lege aprobată de Camera Deputaților, municipiile Sibiu și Brașov sunt declarate oficial orașe martir. La 13 decembrie 1993, studenții sibieni se arată solidari cu studenții din Iași, București, Brașov, Craiova și Pitești și declară o grevă generală. La 16 decembrie Convenția Democratică Sibiu a organizat un miting în Piața Mare. La 30 decembrie, la inițiativa Primăriei, centrul Sibiului (incluzând Strada Nicolae Bălcescu) a fost împodobit pentru prima dată în spirit de sărbători cu 1100 de becuri electrice. În anii următori, în Piața Mare, zeci de mii de sibieni s-au strâns pentru a comemora Revoluția de la 1989.
  • În 7 decembrie 1996 Primăria Sibiu a fost racordată la Internet. La 11 decembrie, cu sprijinul FDGR, a fost reînființată în Sibiu SKV sau Asociația Carpatină Transilvană. La 11 decembrie 1998 se deschide la Sibiu primul restaurant fast-food McDonald’s. La 4 decembrie 1999 se finalizează BCR Tower pe str. Emil Cioran.
  • În noaptea de 31 decembrie 2006 spre 1 ianuarie 2007, în corpul nou al Bibliotecii ASTRA și în prezența președintelui Traian Băsescu, a primarului Klaus Iohannis și președintelui Consiliului Județean, martin bottesch, Sibiul a devenit, oficial, Capitală Culturală Europeană. Am fost primul oraș din România care a obținut acest titlu.
  • În 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse. Un moment fără precedent în istoria democratică a României. Trebuie menționat că independentul Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al prezidențialelor în județul Sibiu.
  • CITEȘTE și: Decembrie în Sibiu. De la atestarea orașului, la Ziua Națională – Sibiu 100

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Tânăr rănit într-un accident pe DN 1 în Șelimbăr

Un șofer de 19 ani a fost rănit, vineri seara, în Șelimbăr, de o autoutilitară al cărei conducător auto...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect